Σκάνδαλο Novartis: Κατέθεσαν Πικραμμένος και Γεωργιάδης – Διώξεις ζητά η Τουλουπάκη

Με τις καταθέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη συνεχίστηκε σήμερα η μεγάλη έρευνα που διεξάγεται στον Άρειο Πάγο για τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis, μετά τη βαρύτατη ποινική δίωξη που άσκησε η Βουλή σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξης σε βάρος οκτώ στελεχών της εταιρείας Novartis Ελλάδος, αλλά και σε βάρος επτά γιατρών.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εισαγγελία Διαφθοράς έχει καταργηθεί και στη θέση της έχει προβλεφθεί η λειτουργία μιας νέας υπερ-εισαγγελίας που θα προέρχεται από τη συνένωση της εισαγγελίας Διαφθοράς και της εισαγγελίας οικονομικού εγκλήματος. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη παύση των καθηκόντων της κυρίας Τουλουπάκη, μετά την συνένωση των δυο εισαγγελιών.
Οι καταθέσεις
Ειδικότερα σήμερα στον Άρειο Πάγο ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας Κων. Αλεβιζοπούλου κατέθεσε πρώτος ο κ. Πικραμμένος, ο οποίος εξερχόμενος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε: «Είναι βέβαιο ότι η υπόθεση Novartis, σε ό,τι έχει να κάνει με την οργανωμένη δίωξη των πολιτικών προσώπων κλόνισε τους θεσμούς, υπέσκαψε το κύρος της Δικαιοσύνης και έθεσε σε διακινδύνευση την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πέρα από αυτό όμως έγινε απόπειρα με την υπόθεση αυτή να διχαστεί ο Ελληνικός λαός και θέλω να πω ότι έσταξε δηλητήριο στις ψυχές της ελληνικής κοινωνίας. Ευτυχώς η ιστορία αυτή δεν είχε την εξέλιξη και το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσαν να έχει αυτοί που την οργάνωσαν και τη σκαρφίστηκαν και έτσι η Δημοκρατία μας εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να λειτουργεί ομαλά και με τις νόμιμες διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, οπότε πρέπει με υπομονή να περιμένουμε την ετυμηγορία της».
Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης προσερχόμενος για να καταθέσει στην κυρία Αλεβιζοπούλου, ανέφερε σε δήλωσή του: «Έχω έρθει να καταθέσω κατόπιν προσκλήσεως της κυρίας ανακρίτριας για να ξεσκεπάσουμε οριστικά τη μεγαλύτερη σκευωρία των τελευταίων ετών και τον μεγαλύτερο κίνδυνο που η Δημοκρατία μας είχε από μία ομάδα δολοπλόκων με φυσικό αυτουργό, κατά τη γνώμη μου, την κυρία Τουλουπάκη και ηθικό αυτουργό τον κύριο Παπαγγελόπουλο. Τα υπόλοιπα θα τα βρει το Ειδικό Δικαστήριο, όταν και εφόσον, συνέλθει».
Δήλωση έκανε και ο δικηγόρος του κ. Γεωργιάδη Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος επισήμανε: «Η ανακρίτρια του συνταγματικού συμβουλίου ερευνά μια πολύ σκοτεινή υπόθεση στο χώρο της πολιτικής και της Δικαιοσύνης και ευχόμεθα να φωτίσει αυτήν και μετά να ακολουθήσει η Νέμεσις».
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής ενώπιον της κυρίας Αλεβιζοπούλου έχουν καταθέσει για τους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis οι Ευ. Βενιζέλος, Ανδρ. Λοβέρδος, Αντ. Σαμαράς, Δημ. Αβραμόπουλος και Ιω. Στουρνάρας. Επίσης, έχει καταθέσει και θα συνεχίσει να καταθέτει την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.
Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από Τουλουπάκη
Εν τω μεταξύ, από την εισαγγελία Διαφθοράς φαίνεται πως ολοκληρώνεται η μεγάλη έρευνα για την υπόθεση Novartis σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα. Σε εκκρεμότητα απομένει πλέον το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στην αποτίμηση των στοιχείων για τα δύο εναπομείναντα πολιτικά πρόσωπα, Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Συγκεκριμένα, η κ. Τουλουπάκη ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, η οποία προέρχεται από πράξεις χρηματισμού σε βάρος οκτώ στελεχών της εταιρείας Novartis ΕΛΛΑΣ. Παράλληλα, ζήτησε άσκηση δίωξης για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος επτά γιατρών.
Η ποινική δίωξη αφορά σε συνολικά δέκα προγράμματα της Novartis τη χρονική περίοδο 2008-2015, μέσω των οποίων με τη μέθοδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και κλινικών μελετών και της καθοδηγούμενης συνταγογράφησης.
Μάλιστα, έγινε γνωστό, πως το σκέλος αυτό της προκαταρκτικής έρευνας είχε φτάσει στο στάδιο παροχής εξηγήσεων από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019. Ωστόσο, λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών εκ μέρους των ποινικά ελεγχόμενων προσώπων, αλλά και των σημαντικών δικονομικών ζητημάτων που ανέκυψαν περί κανονισμού αρμοδιότητας, τα οποία επιλύθηκαν αφού προηγουμένως έφτασαν στον Άρειο Πάγο, οι εξηγήσεις των εμπλεκομένων προσώπων δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες και πλέον η έρευνα ολοκληρώθηκε.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες