Η Σλοβακία έτοιμη να ενισχύσει με περισσότερα βαριά όπλα το Κίεβο

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η Σλοβακία είναι έτοιμη να παραδώσει στη γειτονική Ουκρανία περισσότερα βαριά όπλα, εφόσον η άμυνα της χώρας της παραμένει ασφαλής.

Μάλιστα η πρόεδρος Τσαπούτοβα, επισήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την παράδοση σλοβακικών αυτοκινούμενων πυροβόλων howitzer στην Ουκρανία.

«Η θέση της Σλοβακικής Δημοκρατίας είναι σαφής», είπε η Τσαπούτοβα. «Από την αρχή, πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας, προσφέραμε και στρατιωτική βοήθεια» συνέχισε, και τόνισε πως είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που έχει προσφέρει ποτέ η χώρα της.

Η Σλοβακία έχει ήδη παραχωρήσει το πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων όπλων και εξοπλισμού.

Ωστόσο, η πρόεδρος Τσαπούτοβα υπογράμμισε πως προϋπόθεση για περαιτέρω παραδόσεις όπλων είναι να μην υπονομευτεί η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της Σλοβακίας. Για τον λόγο αυτόν, είπε πως διεξάγονται συνομιλίες όχι μόνο με εκπροσώπους της Ουκρανίας αλλά και με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

«Θα κινήσουμε γη και ουρανό για την Ουκρανία»

Την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με βαρύ οπλισμό αποφάσισαν την Τρίτη 40 υπουργοί Άμυνας σε κρίσιμη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία με πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν. Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Όπως δεσμεύθηκε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας «Θα κινήσουμε γη και ουρανό για να βοηθήσουμε την Ουκρανία». «Θέλω μετά από αυτή τη συνάντηση σήμερα να αποχωρήσουμε με μια ενιαία και ξεκάθαρη θέση κατανόηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, γιατί θα κινήσουμε γη και ουρανό για να ανταποκριθούμε σ’ αυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο  υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. «Η Ουκρανία χρειάζεται τη βοήθειά μας για να νικήσει σήμερα, και θα χρειαστεί τη βοήθειά μας και όταν τελειώσει ο πόλεμος» τόνισε, ενώ δεν απέκλεισε τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες