13.7 C
Athens
9.4 C
Thessaloniki
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024
More

    Παρουσία Χαρδαλιά στην Πολυεθνική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ-22»

    Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς παρέστη σήμερα, Πέμπτη 7 Απριλίου 2022, στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Πολυεθνικής Άσκησης Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ-22», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, στη Νέα Πέραμο Αττικής.

    Στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt, οι Αρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, o Υπαρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Πετρούτσος και οι Ακόλουθοι Άμυνας στην Αθήνα των συμμετεχουσών στην άσκηση χωρών.

    Η Άσκηση «ΩΡΙΩΝ-22», η οποία διεξάγεται από 28 Μαρτίου 2022 και θα ολοκληρωθεί την 8 Απριλίου 2022, αποτελεί δραστηριότητα Μερικής Ανάπτυξης Δυνάμεων, εστιασμένη σε αποστολές Ειδικών Επιχειρήσεων Επιχειρησιακού και Τακτικού Επιπέδου, όπως και στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας των συμμετασχόντων τμημάτων.


    Ισραήλ – ”Μαζί με την Ελλάδα θα κυριαρχήσουμε στην Μεσόγειο

    Στην Άσκηση, εκτός των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και Ειδικών Μονάδων των Σωμάτων Ασφαλείας, συμμετέχουν τμήματα (με μέσα και προσωπικό) Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιπλέον Παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

    Πριν την έναρξη των δραστηριοτήτων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:


    «Με μεγάλη χαρά, παρακολουθούμε σήμερα την Πολυεθνική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ-22», με μέσα και προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και Παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

    Η συνεκπαίδευση τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων μεταξύ συμμαχικών και φίλιων κρατών, προάγει περαιτέρω τις ήδη εξαιρετικές και αναβαθμισμένες σχέσεις των χωρών μας, οι οποίες δεν εστιάζονται μόνο σε επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας, αλλά επεκτείνονται σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.

    Αναμφίβολα οι χώρες μας, συνδέονται από κοινές αρχές και αξίες και μοιράζονται την ίδια αφοσίωση στο Διεθνές Δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Οι σχέσεις μας άλλωστε, εδράζονται στην εμπέδωση της φιλίας και της ειρήνης, ενώ διαπνέονται από την κοινή επιθυμία ουσιαστικής συνεισφοράς, στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην ευημερία της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

    Μιας περιοχής, με εξαιρετικά υψηλή γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία, που αντιμετωπίζει συχνά σύνθετες και πολύπλοκες προκλήσεις, που θέτουν δυνητικά σε κίνδυνο, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

    Η Ελλάδα, αποτελώντας σημαντικό μέρος αυτού του κρίσιμου γεωπολιτικού χώρου, ασκεί ενεργή στρατιωτική διπλωματία, έχοντας αναλάβει κομβικό ρόλο στη προώθηση αμυντικών πρωτοβουλιών και τη δημιουργία διμερών, τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας με όλες τις χώρες, με τις οποίες ενστερνιζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες.

    Μέσα από συνδυασμένες ενέργειες στο χώρο της αμυντικής διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής, η χώρα μας επιδιώκει στρατηγικές συμπράξεις, που ισχυροποιούν την ασφάλειά της και αναδεικνύουν το σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της, ως κινητήρια δύναμη θετικών εξελίξεων, αλλά και συνδετικός κρίκος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής.

    Κυρίες και Κύριοι,

    αναμφίβολα, διάγουμε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αμφισβητήσεων και ανακατατάξεων, οι οποίες εκτυλίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, με πρόσφατο παράδειγμα την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα και την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου και προτάσσει το δίκαιο του ισχυρού και της ισχύος των όπλων, ως κυρίαρχο παράγοντα της παγκόσμιας ισορροπίας, υπονομεύοντας ευθέως την ευρωπαϊκή και διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

    Αποκλίνουσες αντιλήψεις μεταξύ των κρατών υπήρχαν πάντα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, πλην όμως κάθε χώρα οφείλει να δηλώνει απαρέγκλιτα προσηλωμένη στους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και να τίθεται ισχυρός υπέρμαχος της άποψης, πως όλες οι διαφορές θα πρέπει να διευθετούνται με ειρηνικό τρόπο, μέσω τους διαλόγου και της διπλωματίας.

    Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω, ότι η Ελλάδα λόγω της αναμφίβολης γεωστρατηγικής της υπεροχής, αποτελεί διαχρονικά χώρα κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, εφαρμόζοντας μια αμυντική και εξωτερική πολιτική αταλάντευτων αρχών και θέσεων, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις ισότιμες διμερείς σχέσεις.

    Υπό αυτό το πρίσμα, η χώρα θα συνιστά πάντα έναν αξιόπιστο, ισχυρό και συνεπή σύμμαχο του ΝΑΤΟ παραμένοντας ο ισχυρότερος πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

    Σας ευχαριστώ».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ