Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ισπανία ξεκινά έρευνα για τα πεπραγμένα της Ρωσίας

Η ισπανική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (08/03) την έναρξη έρευνας για «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» που απορρέουν από την «αδικαιολόγητη πολεμική ενέργεια» της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Λίγες ώρες μετά την έναρξη έρευνας από τη γερμανική γενική εισαγγελία για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έγινε η ισπανική ανακοίνωση.
Η έρευνα της ισπανικής δικαιοσύνης «αποσκοπεί να προσδιορίσει τον αξιόποινο χαρακτήρα των γεγονότων και να διενεργήσει όσες έρευνες χρειαστεί», διευκρινίζει η εισαγγελία.
«Η επίθεση που υφίσταται το κυρίαρχο έθνος της Ουκρανίας είναι μια αδικαιολόγητη πολεμική ενέργεια που δεν καλύπτεται από οποιονδήποτε διεθνή κανόνα» και από την οποία «απορρέουν άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει η εισαγγελία.
«Οι ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ηγετών της δεν έλαβαν χώρα στο πλαίσιο οποιασδήποτε νόμιμης αιτίας ή περίστασης» προσθέτει η εισαγγελία, σύμφωνα με την οποία η ισπανική δικαιοσύνη, βάσει της αρχής της παγκόσμιας δικαιοδοσίας, είναι αρμόδια προκειμένου να διερευνήσει τα γεγονότα που διαπράχθηκαν «εκτός της εθνικής επικράτειας που [και] μπορούν να χαρακτηριστούν (ποινικά) σύμφωνες με τον ισπανικό νόμο».
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει παρόμοιες υποψίες
Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν είχε δηλώσει στην εφημερίδα Passauer Neue Presse πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Δικαιοσύνης συμφώνησαν στις διαδικασίες για την τεκμηρίωση ενδεχομένων εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει επίσης παρόμοιες υποψίες και ερευνά από την περασμένη εβδομάδα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και διεξάγει πόλεμο σε όλη την επικράτεια βομβαρδίζοντας τις μεγάλες πόλεις. Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη φύγει από τη χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν και μαρτυρίες κάνουν λόγο για χρήση βομβών διασποράς και επιθέσεις εναντίον κατοικημένων ζωνών και πολιτικών υποδομών.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες