14.6 C
Athens
13.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Πλευρίζει τον Ερντογάν ο Πούτιν: «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών»


    Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλωσόρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι στη νότια Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει να υπογράψει με τον Τούρκο πρόεδρο μια συμφωνία για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία.

    «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σήμερα ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών», τόνισε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

    Πούτιν: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία»

    «Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της Γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα που σχετίζεται με τις παραδόσεις ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχει διευθετηθεί. Οι παραδόσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτό», είπε.

    Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

    Ερντογάν: Νέα «σελίδα» στις διμερείς σχέσεις

    Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε ότι ελπίζει η συνάντησή του σήμερα με τον Πούτιν να ανοίξει μια νέα πολύ διαφορετική «σελίδα» στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας.

    Έκανε λόγο για «πολύ παραγωγικές» συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ιδιαίτερα για τους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού.

    Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι θέλει να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για τη Συρία, όπου η Άγκυρα απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών οργανώσεων τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

    «Η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Συρία με αυτή την ευκαιρία θα βοηθήσει να ηρεμήσει η περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική», είπε ο Ερντογάν.

    Παράλληλα είπε ότι είναι σημαντικό ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου που κατασκευάζει ο ρωσικός πυρηνικός κολοσσός Rosatom στη νότια Τουρκία να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

    Συνεργάτης Ερντογάν: Δεν μπορεί να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, αν αγνοηθεί η Μόσχα

    Στο μεταξύ, κορυφαίος συνεργάτης του προέδρου της Τουρκίας δήλωσε σήμερα πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, αν αγνοήσει τη Μόσχα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν ταξίδευε στη Ρωσία για να συναντήσει τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Η συνάντηση των δύο προέδρων, λιγότερο από τρεις εβδομάδες αφότου είχαν συνομιλίες στην Τεχεράνη, πραγματοποιείται αφού η Τουρκία βοήθησε να επιτευχθεί μια συμφωνία για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών, που είχαν σταματήσει εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

    Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, δήλωσε πως η συμφωνία μαρτυρεί την επιτυχία των προσπαθειών της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, και της άμεσης διπλωματίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ενώ επέκρινε το ρόλο που διαδραματίζουν άλλες χώρες.

    «Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από τους φίλους μας δεν θέλουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα», δήλωσε ο Αλτούν μιλώντας στο Reuters και πρόσθεσε πως μερικοί προσπαθούν ενεργά να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι.

    «Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία αγνοώντας τη Ρωσία. Η διπλωματία και η ειρήνη πρέπει να επικρατήσουν», τόνισε.

    Στο θέρετρο του Σότσι στην Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχτηκε τον Ταγίπ Ερντογάν και από τις πρώτες δηλώσεις τους, οι δύο ηγέτες έστειλαν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας και των διμερών σχέσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ