Σακελλαροπούλου στο συνέδριο της ΕΔΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δικαστή να ασκεί πολιτική»

«Ο σεβασμός στη διάκριση των λειτουργιών, όπως και η δικαστική ενσυναίσθηση, επιβάλλουν, ταυτόχρονα με την προστασία των δικαιωμάτων, την αναγνώριση της διακριτικής ευχέρειας της πολιτικής εξουσίας», ανέφερε σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, κατά τον χαιρετισμό της στην έναρξη των εργασιών του τριήμερου συνεδρίου (29-31.10.2021) που διοργανώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το θέμα του συνεδρίου είναι: «Ανθρώπινα Δικαιώματα η προβληματική της ουσιαστικής προστασίας τους τον 21ο αιώνα», τόνισε ότι «Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δικαστή να ασκεί πολιτική».
Χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, απηύθηνε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος επισήμανε πως «σε έναν κόσμο που μεταλλάσσεται με κατακλυσμιαίους ρυθμούς, όλα τα «κεκτημένα» δικαιώματα δεν είναι πάντοτε δεδομένα, ακόμα και σε ώριμες δημοκρατίες».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι «νομικός ο οποίος δεν γνωρίζει, δεν μελετά, δεν ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ερευνά αν στην κάθε μεμονωμένη περίπτωση υπάρχει κάποια υποψία παραβίασή τους ή θεωρεί περιττή ευρωπαϊκή πολυτέλεια την ενασχόληση με αυτά, ότι πρόκειται για κάτι ξένο με την ελληνική κουλτούρα, εκφράζει μια εντελώς αντιδραστική αντίληψη».
Στις εργασίες του συνεδρίου, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, η πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευθυμία Βελώνη και από τα πολιτικά κόμματα ο Μιχάλης Καλογήρου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Αντώνης Αθανασιώτης (ΚΚΕ), ο Βασίλης Γραμμένος (Ελληνική Λύση) και η Έλενα Δεληγιάννη (ΜέΡΑ25).
«Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δικαστή να ασκεί πολιτική»
Μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «στο φιλελεύθερο και δημοκρατικό μας πολίτευμα, η προστασία των δικαιωμάτων είναι μια από τις βασικές αποστολές του δικαστή. Η ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαιοσύνη αποτελεί πυλώνα του Κράτους Δικαίου, τη μείζονα θεσμική εγγύηση επίλυσης των διαφορών μας και αποτροπής της αυθαιρεσίας της εξουσίας. Η υπεροχή του Συντάγματος δεν έχει μόνο τυπική εμβέλεια. Αποτυπώνει, ουσιαστικά και συμβολικά, τη θεμελιακή συναίνεσή μας στην κατοχύρωση και ισχύ των δικαιωμάτων μας».
Ωστόσο όπως ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου, «ενυπάρχει ο κίνδυνος η δικαστική λειτουργία να αυτοαναγορευθεί σε τελικό αποφασιστικό όργανο και συνδιαμορφωτή των πολιτικών αποφάσεων». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε ακόμη πως δεν εμπίπτει «στις αρμοδιότητες του δικαστή να ασκεί πολιτική» καθώς αυτός «πρέπει να αποστασιοποιείται από τις καθαρά προσωπικές του αντιλήψεις και πεποιθήσεις και να επιδεικνύει ήθος και δικαστική αυτοδέσμευση». Ο σεβασμός στη διάκριση των λειτουργιών, «όπως και η δικαστική ενσυναίσθηση», ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου «επιβάλλουν, ταυτόχρονα με την προστασία των δικαιωμάτων, την αναγνώριση της διακριτικής ευχέρειας της πολιτικής εξουσίας».
Ακόμη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία της επισήμανε: «Ο σεβασμός των δικαιωμάτων δεν είναι, ωστόσο, το μοναδικό στοίχημα για τον δικαστή. Η ίδια η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, στην κατεύθυνση της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης απονομής της, συνιστά την πλέον κρίσιμη παράμετρο για την ικανοποίηση ενός θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών, του δικαιώματος δικαστικής προστασίας, καθώς και τον βασικό δείκτη της ποιότητας του νομικού μας πολιτισμού. Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν έγκειται αποκλειστικά στην πολιτική βούληση, αλλά και στην οικειοποίησή του και προώθηση από όλους όσους υπηρετούν το δίκαιο».
Τσιάρας: Όλα τα «κεκτημένα» δικαιώματα δεν είναι πάντοτε δεδομένα
«Η εξελικτική πορεία της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, παρά την ευρύτατη κατοχύρωση τους, με ολοκληρωμένους καταλόγους σε εθνικά συντάγματα και διεθνείς συνθήκες καθώς και με προστατευτικές αποφάσεις από εθνικά και διεθνή δικαστήρια» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε: «Εντούτοις, σε έναν κόσμο που μεταλλάσσεται με κατακλυσμιαίους ρυθμούς, όλα τα «κεκτημένα» δικαιώματα δεν είναι πάντοτε δεδομένα, ακόμα και σε ώριμες δημοκρατίες».
Ακόμη, ο κ. Τσιάρας σημείωσε, κατά τον χαιρετισμό του στις εργασίες του συνεδρίου: «Παρά την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πυξίδας για την εμβάθυνση των δυτικών δημοκρατιών, σε μεγάλο μέρος του πλανήτη η κατάσταση σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζει να φαίνεται ζοφερή. Ενώ σε συνδυασμό με τις σύγχρονες προκλήσεις καθίσταται σαφές ότι ο διάλογος σχετικά με τ’ ανθρώπινα δικαιώματα -εάν είχε ποτέ κλείσει-, πρέπει να ξανανοίξει. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να επανατοποθετηθεί α) ως προς τις γενικές αρχές των δικαιωμάτων του ανθρώπου, προκειμένου ν’ αναπτυχθούν τα κατάλληλα θεωρητικά εργαλεία για να υποστηρίξουν την εξέλιξή τους».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης, στην εναρκτήρια ομιλία του επισήμανε: «Έχω την ελπίδα ότι οι νέες γενιές δικαστών και εισαγγελέων θα χρησιμοποιούν πιο συχνά την έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ως καθοδηγητικής αρχής στις αποφάσεις τους και θα έχουν κατά νου τα λόγια του William Brennan, δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ότι «ακόμα και ο χειρότερος εγκληματίας παραμένει άνθρωπος και διαθέτει εξίσου ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Τέλος μένει αποκλειστικά έργο των λαών η συνεχής και αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους απέναντι στην εξουσία. Η διαρκής επαγρύπνηση ώστε οι πολιτικοί αγώνες και οι διεκδικήσεις να μην μετατραπούν σε ανούσιες ακαδημαϊκές διαμάχες. Οι διακηρύξεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ένα παγκόσμιο κεκτημένο, μια αφετηρία διεκδικήσεων και αδιάκοπων αγώνων».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εγκλημα στην Ιεράπετρα: Ο δολοφόνος έμαθε χθες ότι η σύζυγος του είχε σχέση με τον κολλητό του – Δείτε τον ενώ απειλεί να αυτοκτονήσει (βίντεο)
Έγκλημα στην Ιστιαία Ευβοίας: 82χρονη βρέθηκε νεκρή στην αυλή του σπιτιού της
Αστυνομία για Ρομά: Αυτή είναι η τακτική όταν κλείνουν τους δρόμους!
Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες