Περιπέτειες για το «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας» – Πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ

Την ανάγκη αντιμετώπισης του κορoνοϊού και την αποτροπή της διασποράς του επικαλείται η υπουργική απόφαση για το «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας»! Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την πρώτη προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από Αθηναίο πολίτη.
Με την προσφυγή ζητείται η ακύρωση ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για το «Μεγάλο Περίπατο».
Συγκεκριμένα, ο προσφεύγων πολίτης, μέσω του δικηγόρου του Θεοδ. Γαζούλη, ζητεί την ακύρωση της από 21 Μαΐου 2020 απόφασης των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασιλείου Κικίλια, Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Υποδομών Ιωάννη Κεφαλογιάννη για «την επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».
Χαρακτηριστικά στην υπουργική απόφαση για το «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας» αναφέρεται πως «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας».
Να σημειωθεί πως η απόφαση αυτή έχει διάρκεια τριών μηνών και προβλέπεται η ανανέωση της ισχύος της για άλλους τρεις ακόμη μήνες.
Μεταξύ άλλων, ο πολίτης που προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζει στο κείμενο της αίτησης του ότι:
– Η κοινή υπουργική απόφαση για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας» εκδόθηκε χωρίς να υπάρχει νομοθετική εξουσιοδότηση όπως επίσης και σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (δεν έχει ολοκληρωθεί).
– Ο «Μεγάλος Περίπατος» δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως εξαιρετικό μέτρο λόγω της πανδημίας αλλά ούτε η έκταση των έργων που έγιναν στην Αθήνα, μπορεί να χαρακτηριστούν προσωρινά, πολύ περισσότερο όταν ήδη προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της κοινής υπουργική απόφασης.
– Οι πολλές ζαρντινιέρες που έχουν τοποθετηθεί υπονομεύουν την οδική ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια των πεζών που κινούνται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας.
– Παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή σύσταση στον τομέα των μεταφορών για την μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα λόγω ανυπαρξίας οδικής ασφάλειας.
Εκτός περιορισμών οι αξιωματούχοι
Τέλος, σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι τίθενται με την υπουργική απόφαση, δεν περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, «μέλη της Κυβέρνησης, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, ειδικούς γραμματείς και υπηρεσιακούς γραμματείς, βουλευτές, δημάρχους, αντιδημάρχους, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και συντονιστές αποκεντρωμένων διοικήσεων, για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους».
Όμως, σύμφωνα με την αίτηση η διάκριση αυτή είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες