26.7 C
Athens
26 C
Thessaloniki
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
More

  Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Στρατιωτικών: «Μετά από πέντε έτη που είστε κυβέρνηση δεν δεχόμαστε το υπάρχει χρόνος»


  Το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Στρατιωτικών εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα: «Αυτεπάγγελτη Αποστρατεία ΕΠΟΠ Άνευ Σύνταξης».

  Η ανακοίνωση αναφέρει:


  Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

  προτού «αλέκτωρ λαλήσει τρεις» αντιλαμβάνεται πλέον και ο πιο δύσπιστος στρατιωτικός για ποιο λόγο δεν επιλέχθηκε το ΠΑ.Σ.Ε.Σ. να τοποθετηθεί στη Βουλή για το τρέχον νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ.

  Δεν «στέγνωσε το μελάνι» ακόμα από το σχετικό έγγραφό μας όπου σας «κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου» για την «Αυτεπάγγελτη Αποστρατεία ΕΠΟΠ Άνευ Σύνταξης» και σας μεταφέραμε την αγωνία των συναδέλφων του θεσμού ΕΠΟΠ για το επαγγελματικό τους μέλλον. Για το γεγονός ότι πλησιάζει επικίνδυνα ο καιρός να συμπληρώσουν το 50ο έτος της ηλικίας τους οι πρώτοι εξ αυτών και να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο χωρίς την παραμικρή σύνταξη.

  Κύριε Υπουργέ,


  σας ακούσαμε με προσοχή να αγορεύετε κατά τη συνεδρίαση της διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Θα μας επιτρέψετε λοιπόν να επικεντρωθούμε στο κάτωθι σημείο της ομιλίας σας:

  «Το θέμα των ΕΠΟΠ δε, το οποίο είναι ειδικό θέμα του γενικού θέματος, καταλαβαίνω την αγωνία, φέτος αφορά δύο άτομα όλα κι όλα. Έχουμε καιρό να το επεξεργαστούμε λογικά και σοβαρά να δούμε τι θα κάνουμε. Τι θα κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους και το υπόλοιπο της ζωής τους.  Το καταλαβαίνω, καταλαβαίνω την ευθύνη, δε νίπτω τας χείρας μου. Όμως έχουμε χρόνο, δεν είναι αύριο το πρωί κάτι.

  Σας ξαναλέω, φέτος είναι δύο άτομα όλα κι όλα. 300 κάτι άτομα, σχεδόν 400 είναι τον επόμενο χρόνο, ο μεγάλος αριθμός έρχεται μετά. Άρα έχουμε καιρό όλοι να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε. Και να σας πω και κάτι που νομίζω συμφωνείτε όλοι σε αυτό, είναι λάθος αυτό το πράγμα να συζητείται σε προεκλογική περίοδο όπως τώρα.».

  Κύριε Υπουργέ, σας ζητούμε συγνώμη αλλά μετά από πέντε έτη που είστε κυβέρνηση δεν δεχόμαστε το υπάρχει χρόνος.

  Έπρεπε χθες να έχει δοθεί λύση, από τον προκάτοχό σας ακόμα. Αλήθεια, μας ρωτάν ήδη μέλη μας και όχι μόνο, αν είχατε μπροστά σας τους δύο συναδέλφους ΕΠΟΠ, θα τους κοιτάζατε στα  μάτια  και  θα τους  λέγατε  «είστε  μόνο  δύο και καταλαβαίνεται πως είναι λάθος αυτό το πράγμα να συζητείται σε προεκλογική περίοδο»; Δηλαδή και συγχωρέστε τα μέλη μας αν δεν αντιλήφθηκαν σωστά τα λεγόμενά σας, αλλά όταν κάτι αφορά μόνο δύο «ψηφαλάκια» δεν ασχολείστε;

  Κύριε Υπουργέ,

  θα μας επιτρέψετε να σας θυμίσουμε τις δηλώσεις των κάτωθι ΥΦΕΘΑ (νυν και πρώην) καθόσον θεωρούμε και διορθώστε μας αν κάνουμε κάπου λάθος, ότι θα πρέπει να υφίσταται μία ενιαία πολιτική στο ΥΠΕΘΑ, με συνέπεια λόγων, έργων και πράξεων:

  1. Ο νυν ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, στην ΡΚΣΤ – 01/04/2024 είχε πει επί λέξη: «Το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του θέματος και συναισθανόμενο την αγωνία πολλών Στελεχών και των οικογενειών τους, έχει ήδη προβεί σε επιτελική επεξεργασία σχεδίου νόμου ώστε να αποφευχθούν στο άμεσο μέλλον ζητήματα αυτεπάγγελτης αποστρατείας ΕΠΟΠ λόγω ορίων ηλικίας, χωρίς τη διασφάλιση της δυνατότητας συμπλήρωσης πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας».

  2. Ο τότε ΥΦΕΘΑ κ. Νίκος Χαρδαλιάς (Ιανουάριος 2023) σε συνέντευξή του στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων είχε δηλώσει: «Το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ΕΠ.ΟΠ., που με το ισχύον νομικό καθεστώς αποστρατεύονται γύρω στην ηλικία των πενήντα ετών, αλλά δεν συνταξιοδοτούνται άμεσα, συνιστά ένα ζήτημα που μας απασχολεί σοβαρά.

  Οι Υπαξιωματικοί μας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος και μοχθούν καθημερινά προκειμένου να διατηρείται η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σε υψηλό επίπεδο. Αναγνωρίζουμε ότι η ανασφάλεια ως προς την ύπαρξη ενδιάμεσης περιόδου ανάμεσα στην αποστρατεία και τη συνταξιοδότηση επηρεάζει τους ενδιαφερόμενους τόσο προσωπικά, όσο και επαγγελματικά.

  Η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δεν προτίθεται να μεταθέσει την επίλυση του προβλήματος για το μέλλον. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για θέμα που χρήζει διυπουργικής προσέγγισης, αφού εμπλέκει και τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία επί του θέματος. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας πω κάτι πιο συγκεκριμένο, να γνωρίζουν όμως οι ΕΠ.ΟΠ. μας ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να τους αφήσει έκθετους.».

  Ως ΔΣ ΠΑ.Σ.Ε.Σ., παρακαλούμε δημόσια, για άλλη μία φορά, τους βουλευτές των Ελλήνων, στους οποίους κοινοποιείται το παρόν, όπως συνδράμουν δια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ώστε να λυθεί άμεσα το θέμα των ΕΠΟΠ.

  Για το Διοικητικό Συμβούλιο

  Ο Πρόεδρος Χαριτίδης Χαρίτων
  Ο Γεν. Γραμματέας Κατραντζόγλου Ιωάννης  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ