23.8 C
Athens
21.7 C
Thessaloniki
Τετάρτη 22 Μαΐου 2024
More

  Πού θα δημιουργηθεί η γέφυρα που θα συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία  Ένα μεγάλο έργο προχωρά, για την δημιουργία μιας ακόμη γέφυρας που θα ενώσει την Ελλάδα με την Τουρκία και θα βελτιώσει την οδική διασύνδεση των δύο χωρών.

  Μία ακόμη γέφυρα που θα ενώνει την Ελλάδα με την Τουρκία θα αποκτήσει ο Έβρος, με πολλαπλά οφέλη τόσο για τις μεταφορές όσο και για τις σχέσεις των δύο χωρών.


  Όπως έχουμε γράψει, η γέφυρα θα είναι καλωδιωτή και προβλέπεται να κατασκευαστεί στο πέρασμα Κήποι – Ύψαλα. Το μήκος της θα είναι άνω των 800 μέτρων, και θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και πλευρικές διαμορφώσεις πεζοδρομίων για τον κάθε κλάδο.

  Η γέφυρα που είναι γνωστή και ως «Γέφυρα της Φιλίας» βρίσκεται σε φάση μελετών, ενώ σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εγνατίας Οδού, Κωνσταντίνο Κουτσούκο, η οριστική μελέτη αναμένεται να παραδοθεί έως το τέλος Ιουνίου.

  Οι δηλώσεις του κ.Κουτσούκου έγιναν με αφορμή την 9η συνάντηση της Μεικτής Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργων (σ.σ. στελεχών των υπουργείων Υποδομών των δύο χωρών και εκπροσώπων της Εγνατίας Οδού), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη για το εμβληματικό έργο.

  Σημείωσε δε ότι τα τεύχη δημοπράτησης για τις κατασκευές (τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική πλευρά) θα είναι έτοιμα μέσα στο επόμενο εξάμηνο, κάτι το οποίο θα σημάνει την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.


  Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εγνατίας Οδού, θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια κατασκευής. Εφόσον, λοιπόν, ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί εντός του 2024 και ξεκινήσουν οι εργασίες, δεν αποκλείεται η γέφυρα να είναι έτοιμη εντός του 2026.

  Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όταν ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη, σχεδιάζεται να παρουσιαστεί τόσο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

  Ο κ.Κουτσούκος χαρακτήρισε το έργο της νέας γέφυρας στα σύνορα με την Τουρκία, στον Έβρο, ως εμβληματικό και πρόσθεσε ότι τα αναμενόμενα οφέλη είναι πολλαπλά. Η μεν τουρκική πλευρά το βλέπει ως μια πύλη προς την Ευρώπη, η δε ελληνική αναβαθμίζει σημαντικά τη δική της πύλη εισόδου, με μεγάλο κέρδος για τις μεταφορές και των δύο χωρών.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού έκανε ακόμα λόγο για πολύ στενή συνεργασία των δύο χωρών σε ό,τι αφορά το έργο και κοινή ομάδα επίβλεψης, παρότι όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την προώθηση και υλοποίησή του, πριν από αρκετά χρόνια, η τουρκική πλευρά δεν ήταν ιδιαίτερα ένθερμη.

  «Τα τελευταία 3-4 χρόνια η Εγνατία Οδός ΑΕ και η ελληνική πλευρά, μέσω του υπουργείου Υποδομών έχουμε κάνει πολύ μεγάλα βήματα σε αυτό και βρήκαμε και από την τουρκική πλευρά την ίδια θέρμη ή ίσως και περισσότερη» πρόσθεσε.

  Κατά τον κ.Κουτσούκο, η κατασκευή της γέφυρας δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα, αλλά σημειώνεται συνεχώς πρόοδος.

  «Είμαστε όμως σε πολύ καλό στάδιο οριστικοποίησης της οριστικής μελέτης και πιστέψτε με αυτό που μπορώ να μεταφέρω είναι ότι το στάδιο αυτό δεν ήταν ένα εύκολο στάδιο να επιτευχθεί, κάναμε μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και ειλικρινά πρέπει να πούμε ότι και το υπουργείο Υποδομών το δικό μας έχει πολύ μεγάλη υποστήριξη στο θέμα αυτό και εμείς ως Εγνατία Οδός, που έχουμε οριστεί ως η εταιρεία, η οποία αποκλειστικά κάνει τη μελέτη και για την τουρκική φυσικά και για την ελληνική πλευρά» κατέληξε ο κ.Κουτσούκος.

  Τη μελέτη εκπονούν οι εταιρείες Μαυράκης και Egis για λογαριασμό της «Εγνατία Οδός» ΑΕ που είναι η εποπτεύουσα αρχή του έργου. Στις παραπάνω φωτογραφίες παρουσιάζεται η μορφή που θα έχει η γέφυρα.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ