Σκάνδαλο Siemens: Οι ένοχοι, οι αθώοι και η παραγραφή της δωροδοκίας με το νέο Ποινικό Κώδικα

Απαλλαγμένη από το αδίκημα της δωροδοκίας βγήκε μεγάλη μερίδα των κατηγορουμένων στην πολύκροτη δίκη της Siemens, σύμφωνα με την απόφαση επί της ενοχής που ανακοίνωσε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο δικάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση εδώ και περίπου τρία χρόνια.
Μάλιστα, οι πρώτες έρευνες για το αποκαλούμενο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού είχαν ξεκινήσει στην Ελλάδα πριν από 14 έτη. Η δικογραφία, βάσει της οποίας διεξήχθη η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αφορούσε σε διαδρομές παράνομων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν, ώστε να επιλεγεί η Siemens ως ανάδοχος του έργου της σύμβασης 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.
Η συμφωνία υπεγράφη από τον τότε υπουργό Μεταφορών, Τ. Μαντέλη, ο οποίος έχει καταδικαστεί από δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε φυλάκιση 5 ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα.
Ωστόσο, σήμερα με την απόφαση του δικαστηρίου 22 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από το αδίκημα της δωροδοκίας το οποίο κρίθηκε ως παραγεγραμμένο. Να σημειωθεί ότι η δωροδοκία με τον ισχύοντα από 1 Ιουλίου Ποινικό Κώδικα, είχε μετατραπεί από κακούργημα σε πλημμέλημα. Πλέον, με τις αλλαγές που επέφερε η νέα κυβέρνηση στον Κώδικα το αδίκημα έγινε και πάλι κακούργημα, αλλά για τους κατηγορούμενους η απόφαση λαμβάνεται πάντα με βάση τις ευμενέστερες διατάξεις.
Αυτό έγινε και στη δίκη της Siemens και έτσι απηλλάγησαν, χάρη στην παραγραφή, από το αδίκημα της δωροδοκίας οι Έλληνες και Γερμανοί κατηγορούμενοι στελέχη της Siemens, ανάμεσά τους οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρ. Καραβέλας, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Μίκαελ Κουτσενροίτερ, Ρίχαρντ Σίκατσεκ κ.ά.
Μάλιστα, απαλλαγές υπήρξαν και για το αδίκημα της δωροληψίας στον ιδιωτικό τομέα. Από την κατηγορία αυτή απαλλάχθηκαν τα 13 αρχικώς κατηγορούμενα στελέχη του ΟΤΕ, ενώ έπαυσε -και πάλι λόγω παραγραφής- η ποινική δίωξη για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα για τον Θεόδωρο Τσουκάτο και άλλα 19 ακόμη πρόσωπα.
Αντίθετα, σύμφωνα με την απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ένοχοι για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα κατ´εξακολούθηση (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) κρίθηκαν οι: Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης (στελέχη της Siemens Ελλάδος κατά το επίδικο διάστημα), Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Έντουαρντ Πίρερ, Τόμας Γκάνσουιντ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ρίχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκεμαν, Φρανς Ρίχτερ (οι επτά τελευταίοι στελέχη της Siemens στη Γερμανία), Γιώργος Σκαρπέλης, Νίκολαος Νίντος, Γεώργιος Αργουρόπουλος, Δημήτριος Γυφτόπουλος, Δημήτρης Κουβάτσος, Παναγιιώτης Νικάκης, Γεώργιος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας, Φάνης Λυγινός, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και Μάρθα Καραβέλα (στην τελευταία αποδίδεται το συγκεκριμένο αδίκημα εκτός από κατ´επάγγελμα και κατά κερδοσκοπία).
Τέλος, αθώοι από την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κρίθηκαν οι Νίκος Μανασής, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.
Μάλιστα, η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου επί των τελικών ποινών για όσους κρίθηκαν ένοχοι. Μέχρι τότε οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι είναι ελεύθεροι, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου και πρότεινε νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας.
Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες