29.9 C
Athens
27.9 C
Thessaloniki
Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
More

  Ο κομβικός ρόλος του ελληνικού στρατού στην υλοποίηση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊου


  Η ονομασία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού με τον κωδικό «Ελευθερία» μαρτυρά ότι πρόκειται για εθνικό στόχο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει και οργανώνει το πρόζεκτ σαν μια «πολεμική επιχείρηση» με ειρηνικό σκοπό.
  Το «στρατηγείο» της Πολιτικής Προστασίας και ο κομβικός ρόλος του ελληνικού στρατού
  Όλες οι λεπτομέρειες για την έναρξη του εμβολιασμού εξετάζονται καθημερινά στο «στρατηγείο» της Πολιτικής Προστασίας στη λεωφόρο Κηφισίας, όπου έχει στηθεί ειδικός χώρος συσκέψεων. Στις συσκέψεις αυτές συμμετέχουν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος και όλα τα βασικά υπουργεία με τα επιτελεία τους.
  Ο Βασίλης Κικίλιας και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Θεοδωρίδου, ο Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Γ.Γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης. Το «παρών» δίνει ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς ο Ελληνικός Στρατός θα έχει κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του πρότζεκτ του εμβολιασμού, από την ασφαλή μεταφορά των εμβολίων μέχρι την ενίσχυση του δικτύου που θα τα μεταφέρει ανά την Ελλάδα.
  Τα «καλά» και τα «κακά» νέα
  Τα «καλά» νέα είναι ότι το εμβόλιο θα έρθει νωρίτερα στην Ελλάδα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Εκτός απροόπτου θα φτάσει πριν από το τέλος του 2020, την 26η ή την 27η Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται η πρώτη παρτίδα να έρθει ανήμερα των Χριστουγέννων.
  Τα «άσχημα» νέα ωστόσο είναι ότι ο αριθμός θα είναι μικρότερος. Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο θα έρθει οδικώς από Γερμανία και Βέλγιο μέσω Ιταλίας και θα αρχίσει αμέσως ο εμβολιασμός σε 1.018 κέντρα. Η πρώτη παρτίδα της Pfizer θα είναι 300.000 εμβόλια, δηλαδή έως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν μόλις 150.000 άτομα, καθώς απαιτείται διπλή δόση. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς, οι οποίοι σε όλη τη χώρα υπολογίζονται στους 110.000. Αυτό σημαίνει πως εντός του Ιανουαρίου απομένουν μόνο 40.000 εμβόλια της Pfizer για ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους.
  Μέσα στον Ιανουάριου υπολογίζεται να φτάσουν στην Ελλάδα και τα άλλα δύο εμβόλια της Moderna για εμβολιασμό 950.000 ατόμων και της AstraZeneca, ώστε έως το τέλος του μήνα να εμβολιαστεί ικανός αριθμός ατόμων. Ο αρχικός στόχος για 25 εκατ. εμβόλια έως το τέλος Ιουνίου μέχρι στιγμής μοιάζει εφικτός, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις παραδόσεις των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών.
  Γιατί θα έρθουν λιγότερα εμβόλια
  Η μείωση του αριθμού των εμβολίων θα έχει ως συνέπεια να εμβολιασθούν πολύ λιγότεροι Έλληνες απ΄ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί. Η μείωση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η μικρότερος αριθμός οφείλεται στην παραγωγή και συγκεκριμένα στις δυσκολίες της ταχείας παρασκευής.
  Άμεση σχέση εμβολιασμού και άρσης lockdown
  Η μειωμένη παρτίδα του εμβολίου που θα έρθει τον Ιανουάριο μπορεί να καθυστερήσει την άρση του lockdown. Το βασικό σενάριο για την κυβέρνηση παραμένει μερική άρση των μέτρων στις 7 Ιανουαρίου, αλλά εμβολιασμός και άρση μέτρων συνδέονται άμεσα. Η ανακοίνωση, άλλωστε, του πρωθυπουργού προχθές στη Βουλή, για «κούρεμα» ενοικίου κατά 80% για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, δείχνει πως από την κυβέρνηση ήδη εξετάζεται το «κακό σενάριο» επέκτασης κάποιων μέτρων για τον Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση πολλά θα κριθούν από το πώς θα κυλήσουν οι γιορτές.
  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ