Ο Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αστυνομίας (εικόνες)

Με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αστυνομίας συναντήθηκε σήμερα (21/1) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσία του υφυπουργού Ελευθέριου Οικονόμου, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη.
Διαδοχικά είχε συσκέψεις με τον πρόεδρο και μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), τους αντιπροσώπους αστυνομικών ενώσεων Αττικής, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, του Σωματείου των Ειδικών Φρουρών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ).
Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων συζητήθηκαν θεσμικά θέματα καθώς και αιτήματα. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση που αφορά την εκπαίδευση με την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας. Επίσης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να απαλλαγούν οι αστυνομικοί από τη διαβίβαση των δικογράφων.
Οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας κατέθεσαν τα αιτήματά τους για τα οποία ο Υπουργός Προστασίας είχε θετική στάση.
Ο υπουργός ενημερώθηκε και για θέματα στελέχωσης των Αστυνομικών Τμημάτων.
ΠΟΑΣΥ: «Συζητήσαμε για τρέχοντα φλέγοντα προβλήματα»
Η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ για τη συνάντηση:
Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ παρουσία του Υφυπουργού κ. Ελευθερίου ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξης κ. Κωνσταντίνου ΤΣΟΥΒΑΛΑ και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ.
Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης η Ομοσπονδία έθεσε υπόψη τους τόσο τα τρέχοντα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αστυνομικό προσωπικό όσο και το γενικότερο διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων μας, θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα.
Η ενημερωτική συνάντηση με τον κ. Υπουργό είχε ως αφετηρία την απαίτησή μας για προώθηση συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ικανοποίηση και ανακούφιση του αστυνομικού προσωπικού που αγωνιά και αναμένει από καιρό τις αναγκαίες αποφάσεις της Ηγεσίας, ως έμπρακτης αναγνώρισης της αδιαμφισβήτητης προσφοράς του.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, αφού αναφέρθηκε σε θετικές για το αστυνομικό προσωπικό ρυθμίσεις, που επετεύχθησαν το τελευταίο διάστημα, ζήτησε:
α) να ρυθμιστεί η εκκρεμότητα για τα «νυχτερινά» με την αύξηση του πλαφόν από 48 σε 64 ώρες,
β) να δοθεί τέλος στις αγωνίες των συναδέλφων μας – μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για το ΒΟΕΑ, με την προώθηση της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης για την αντιστοίχιση των μεριδίων με τα μισθολογικά κλιμάκια του ειδικού μισθολογίου (ν.4472/2017),
γ) να λήξει η απαράδεκτη καθυστέρηση της κατάρτισης της νέας κανονιστικής διαταγής «Κ.Δ. περί μεταγωγών κρατουμένων», ώστε να αποζημιώνονται δίκαια όσοι εκτελούν μεταγωγές στη νησιωτική χώρα (καμπίνα σε πλοίο, οδοιπορικά) και
δ) να υπάρξει Μνημόνιο συνεργασίας της Π.Ο.ΑΣ.Υ. με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο την εκπόνηση μελέτης – έρευνας από τον ειδικό φορέα που έχουμε ιδρύσει για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας του αστυνομικού, το Κέντρο Έρευνας Υγείας, Ασφάλειας της Π.Ο.ΑΣ.Υ. (Κ.Ε.Υ.Α.-Π.Ο.ΑΣ.Υ.).
Εκ μέρους της Πολιτικής Ηγεσίας αναγνωρίστηκε η πλούσια προσφορά του Έλληνα και της Ελληνίδας Αστυνομικού ενώ τονίστηκε ότι στόχος της είναι η επίτευξη καλύτερων συνθηκών εργασίας, τέτοιων που θα συμβάλλουν και στην ενίσχυση του κύρους και της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας, δεδομένου ότι ο κοινωνικός της ρόλος αναγνωρίζεται από την κοινωνία. Αυτήν την περίοδο, όπως είπε, δίδεται επίσης προτεραιότητα στην απαλλαγή των αστυνομικών από τα πάρεργα, ένα ζήτημα που απασχολεί άμεσα και τον Πρωθυπουργό της Χώρας, όπως ο ίδιος ανέφερε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Α.Τ. Μεγάρων. Για την ταχύτερη αποδέσμευση αστυνομικών από τα πάρεργα και την ηλεκτρονική διαχείριση της αλληλογραφίας και άλλων λειτουργιών, τελεί σε πλήρη συνεργασία με τους αρμόδιους Υπουργούς, Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο ΤΣΙΑΡΑ, Αναπλ. Οικονομικών κ. Θεόδωρο ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι επιταχύνεται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ώστε να αισθάνεται ασφαλής τόσο ο αστυνομικός όσο και ο πολίτης. Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης θα γίνει σε συνεργασία με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεδομένου ότι ο εκσυγχρονισμός της αστυνομικής εκπαίδευσης είναι πλέον αρκετά ώριμος και θα πραγματοποιηθεί άμεσα – μια διαδικασία για την οποία ζητήσαμε από τον κ. Υπουργό, να είμαστε ενήμεροι, θέτοντάς μας εγκαίρως υπόψη και το σχετικό νομοθέτημα.
Για τα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν από την Ομοσπονδία μας, η Πολιτική Ηγεσία δεσμεύτηκε ότι επίκειται α) η επίλυση του προβλήματος με τα «νυχτερινά» σε συνεργασία με τον κ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ και β) η χορήγηση των ΒΟΕΑ, που είναι ένα ζήτημα το οποίο θα επιλυθεί σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, το ΥΕΘΑ και το ΓΕΣ, καθόσον οι συνθήκες αυτήν την περίοδο είναι ιδανικές.
Τέλος, αναφορικά με το Μνημόνιο συνεργασίας, είπε ότι είναι σύμφωνος και γι’ αυτό καταβάλλει προσπάθειες, ώστε η λειτουργία του Κ.Ε.Υ.Α. – Π.Ο.ΑΣ.Υ., να γίνει με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών, ένα θέμα για το οποίο συνεργάζεται στενά με τον αρμόδιο Υπουργό, προκειμένου επί των ημερών τους, να υπάρξει μια ισχυρή παρακαταθήκη με στόχο την ικανοποίηση του μείζονος αιτήματος της θεσμοθέτησης της επικινδυνότητας της εργασίας μας.
Ένωση Ν/Α: «Το Προεδρείο της Ένωσης Ν/Α Αττικής έθεσε τα προβλήματα στην Πολιτική και Φυσική Ηγεσία»
Η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής για τη συνάντηση:
Σήμερα, Παρασκευή 21/01/2022 στις 13:00 πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των συνδικαλιστικών Ενώσεων της Αττικής με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ.
Στον Υπουργό κατατέθηκε από την Ένωσή μας το υπ’ αριθμόν 11/22 από 21/01/2022 υπόμνημα, στο οποίο αναλύονται διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες που εδρεύουν στα γεωγραφικά όρια δικαιοδοσίας μας, καθώς και οι δράσεις στις οποίες έχουμε προβεί προκειμένου να βελτιώσουμε την υπηρεσιακή κατάσταση των συναδέλφων μας.
Επιπροσθέτως, στο υποβληθέν υπόμνημά μας προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις στα πάγια και διαχρονικά αυτά προβλήματα, την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη, αλλά και την ουσιαστική πάταξη της εγκληματικότητας.
Ειδικότερα, προτείναμε:
Α) την ενίσχυση με προσωπικό των Τμημάτων Τάξης και Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής (Δ.Α.Ν/Α.Α.) και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής (Υ.Α.Ν/Α.Α.),
Β) την αποδέσμευση από τα μέτρα και την εκτέλεση υπηρεσίας σε άλλες Διευθύνσεις μέτρα και στόχους,
Γ) την ενίσχυση με αστυνομικό προσωπικό των Α΄ και Β΄ Τμημάτων Τροχαίας της Ν/Α Αττικής για την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση των οδικών δικτύων και περιοχών που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια της Ν/Α Αττικής,
Δ) την επάνδρωση της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει διοικητικά και επιχειρησιακά,
Ε) την ενίσχυση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με μόνιμο προσωπικό το οποίο θα εκπαιδευτεί και θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στον διαβατηριακό έλεγχο και την διερεύνηση της γνησιότητας των ταξιδιωτικών εγγράφων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των μεταναστευτικών ροών,
ΣΤ) την αντικατάσταση των οχημάτων των ανωτέρω Υπηρεσιών με σύγχρονα οχήματα προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της πάταξης της εγκληματικότητας, δίνοντας τέλος και στον διασυρμό της ΕΛ.ΑΣ., που εν έτη 2022 χρησιμοποιεί οχήματα που δεν πληρούν ούτε καν τους στοιχειώδης κανόνες ασφάλειας,
Ζ) την ίδρυση λέσχης σίτισης για τους αστυνομικούς της Νοτιοανατολικής Αττικής στο νέο κτίριο που προβλέπεται να στεγαστούν,
Η) την ίδρυση ιατρείου στο νέο κτίριο στο οποίο πρόκειται να στεγαστούν οι Υπηρεσίες της Νοτιοανατολικής Αττικής, καθώς και την παραχώρηση ενός ασθενοφόρου για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών,
Θ) την εξεύρεση λύσης σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία για το ζήτημα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 των ανεπιθυμήτων (deportee) και των διερχομένων επιβατών (transit) που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στη Χώρα μας. Οι ανωτέρω είναι επιτηρούμενοι και όχι κρατούμενοι οπότε θα πρέπει να προβλεφθεί και ένας χώρος στα ξενοδοχεία που φιλοξενούν κρούσματα (σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Πολιτικής Προστασίας), που θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική και ασφαλή επιτήρησή τους χωρίς να απαιτείται μεγάλος αριθμός αστυνομικών από τα όμορα Τμήματα.
Έμφαση δόθηκε από την Ένωσή μας στον Υπουργό, αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Πρωθυπουργός της Χώρας μας κ. Κυριάκος ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ για την φοροαπαλλαγή επιδομάτων, συγκεκριμένων ειδικοτήτων εργαζομένων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ειδικότερα, ζητήσαμε να διευκρινιστεί αν περιλαμβάνονται τα πτητικά επιδόματα της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς των Τ.Ε.Ε.Μ. και Ε.Κ.Α.Μ. και σε περίπτωση που δεν συμπεριλαμβάνονται, να γίνει η σχετική παρέμβαση προκειμένου να διορθωθεί μία τέτοια αδικία.
Τέλος, από τον Πρόεδρο της Ένωσής μας Γιώργο ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗ ο οποίος παρέστη στη συνάντηση και παρέδωσε προσωπικά το υπόμνημα, επισημάνθηκε το ζήτημα της απλήρωτης νυχτερινής εργασίας, λόγω της υπέρβασης του πλαφόν που προβλέπεται. Ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο πρέπει άμεσα να επιλυθεί, διότι δεν είναι δυνατόν ο Έλληνας αστυνομικός να εργάζεται νύχτα και να μην πληρώνεται. Ούτε είναι δυνατόν κατ’ επανάληψη, να διατάσσεται να εκτελεί συνεχόμενα νυχτερινά προκειμένου να καλυφθούν οι ανελαστικές ανάγκες της Υπηρεσίας. Αυτή η κατάσταση εξουθενώνει τους συναδέλφους μας, καθώς η νυχτερινή εργασία εξαντλεί τον οργανισμό σε τέτοιο βαθμό που σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, σε πολλές των περιπτώσεων, ευθύνεται για την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες