Πολιτική Προστασία: Ισχυρή σύσταση για αποφυγή μετακινήσεων – Έντονα φαινόμενα στην Αττική από το μεσημέρι

Παραμένει σε ισχύ η ισχυρή σύσταση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για αποφυγή των μετακινήσεων σε ανατολική Στερεά, ιδίως σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Βοιωτία, Αττική, ιδίως στα βόρεια και στις βορειοανατολικές και βορειοδυτικές περιοχές,  Μαγνησία και Σποράδες και κεντρική, ανατολική και νότια Πελοπόννησο, σύμφωνα με επικαιροποιημένες μετεωρολογικές προβλέψεις.

Αναμένεται σφοδρή κακοκαιρία

«Η σημερινή ημέρα σε πολλές περιοχές ενδεχομένως να παραπλανήσει ότι η κακοκαιρία έχει τελειώσει. Επισημαίνουμε ότι η κακοκαιρία αναμένεται να είναι σφοδρή με έντονες χιονοπτώσεις. Ειδικά για την Αττική, τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονα από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ακόμη επισημαίνει ότι οι οδηγοί στις παραπάνω περιοχές θα πρέπει, εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν, να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν πως να τις τοποθετούν. Σημειώνεται ότι η σύσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια, βορειοανατολικά και βορειοδυτικά προάστια της Αττικής, όπου το φαινόμενο θα είναι έντονο, καθώς και στους κεντρικούς άξονες που οδηγούν προς τις περιοχές αυτές.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για χιονοπτώσεις: https://bit.ly/3q1nMi5

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Σε αυξημένη επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός – Οι οδηγοί στις περιοχές που αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε αυξημένη επιφυλακή είναι ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Φίλιππος» και της ραγδαίας επιδείνωσης που θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα κυρίως τις μεσημεριανές ώρες. Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις τα φαινόμενα θα είναι εξαιρετικά έντονα στην Αττική, με ενδεχόμενο χιονόστρωσης ακόμα και στο κέντρο της πόλης.

Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός, απηύθυνε χθες ισχυρή σύσταση για τον περιορισμό κάθε μη απαραίτητης μετακίνησης σε ανατολική Στερεά, ιδίως σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Βοιωτία, Αττική, ιδίως στα βόρεια και στις βορειοανατολικές και βορειοδυτικές περιοχές,  Μαγνησία και Σποράδες και κεντρική, ανατολική και νότια Πελοπόννησο.

Ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Στυλιανίδης έδωσε στην Αττική λόγω του πολυάριθμου του πληθυσμού της και τις ανάγκες λήψης συγκεκριμένων μέτρων που αφορούν σε θέματα κυκλοφορίας οχημάτων για την αποφυγή εγκλωβισμού οδηγών σε περιοχές όπου η χιονόπτωση και η χιονόστρωση θα είναι σημαντική κι ενδεχομένως να δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα. Επιπλέον, όπου κριθεί σκόπιμο θα ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων και  εφόσον χρειαστεί θα εκδίδονται συνεχώς σχετικές ανακοινώσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Έχει διακοπεί η ί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων σε βασικές οδικές αρτηρίες

Ακόμη, από σήμερα στις 6 το πρωί έχει διακοπεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας, στην Αττική Οδό, την Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρου Υμηττού και την Περιφερειακή Αιγάλεω. Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης διεμήνυσε χθες ότι όσοι βρίσκονται στις περιοχές που αναμένεται η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, και είναι αναγκαίο να μετακινηθούν και να κυκλοφορήσουν πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους και να γνωρίζουν πώς να τις τοποθετούν.

Σε ετοιμότητα οι αρχές

Επιπλέον, σε ετοιμότητα είναι οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, και βέβαια οι δυνάμεις των Περιφερειών και των Δήμων, κυρίως στις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

https://twitter.com/GSCP_GR/status/1502577751525670912

Σε ετοιμότητα και ο ΟΑΣΑ

Σε πλήρη ετοιμότητα για την ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού ενόψει του δεύτερου κύματος της παρατεταμένης κακοκαιρίας «Φίλιππος», βρίσκονται και οι Συγκοινωνίες Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ). Τα δρομολόγια λεωφορείων, τρόλεϊ, μετρό και τραμ, σύμφωνα με ενημέρωση του ομίλου, θα προσαρμόζονται ανάλογα με την κατά τόπους ένταση του καιρικού φαινομένου, ενώ απ’ την αρχή της βάρδιας, τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών εκτελούνται κανονικά, με αντικατάσταση όλων των αρθρωτών λεωφορείων από 12μετρα οχήματα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ, 11185.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε χθες  από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία «Φίλιππος» συνεχίζει να επηρεάζει τη χώρα. Η κακοκαιρία που έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό στη βόρεια Ελλάδα και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13-03-2022).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

 

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες