25 C
Athens
21.8 C
Thessaloniki
Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
More

  Ο τιμοκατάλογος της απάτης: Τα κυκλώματα που έβγαζαν ψεύτικες άδειες παραμονής και μεταβίβαζαν ακίνητα παράνομα  Άδειες διαμονής ακόμα και σε… καταδικασμένους για αδικήματα του οργανωμένου εγκλήματος, εξασφάλιζε το μεγάλο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

  Τις “παραγγελίες” από τους έγκλειστους αλλοδαπούς κακοποιούς, λάμβανε ο “Μιχάλης”, ο επιχειρησιακός βραχίονας της οργάνωσης, ο οποίος ήταν μέλος και στη δεύτερη εγκληματική ομάδα που εξαρθρώθηκε από τους Αδιάφθορους με δραστηριότητα στην παράνομη μεταβίβαση ακινήτων.


  Από την έως τώρα έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., έχουν εξακριβωθεί τουλάχιστον 185 περιπτώσεις στις οποίες τα μέλη της οργάνωσης, κατέθεσαν “δικαιολογητικά” για την νομιμοποίησή αλλοδαπών. Η λεία τους αγγίζει το 1.000.000 ευρώ!

  Πλαστογράφοι υπάλληλοι ΔΟΥ και ΕΦΚΑ

  Ανάμεσα στα 9 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ήταν ένας προϊστάμενος σε υποκατάστημα του Ε.Φ.Κ.Α. στην Αττική, ένας υπάλληλος στη Δ.Ο.Υ. Αγίων Αναργύρων και ένας γιατρός στο Θριάσιο, ήταν Η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, όταν καταγγελία έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για τη δράση δικηγόρου με το όνομα “Μιχάλης”, ο οποίος σε συνεργασία με δημόσιο υπάλληλο εξέδιδε παράτυπα έγγραφα για δημόσια χρήση, λαμβάνοντας χρηματικά ποσά.

  Όπως διαπιστώθηκε από τον Ιούνιο του 2022, τα μέλη της οργάνωσης διευκόλυναν την παράνομη διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών, εκδίδοντας πλαστά έγγραφα, τα οποία στη συνέχεια οι αλλοδαποί χρησιμοποιούσαν για την έκδοση: Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α., Α.Μ.Α., Κλειδαρίθμου και για το “άνοιγμα” τραπεζικών λογαριασμών.

  Ο τρόπος δράσης

  Μια 66χρονη γυναίκα, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση κάθειρξης πέντε ετών, φέρεται να ήταν ο “εγκέφαλος” της παράνομης δραστηριότητας. Παρουσιαζόταν ψευδώς ως λογίστρια και η ίδια προέβαινε στην κατάθεση ηλεκτρονικών αιτήσεων για χορήγηση άδειας διαμονής για λογαριασμό των “πελατών” της οργάνωσης, χρησιμοποιώντας ως έδρα φωτοτυπικό κέντρο ιδιοκτησίας άλλου μέλους της οργάνωσης.


  Εκμεταλλευόμενη τις αδυναμίες του συστήματος χορήγησης αδειών διαμονής που παρείχε, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υπέβαλε τις σχετικές αιτήσεις χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά και με τον τρόπο αυτό κατάφερνε την έκδοση προσωρινού τίτλου νόμιμης διαμονής (μπλε βεβαίωση) στους αλλοδαπούς. Στη συνέχεια εξέδιδε άμεσα φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία (Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α. κ.α.), ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο. Όπως διαπιστώθηκε η εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο παράνομης νομιμοποίησης των αλλοδαπών, προέβαινε ακόμα και σε σύναψη “εικονικών” γάμων, έτσι ώστε να να εκδωθεί άδεια διαμονής για την κατηγορία, “Σύζυγος πολίτη Ε.Ε.”.
  Ο τιμοκατάλογος

  – 4.000 – 5.000 ευρώ, για την ίδρυση “εικονικής” εταιρείας

  – 3.500 – 4.000 ευρώ, για την έκδοση άδειας διαμονής

  – 2.000 ευρώ, για “εικονικό” γάμο

  – 500 ευρώ, για σύνταξη αναληθούς υπεύθυνης δήλωσης φιλοξενίας αλλοδαπού

  – 500 ευρώ, για κατάθεση αίτησης για χορήγηση άδειας κατηγορίας “ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ”

  – 300 – 400 ευρώ, για χορήγηση ψευδούς βεβαίωσης γιατρού

  – 250 -300 ευρώ, για “εικονική” πρόσληψη σε εργοδότη

  – 230 – 250 ευρώ, πλήρες πακέτο έκδοσης φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων (Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α., Α.Μ.Α.)

  – 150 ευρώ, για έκδοση Α.Φ.Μ. και κλειδάριθμου

  – 100 ευρώ, για έκδοση Α.Μ.Α.

  Μεταβιβάσεις εγκαταλελειμμένων ακινήτων

  Τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, κατάφεραν μέσα από έναν κοινό συνδετικό κρίκο να προχωρήσουν στην εξάρθρωση μιας ακόμα εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας από το Σεπτέμβριο του 2023, προέβαιναν σε παράνομες μεταβιβάσεις ακινήτων σε περιοχές της Αττικής. Πρόκειται για ακίνητα που ήταν είτε εγκαταλελειμμένα, χωρίς ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, είτε οι ιδιοκτήτες τους ήταν εξαφανισμένοι.

  Ο 68χρονος αρχηγός της εγκληματικής ομάδας, δεν δίσταζε ακόμα και να… “ασφαλίζει” τους χώρους τοποθετώντας καινούριες κλειδαριές και αλυσίδες στις πόρτες. Έτσι διαπίστωνε εάν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες εμφανίζονταν ή όχι και στη συνέχεια προχωρούσε στη παράνομη μεταβίβαση. Μάλιστα τα τρία μέλη της οργάνωσης συνομιλούσαν ακόμα και με γείτονες στην προσπάθεια τους να συλλέξουν πληροφορίες για το καθεστώς των ακινήτων. Είναι ενδεικτικό ότι σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις στη Νέα Σμύρνη, στο Ψυχικό και στου Παπάγου, η εγκληματική οργάνωση είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να πουλήσει τα ακίνητα σε υποψήφιους αγοραστές.

  Πηγή: thetoc.gr


  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ