27.7 C
Athens
24.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024
More

  ΠΟΕΥΠΣ: Δεύτερη ανάκληση και αναστολή αδειών – Που βαδίζουμε τελικά;


  Aνακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) σχετικά με τις φετινές ανακλήσεις αδειών.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση

  Δεύτερη ανάκληση και αναστολή των αδειών του πυροσβεστικού προσωπικού εντός της ίδιας αντιπυρικής περιόδου, η οποία ακόμα υφίσταται! Το Π.Σ. ζει ιστορικές και πρωτόγνωρες πλέον καταστάσεις! Ενώ τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια έχουν γίνει δύο ανακλήσεις αδειών, φέτος έχουμε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο γιατί προφανέστατα, από το σημείο που κυβερνητικός παράγοντας μας κούνησε το δάκτυλο όταν θίξαμε το τεράστιο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού και της αδήριτης ανάγκης κάλυψης των 3.600 κενών οργανικών θέσεων, φτάσαμε τώρα στην ανάγκη διπλής ανάκλησης των αδειών!

  Κύριε Αρχηγέ, στην απόφασή σας για δεύτερη ανάκληση και αναστολή αδειών του πυροσβεστικού προσωπικού, εν μέσω κήρυξης ούτως ή άλλως γενικής επιφυλακής λόγω των πολλών και ταυτόχρονων συμβάντων πυρκαγιών, επικαλείστε το άρθρο111 του Π.Δ. 3/2014, το οποίο έως σήμερα εφαρμόζονταν σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Από έκτακτο και εξαιρετικά σπάνιο μέτρο, την στιγμή που όλες οι υπηρεσίες τηρούν αυστηρά και απαρέγκλιτα το ποσοστό του 20% του συνόλου του προσωπικού κάθε υπηρεσίας που αναφέρει το ίδιο Π.Δ., το έχετε μετατρέψει σε μόνιμο μέτρο αγνοώντας, ότι είμαστε και εμείς άνθρωποι, έχουμε οικογένειες και όσο μας επιτρέπεται έχουμε την ανάγκη ξεκούρασης από το επίπονο προηγούμενο χρονικό διάστημα του Ιουλίου.


  Αναρωτιόμαστε πραγματικά, αν γνωρίζετε τον συνολικό αριθμό των συναδέλφων που «εξοικονομήσατε» μέσω της ανάκλησης των αδειών; Αυτοί που επέστρεψαν από πολύ μακρινές αποστάσεις δαπανώντας μεγάλα ποσά σε καύσιμα και διαμονή, που προπλήρωσαν ήδη κάποιο κατάλυμα για τις οικογένειές τους και τελικά τα έχασαν, αυτοί που έδωσαν σκληρό και πολυήμερο αγώνα στα μέτωπα των πυρκαγιών και έφυγαν για λίγες ημέρες ξεκούρασης, έδωσαν τελικά τις λύσεις των 3.600 κενών θέσεων που μένουν ακόμα κενές;

  Έχουμε επισημάνει και το φωνάζουμε συνεχώς για τα προβλήματα των ελλείψεων και του γερασμένου προσωπικού. Αντί να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα στην βάση του, έχετε εδραιώσει το καθεστώς των συνεχών επιφυλακών, χωρίς να υφίσταται κανένα σχετικό νομοθετικό πλαίσιο (οι ξεπερασμένες διαταγές που βρίσκονται σε ισχύ κάνουν λόγο για συμβάντα σε εξέλιξη χωρίς σε καμία περίπτωση να συνδέονται με τον δείκτη επικινδυνότητας). Ακόμα και ο ν.4662/2020, δεν εφαρμόζεται (άρθρο 6) και παραμένει ανενεργός, αφήνοντας προφανέστατα ορθάνοιχτο το παράθυρο της καταστρατήγησης του μέτρου!


  Κύριε Αρχηγέ, κατανοούμε τις μεγάλες δυσκολίες της περιόδου που βιώνει η χώρα με τις πρωτοφανείς, τεράστιες δασικές πυρκαγιές. Είναι δεδομένο ότι το πυροσβεστικό προσωπικό έχει υπερβεί ήδη τα όρια του και δεν οφείλει σε τίποτα να «πληρώνει» επί της ουσίας την αναβλητικότητα και τις μεγάλες παραλείψεις της πολιτείας, που αν και γνωρίζει το πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει!

  Καθημερινά διαβάζουμε δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων που υπερήφανα υπερθεματίζουν για τους 16.000 και πλέον πυροσβέστες που διαθέτει η χώρα μας! Εάν ισχύει αυτό και είμαστε πλήρεις, προς τι η ανάκληση των αδειών του ήδη εξαντλημένου πυροσβεστικού προσωπικού, που επί μέρες νυχθημερόν επιχειρεί στα μεγάλα πύρινα μέτωπα; Εάν όντως ισχύει αυτό, γιατί μας συνδράμουν 1.000 πυροσβέστες από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;; Τι από όλα αυτά ισχύει τελικά.

  Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι αν το Π.Σ. δεν ενισχυθεί σημαντικά σε όλα τα επίπεδα, αρχής γενομένης από το προσωπικό του, κάθε χρόνο θα βλέπουμε το ίδιο έργο!

  Ανακαλέστε λοιπόν την απόφασή σας και δώστε λίγο χρόνο ξεκούρασης σε αυτούς που την έχουν ανάγκη τόσο πολύ! Δεν είμαστε μηχανές παραγωγής εργασίας, υπάρχουν κανόνες και όρια όπως σε όλους τους εργαζόμενους!

  Επίσης μεριμνήστε για την αποζημίωση του προσωπικού, τόσο αυτού που αδιάκοπα εργάζεται όσο και των συναδέλφων που εξαιτίας των δύο ανακλήσεων των αδειών τους επιβαρύνθηκαν οικονομικά από τις μετακινήσεις και τις κρατήσεις της διαμονής τους!

  Δεν είμαστε εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας και αναμένουμε την ανάλογη αντιμετώπισή μας!

  Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ