25 C
Athens
21.9 C
Thessaloniki
Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
More

    Ουκρανία: Σφυροκοπείται το Χάρκοβο – Πληροφορίες για νεκρούς αμάχους από βομβαρδισμούς


    Πολύ κοντά στην περικύκλωση των Ουκρανών στρατιωτών στην ανατολική Ουκρανία έφτασαν οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με αξιωματούχο του Κιέβου, ενώ από ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο βορειοανατολικά της χώρας, σκοτώθηκαν τέσσερις άμαχοι και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν, λέει ο τοπικός κυβερνήτης.

    Ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία, την ώρα που η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μαλιάρ δήλωσε πως οι μάχες ενάντια στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν φτάσει στη «μέγιστη ένταση» και ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ προειδοποιεί για ένταση των μαχών.

    Κρίσιμες οι μάχες σε Σεβεροντονέτσκ και Λισίτσανσκ

    Οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν πολύ κοντά στο να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες στα ανατολικά και κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα ορισμένες θέσεις στον τελευταίο αυτοκινητόδρομο που περνά έξω από δύο κρίσιμης σημασίας πόλεις, που ελέγχονται από την Ουκρανία, προτού να τις απωθήσουν, σύμφωνα με έναν Ουκρανό αξιωματούχο.

    Τρεις μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει εγκαταλείψει την επίθεση στο Κίεβο και προσπαθεί να εδραιώσει τον έλεγχό της στη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, όπου στηρίζει την εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014. Έχει ρίξει χιλιάδες στρατιώτες στην προσπάθεια αυτή, επιτιθέμενη από τρεις πλευρές, με στόχο να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο Σεβεροντονέτσκ και το Λισίτσανσκ. Η πτώση των δύο πόλεων, που βρίσκονται πάνω στον ποταμό Σιβέρσκι Ντόνετς, θα έφεραν σχεδόν όλη την επαρχία του Λουχάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο, όπως επιδιώκει το Κρεμλίνο.

    «Η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε» είπε ο στρατηγός Αλέξι Γκρόμοφ, ο αναπληρωτής το τομέα επιχειρήσεων στο γενικό επιτελείο των ουκρανικών δυνάμεων.

    «Χρειάζεται να κερδίσουμε τον πόλεμο, όχι τη μάχη»

    Ο Σέρχι Γκαϊντάι, ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, είπε ότι περίπου 50 Ρώσοι στρατιώτες έφτασαν στον αυτοκινητόδρομο και κατάφεραν να τον ελέγχουν για κάποιο διάστημα. «Έφτιαξαν ακόμη και ένα είδος σταθμού ελέγχου εκεί», είπε. Όμως «ο σταθμός διαλύθηκε, απωθήθηκαν (…) ο ρωσικός στρατός δεν ελέγχει τον δρόμο τώρα, αλλά τον βομβαρδίζει», πρόσθεσε, σε μια συνέντευξη που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιθανόν να υποχωρήσουν και άλλο αφήνοντας «έναν ή δύο οικισμούς».

    «Χρειάζεται να κερδίσουμε τον πόλεμο, όχι τη μάχη. Είναι σαφές ότι τα αγόρια μας υποχωρούν αργά προς πιο οχυρωμένες θέσεις. Χρειάζεται να συγκρατήσουμε αυτήν την ορδή», είπε.

    Οι Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η μάχη για τις δύο πόλεις ίσως αποτελέσει μια κρίσιμη καμπή στον πόλεμο, τώρα που η Ρωσία έχει θέσει ως κύριο στόχο της την κατάληψη των ανατολικών επαρχιών.

    Reuters: Υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων το Σβίτλονταρσκ

    Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters που βρίσκονται σε εδάφη ελεγχόμενα από τη Ρωσία, νοτιότερα, είδαν αποδείξεις της προέλασης των Ρώσων στην πόλη Σβίτλονταρσκ, απ’ όπου αποχώρησαν οι ουκρανικές δυνάμεις στις αρχές της εβδομάδας. Η πόλη είναι πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των φιλορώσων μαχητών, οι οποίοι κατέλαβαν το τοπικό κυβερνείο και κρέμασαν στην πόρτα του μια κόκκινη σημαία με το σοβιετικό σφυροδρέπανο.

    Σε πλάνα που τραβήχθηκαν από το Reuters με τη βοήθεια μη επανδρωμένου, τηλεχειριζόμενου αεροσκάφους, φαίνονται δεκάδες κρατήρες στο εγκαταλειμμένο πλέον πεδίο της μάχης, έναν καταπράσινο αγρό περιστοιχισμένο από κατεστραμμένα κτίρια. Οι φιλορώσοι μαχητές δρούσαν από τα χαρακώματα.

    Τα πρόσφατα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας στο Ντονμπάς, μετά την παράδοση της Μαριούπολης την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνουν μια αλλαγή στη δυναμική της μάχης, καθώς τις προηγούμενες εβδομάδες οι ουκρανικές δυνάμεις προέλαυναν κοντά στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά. Αυτά τα εδαφικά κέρδη «αποθαρρύνουν τις προσδοκίες για το εγγύς μέλλον», όπως σημείωσε ο αναλυτής Μάικλ Κόφμαν, ο διευθυντής του τμήματος ρωσικών μελετών στο ινστιτούτο προβληματισμού CNA, που εδρεύει στις ΗΠΑ.

    Όπως εξήγησε ο Κόφμαν, οι Ρώσοι έχουν σπάσει τις ουκρανικές γραμμές στην Ποπάσνα, στα νότια του Σεβεροντονέτσκ και απειλούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

    Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Βαντίμ Ντενισένκο είπε ότι 25 ρωσικές ταξιαρχίες προσπαθούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

    Κατεστραμμένα σπίτια

    Πριν από μερικές εβδομάδα, οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν εκείνες που απωθούσαν τους Ρώσους από τα περίχωρα του Χαρκόβου, ωθώντας τους προς τα σύνορα. Αλλά η Μόσχα φαίνεται ότι έχει σταματήσει την υποχώρηση, διατηρεί μια λωρίδα εδάφους κατά μήκος των συνόρων και εμποδίζει τους Ουκρανούς να αποκόψουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, από τα ανατολικά της πόλης μέχρι το Ντονμπάς.

    Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στο κέντρο του Χαρκόβου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο στα χωριά, στον βορρά. Ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεχούμποφ είπε ότι από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.

    «Είναι δυνατός ο θόρυβος όμως τουλάχιστον είμαστε στο σπίτι», είπε η Μαρίνα Καραμπιέροβα, 38 ετών, την ώρα που ακουγόταν άλλη μια έκρηξη. Η 38χρονη επέστρεψε στο Κίεβο, αφού νωρίτερα είχε φύγει από την Ουκρανία και κατέφυγε αρχικά στην Πολωνία και κατόπιν στη Γερμανία. «Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, νύχτα ή μέρα: έτσι είναι η ζωή εδώ», πρόσθεσε.

    Πάνω από 40 πόλεις στο Ντονμπάς βομβαρδίστηκαν

    Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις, περισσότερες από 40 πόλεις στην περιοχή του Ντονμπάς βομβαρδίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 47 πολιτικοί στόχοι, μεταξύ των οποίων ήταν 38 σπίτια και ένα σχολείο.

    Στη μέγιστη ένταση έχουν φτάσει οι μάχες ενάντια στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία

    Βομβαρδισμός στο Χάρκοβο με τουλάχιστον 4 νεκρούς αμάχους

    Στο μεταξύ τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης, την ώρα που η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μαλιάρ δήλωσε πως οι μάχες ενάντια στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν φτάσει στη «μέγιστη ένταση» και ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ προειδοποιεί για ένταση των μαχών.

    «Οι κατακτητές βομβαρδίζουν ξανά το περιφερειακό κέντρο», έγραψε ο κυβερνήτης της περιοχής του Χαρκόβου, Όλεγκ Σινεγκούμποφ στο Telegram, προτρέποντας τους κατοίκους να πάνε σε καταφύγια.

    Δεν είπε αμέσως ποια κτίρια ή ποιο τμήμα της πόλης χτυπήθηκαν. Όμως, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, μια κατοικημένη περιοχή στην περιοχή Παβλοβέ Πολέ, κεντροβόρεια της πόλης, επηρεάστηκε.

    Από τα μέσα Μαΐου η κατάσταση στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, παραμένει σχετικά ήρεμη, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν εδάφη στα περίχωρα της πόλης και απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα.

    Το μετρό της πόλης επαναλειτούργησε την Τρίτη και οι αρχές ζήτησαν από εκατοντάδες ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν το μετρό ως καταφύγιο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς να φύγουν από τα βαγόνια.

    Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι εξακολουθούν να φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ένας ανταποκριτής του Reuters στο Χάρκοβο ανέφερε σήμερα ότι άκουσε εκρήξεις καθώς οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνονταν και διατηρούσαν τον έλεγχο των θέσεών τους σε χωριά βόρεια της πόλης.

    «Οι μάχες έχουν φτάσει στη μέγιστη έντασή τους»

    «Οι μάχες έχουν φτάσει στη μέγιστη έντασή τους και μπροστά μας βρίσκεται ένα μακρύ και εξαιρετικά δύσκολο στάδιο», είπε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μαλιάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Παράλληλα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ, μιας από τις δύο περιοχές που αποτελούν το Ντονμπάς όπου μαίνονται οι μάχες, προειδοποίησε επίσης για ένταση των μαχών.

    «Το έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο στην περιοχή του Λουχάνσκ γιατί είμαστε σε τρεις μήνες διαρκών επιθέσεων, συνεχών βομβαρδισμών και τώρα όλες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί εδώ και πρέπει να περιορίσουμε αυτήν την ορδή», είπε σε βίντεο στο Telegram σήμερα το πρωί.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές έχουν καταστραφεί και «σιγά σιγά τα παιδιά μας υποχωρούν σε πιο οχυρωμένες θέσεις».

    «Είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά μας (σ.σ. Ουκρανούς στρατιώτες). Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά κρατούν», πρόσθεσε.

    Αφού απέτυχαν να καταλάβουν το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις εστίασαν από τον Απρίλιο στην ανατολική Ουκρανία, που ήταν ήδη εν μέρει υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

    «Η απειλή εξακολουθεί να αιωρείται για το Κίεβο»

    Ερωτηθείσα για την κατάσταση στο Κίεβο, η Μαλιάρ θεώρησε επίσης ότι η απειλή εξακολουθεί να αιωρείται. «Επειδή η καταστροφή του Κιέβου και η ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης είναι ο ταχύτερος τρόπος για να κατακτήσουν την Ουκρανία. Πρέπει λοιπόν να ζήσουμε με την ιδέα ότι αυτή η απειλή θα είναι πάντα μαζί μας», είπε.

    Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο τόνισε επίσης σήμερα, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ότι «δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις ασφαλείας» στους κατοίκους της πρωτεύουσας που είχαν εγκαταλείψει την πόλη και αποφάσισαν να επανεγκατασταθούν εκεί.

    Επίσης, ένας ανώτερος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματικός παραδέχτηκε ότι η Ρωσία έχει επί του παρόντος το πάνω χέρι στις μάχες στο Λουχάνσκ.

    «Η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε», δήλωσε ο στρατηγός Ολεκσέι Γκρόμοφ.

    Ο Γκρόμοφ είπε επίσης ότι η Ουκρανία παρατηρεί τη Ρωσία να μεταφέρει πυραυλικά συστήματα Iskander στη δυτική περιοχή Μπρεστ της Λευκορωσίας, κάτι που όπως είπε ο Γκρόμοφ αυξάνει την πιθανότητα νέων πυραυλικών επιδρομών στη δυτική Ουκρανία.

         ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ