Πλειοψηφία ΕΔΕ: Εξηγεί τους λόγους που απέρριψε την πρόταση Σεβαστίδη για διενέργεια εκλογών στην Ένωση

Σειρά επιχειρημάτων και λόγων που την οδήγησαν στην απόφασή της να απορρίψει την πρόταση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Χρ. Σεβαστίδη για διενέργεια εκλογών, επικαλείται σε μακροσκελή ανακοίνωσή της η πλειοψηφία των εννέα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση – απάντηση της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης έχει ως εξής:
«Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ο Πρόεδρος της Ενώσεως εισηγήθηκε την ανάκληση της από 14.5.2020 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου και τη διενέργεια εκλογών στην Ένωση στις 12/7 και 19/7, άλλως και προκειμένου «να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη» για καθορισμό Προσωρινής Διοίκησης, πρότεινε τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών το μήνα Σεπτέμβριο ή ακόμη και τον Οκτώβριο.
Επί της εισηγήσεως αυτής το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά πλειοψηφία, αποτελούμενη από τους Νίκο Σαλάτα, Εφέτη, Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, Εφέτη, Γρηγόρη Κομπολίτη, Ειρηνοδίκη, Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Δημήτρη Φούκα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Στάθη Βεργώνη, Αντεισαγγελέα Εφετών, Ελευθερία Κώνστα, Εφέτη και Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτη (απουσίαζαν τα μέλη του ΔΣ Χρήστος Νάστας, Πρόεδρος Εφετών και Σταματία Γκαρά, Ειρηνοδίκης, ενώ απείχε της ψηφοφορίας το μέλος του ΔΣ Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης), αφού έλαβε υπόψη του:
1) Ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν μπορεί να εγγυηθεί την πιστή εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ (και όχι αδείας του ΕΟΔΥ, όπως εσφαλμένα έχει αναφερθεί δημοσίως), καθόσον δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα και υποδομές για την εφαρμογή τους και δεν έχει την ευθύνη της λειτουργίας των δικαστικών μεγάρων, όπου διεξάγονται οι εκλογές.
2) Ότι δεν προσκομίστηκε αλληλογραφία με τους Προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διεύθυνσης και των Διευθυνόντων τα Δικαστήρια της Χώρας, στα οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές, από την οποία να προκύπτει η δυνατότητα των υπηρεσιών αυτών να συμμορφωθούν στις ανωτέρω οδηγίες πριν, κατά το χρόνο και μετά την διενέργεια τους.
3) Ότι η προβλεπόμενη με την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.33202/28.5.2020 επαναλειτουργία όλων των ποινικών και πολιτικών ακροατηρίων, από την 22.6.2020, δεν συνιστά επαρκές επιχείρημα καθόσον αυτή προϋποθέτει την έκδοση αποφάσεως του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου.
4) Ότι η εισήγηση περί μεταβολής των συνθηκών σήμερα συνιστά έμμεση συνομολόγηση της βασιμότητας των δεδομένων επί των οποίων στηρίχθηκε η απόφαση του ΔΣ της 14.5.2020 περί αναβολής των εκλογών, δεδομένα τα οποία εξακολουθούν και ισχύουν. Το γεγονός αυτό ενισχύεται από την κατάθεση τροπολογίας του κόμματος «Μέρα 25», που επακολούθησε της επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Ένωσης, με περιεχόμενο την παράταση της θητείας των διοικητικών οργάνων της Ένωσης μέχρι 30.9.2020 λόγω της συνέχισης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
5) Ότι το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που διοργανώθηκε από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα συνιστά ατελές επιχείρημα, καθόσον η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων απείχε (εκ των 2.865 εγγεγραμμένων συμμετείχαν 690 συνάδελφοι), ενώ συγχρόνως λογοκρίθηκε η άποψη της πλειοψηφίας περί αποχής από την ψηφοφορία.
ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ:
6) Ότι έχουν ήδη παρέλθει οι καταστατικές προθεσμίες για διενέργεια εκλογών και ο ορισμός ημερομηνίας εκλογών πέραν του καταστατικού χρόνου Μαΐου – Ιουνίου 2020 (άρθρο 9 Καταστατικού της ΕΔΕ) δεν είναι, πλέον, σύμφωνος με τη νομιμότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Για τους λόγους αυτούς, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως, κατά πλειοψηφία,
ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ την εισήγηση του Προέδρου και εμμένει στην από 14.5.2020 απόφαση του και
ΚΑΛΕΙ όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως να συνυπογράψουν την σχετική αίτηση περί ορισμού Προσωρινής Διοίκησης σε κλίμα συναίνεσης και νηφαλιότητας, στην οποία θα προτείνουμε ως μέλη το νυν 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και σε ότι αφορά την περικοπή της από 29.5.2020 ανακοίνωσης του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα, σύμφωνα με την οποία « Όλα τα πολιτικά κόμματα αναγνώρισαν τη σημασία, που έχει η αποκατάσταση της δημοκρατίας στο εσωτερικό της Ένωσης μας», υπονοώντας, ότι η πλειοψηφία του ΔΣ ενεργεί εκτός δημοκρατικών ορίων, επισημαίνει, ότι από κανένα δελτίο τύπου κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου προκύπτει η έκφραση αυτής της θέσης, όπως ήταν αναμενόμενο.
Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων διακηρύττει την απόλυτη προσήλωση της στις Δημοκρατικές Αρχές, στο Σύνταγμα, στο Νόμο και στο Καταστατικό, εγγυάται την άμεση και ασφαλή διενέργεια των αρχαιρεσιών της Ένωσης, την Ενότητα του Δικαστικού Σώματος και τη διαφύλαξη του Κύρους και της Ανεξαρτησίας της Ένωσης μας.
Για το Γραφείο Τύπου της
Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Νίκος Σαλάτας Παναγιώτης Λυμπερόπουλος
Εφέτης Εφέτης».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες