Παρέμβαση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για την παραγραφή αδικημάτων στη δίκη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας παρενέβη, μόλις του γνωστοποιήθηκε η πρόσφατη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία, κατά πλειοψηφία, απαλλάχθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στην υπόθεση των φερόμενων ως επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο Αθηνών κατά πλειοψηφία έκρινε ότι σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του νέου Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (άρθρο 405 νόμου 4619/2019), η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη, καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρεία PQH δεν κατέθεσε σχετική δήλωση, με αποτέλεσμα να παύσει σε βάρος των κατηγορουμένων η ποινική δίωξη.
Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία του Εφετείου Αθηνών, έκρινε ότι ο ειδικός εκκαθαριστής (PQH ) του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχε την δυνατότητα μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και εφόσον δεν το έπραξε, οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.
Έτσι, ο κ. Πλιώτας ζήτησε να του διαβιβαστεί η απόφαση του Εφετείου Αθηνών όταν καθαρογραφεί, προκειμένου να μελετηθεί και να κριθεί εάν θα πρέπει ή όχι να ασκηθεί αναίρεση.
Τέλος, όσοι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της απάτης η δίκη για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα συνεχιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2020.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες