Οικογένεια νεκρού Ρομά: «Ο Θεοδωρικάκος δεν έθεσε ούτε καν σε διαθεσιμότητα τους αστυνομικούς»

«Πυρά» προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, εξαπολύουν οι δικηγόροι της οικογένειας του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών στο Πέραμα.
Σε κοινή δήλωσή τους οι δικηγόροι της οικογένειας του 18χρονου Ηλίας Γιαννόπουλος, Θανάσης Καμπαγιάννης και Αλεξάνδρα Καραγιάννη αναφέρουν πως ο κ. Θεοδωρικάκος με τις σημερινές του δηλώσεις αναγνωρίζει το «επιχειρησιακό φιάσκο» της ΕΛ.ΑΣ. στο Πέραμα, πλην όμως δεν προχώρησε «ούτε καν στο στοιχειώδες» στο να θέσει σε διαθεσιμότητα, όπως λένε, τους επτά αστυνομικούς «που πυροβόλησαν 36 τουλάχιστον σφαίρες, σε κατοικημένη περιοχή, στους θώρακες δύο νεαρών ατόμων».
Αναλυτικά στη δήλωσή τους οι τρεις δικηγόροι αναφέρουν:
«Το επιχειρησιακό φιάσκο της ΕΛΑΣ στο Πέραμα, που κατέληξε στην ανθρωποκτονία του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη, έχει κατανοηθεί από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Οι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου υπό τον πομπώδη τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Αστυνομία», όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν αυτό το φιάσκο, αλλά τουναντίον το συγκαλύπτουν και το νομιμοποιούν. Ο Υπουργός δεν προχώρησε ούτε καν στο στοιχειώδες: στη θέση σε διαθεσιμότητα των επτά αστυνομικών που πυροβόλησαν 36 τουλάχιστον σφαίρες, σε κατοικημένη περιοχή, στους θώρακες δύο νεαρών ατόμων. Ας το ακούσει η ελληνική κοινωνία: οι αστυνομικοί αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι, ένστολοι, ένοπλοι και επικίνδυνοι.
Και μάλιστα, αυτό θα συμβεί με κατεύθυνση του Υπουργού για περισσότερες «καταδιώξεις» και με ευθεία στοχοποίηση «ομάδων υψηλής παραβατικότητας». Το πέρασμα από τον κολασμό της εγκληματικής πράξης στη στοχοποίηση ομάδων πληθυσμού (οι Ρομά είναι μία από αυτές) συνιστά οριστικό διαζύγιο της Ελληνικής Αστυνομίας με τις βασικές ορίζουσες του κράτους δικαίου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα λογοδοτήσει σε διεθνή φόρα και δικαιοδοτικά όργανα για τη συστηματοποίηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Μέχρι τότε, όμως, δυστυχώς είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα υπάρξουν παρόμοια περιστατικά που θα καταλήξουν ξανά σε θανάτους. Η ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει ανήκει πλέον στα χέρια των πολιτικών προϊσταμένων της ΕΛΑΣ και στις κεφαλές της κυβέρνησης. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να αξιώνουμε δικαιοσύνη για την οικογένεια του δολοφονημένου από όπλα αστυνομικών Νίκου Σαμπάνη».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Δεν με καλύπτει η συγγνώμη του», λέει η κοπέλα που δέχθηκε λεκτική επίθεση από τον Τάσο Ξιαρχό
Καιρός: Κακοκαιρία «εξπρές» την Τρίτη με ισχυρές καταιγίδες – Υποχωρεί σταδιακά ο κυκλώνας
Θεσσαλονίκη: Καταγγελίες για μαθητή που φέρεται να βίασε συμμαθήτριες του
Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες