13.7 C
Athens
9.4 C
Thessaloniki
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024
More

    Προβλήματα από το φονικό σεισμό στην Τουρκία: Έρχονται επιδημίες από την έλλειψη καθαρού νερού και φαγητού

    Η Τουρκία και η Συρία μετά και τους σεισμούς της Δευτέρας περνούν μία τρομερή ανθρωπιστική κρίση καθώς οι αριθμοί των θυμάτων από τις δονήσεις ξεπερνούν τις 33.000. Την ίδια ώρα ο χρόνος στη γειτονική χώρα κυλά πλέον αντίστροφα, με τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας να πέφτουν, πλέον, στους επιζώντες καθώς είναι αυτοί που καλούνται να αντιμετωπίσουν, πέρα από την κακουχία και το κρύο, την έλλειψη τροφής και νερών, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς θα φέρουν νέο κύμα επιδημιών.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ελληνικού τμήματος της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου», Νικήτα Κανάκη, όταν τελειώνουν οι διασώσεις, υπάρχουν περισσότερα από 50.000 πτώματα κάτω από τα ερείπια. «Είναι ένας άμεσος κίνδυνος επιδημίας δεδομένου ότι δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό και υπάρχουν μολύνσεις. Όλα αυτά μαζί κάνουν ένα εκρηκτικό κοκτέϊλ το οποίο θα απαιτήσει τη διεθνή βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της ΜΚΟ.

    Τις πρώτες ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό περιμένουμε να δούμε κυρίως έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, ακόμη και έξαρση φυματίωσης βλέπουμε σε τέτοιους πληθυσμούς. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο απ’ όλα είναι μία πιθανή εξάπλωση μίας σοβαρής τέτοιας λοίμωξης που είναι η χολέρα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να έχουμε μία μεγάλη επιδημία χολέρας», συμπληρώνει ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ.


    Κι όλα αυτά ενώ νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει και γιατροί έχουν χαθεί κάτω από τα συντρίμμια. Η αντιμετώπιση των τραυματιών είναι ήδη Γολγοθάς, ενώ υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα. Η εμφάνιση διάφορων λοιμώξεων θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. «Θα μπορούσε να μην ήταν μόνο η χολέρα. Για παράδειγμα στον σεισμό του 1999 στην Τουρκία είχαμε μια πολύ μεγάλη επιδημία ηπατίτιδας. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις είχαμε αναπνευστικές λοιμώξεις οι οποίες ήταν πάρα πολύ σοβαρές και μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια εποχή post Covid», συμπληρώνει ο κ. Κανάκης.

    Η δραματική κατάσταση στην Αντιόχεια και την Αλεξανδρέττα

    Οι περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας έχουν πληγεί περισσότερο από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας. Η Αντιόχεια έχει ισοπεδωθεί, οι εικόνες από τις γκρεμισμένες πολυκατοικίες συγκλονίζουν, καθώς κάτω από αυτές βρίσκονται αρκετοί άνθρωποι. Οι επιζήσαντες, όσοι τα κατάφεραν τουλάχιστον, φωνάζουν στους ανθρώπους κάτω από τα οικοδομήματα με απώτερο σκοπό να ακούσουν μία φωνή από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στον Μανώλη Κωστίδη, αναφέρουν ότι ακούν φωνές αλλά κανείς δεν μπορεί να μπει μέσα στα ετοιμόρροπα κτήρια, καθώς είναι αρκετά επικίνδυνα.


    Άλλη κάτοικος αναφέρει ότι εδώ και έξι ημέρες ακούν φωνές, αλλά δεν μπορούν να μπουν μέσα χωρίς να παρέμβουν πρώτα τα σωστικά συνεργεία που βρίσκονται στο σημείο. Στη νοτιοανατολική Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στην Αντιόχεια και την Αλεξανδρέττα ο αριθμός των νεκρών , ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν στο σημείο. Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι μπορεί να υπάρχουν επιζώντες σε διάφορα σημεία στην πόλη, όμως δεν έχουν την ανάλογη βοήθεια για να τους απεγκλωβίσουν. Οι εικόνες αποκαλυπτικές, καθώς το σημείο μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη, καθώς οι πόλεις είναι σαν να έχουν δεχθεί δεκάδες βόμβες. Κάτοικοι, που έχουν έρθει και από το Γκαζιάντεπ σπεύδουν στην περιοχή, αλλά αναφέρουν ότι δε λαμβάνουν βοήθεια από τους αρμόδιους, γεγονός που αποτέλεσε και αφορμή αποδοκιμασίας για βουλευτές του Ερντογάν.

    Η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στην Αλεξανδρέττα και μετά οι υπόλοιπες πόλεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο του σεισμού. Όσο ο χρόνος περνά, όμως, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων λιγοστεύουν. Το βράδυ τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς πέρα από την παύση των εργασιών, παρατηρούνται και αρκετές περιπολίες αστυνομικών και στρατιωτικών, προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα πλιάτσικου. Μάλιστα, σε κάθε στενό υπάρχει και ένας αξιωματικός είτε της αστυνομίας, είτε του στρατού και περιπολούν, για να σταματήσουν το πλιάτσικο σε μία «πόλη – φάντασμα». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ περιπολούν σε καταστήματα τροφίμων και ρούχων, για να μη σημειωθούν λεηλασίες. Πολλοί είναι αυτοί που έφυγαν από την Αλεξανδρέττα, ενώ όσοι έμειναν κοιμούνται σε σκηνές κάτω από δύσκολες συνθήκες.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ