Στα ύψη οι τουρκικές προκλήσεις: Τριάντα παραβιάσεις στο Αιγαίο και δύο υπερπτήσεις

Άρχισε η μεγάλη διακλαδική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με την επωνυμία «Θαλασσόλυκος 2019» και ταυτόχρονα αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, προσθέτοντας έτσι έναν ακόμα κρίκο στο γαϊτανάκι των τουρκικών προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή Αιγαίου και κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και συντηρώντας έτσι κατά το δοκούν την ένταση που η ίδια δημιουργεί, «προς ίδιον όφελος».
Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα από το ΓΕΕΘΑ, χθες 7 σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών, από τα οποία 6 «ζευγάρια» F-16, καθώς και 1 «ζευγάρι» εκσυγχρονισμένων μαχητικών F-4E Phantom II/Terminator, συνολικώς 14 αεροσκάφη, από τα οποία τα 6 ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 12 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών, και 30 (!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), που σημειώθηκαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Δεν σημειώθηκε καμία «εικονική αερομαχία» («εμπλοκή») με τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της Ελληνικής αεραμύνης, που πάντα απογειώνονται σε αυτές τις περιπτώσεις για αναγνώριση και αναχαίτισή τους.
Δύο εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν νωρίτερα το απόγευμα 2 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 στις 15:55 άνωθεν του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών, στα 27.000 πόδια και λίγα λεπτά αργότερα, 1 άλλο τουρκικό F-16, στις 15:59, πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν των βορείων ακτών της Χίου, πετώντας επίσης στα 27.000 πόδια.
Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ «Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» από τα αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος».
Ο «Θαλασσόλυκος» ανεβάζει το θερμόμετρο
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις έρχονται σε μία περίοδο που αφενός η Άγκυρα επαναλαμβάνει – και μάλιστα μέσω ΥΠΕΞ – τα περί αποστρατηκοποίησης ελληνικών νησιών και αφετέρου το Τουρκικό Ναυτικό διεξάγει μία μεγάλης έκτασης ναυτική άσκηση.
Ειδικότερα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019» (Denizkurdu 2019) αυτό που εμφανίζουν ως τα «μεγαλύτερα γυμνάσια» του Πολεμικού Ναυτικού τους, τα οποία διεξάγονται στις τρεις θάλασσες που βρέχουν τη χώρα, μέσα σ’ ένα πλαίσιο εντάσεων εξαιτίας της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων αερίου στα ανοικτά της Κύπρου.
Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης πρόκειται για τη «μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας».
Πηγή στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τα γυμνάσια αυτά, η προσεχής διεξαγωγή των οποίων ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, άρχισαν σήμερα.
Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, 131 πολεμικά πλοία, 57 αεροπλάνα και 33 ελικόπτερα συμμετέχουν στα εν λόγω γυμνάσια, που θα διεξαχθούν στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα και θα ολοκληρωθούν στις 25 Μαΐου.
Τα στρατιωτικά γυμνάσια διεξάγονται την ώρα οι εντάσεις αυξάνονται ανάμεσα στην Τουρκία από τη μια και τις ΗΠΑ και την Ευρώπη από την άλλη αναφορικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για την πρόθεση της Άγκυρας να αρχίσει γεωτρήσεις μέσα «στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου».
Η Άγκυρα ωστόσο απορρίπτει τις προειδοποιήσεις αυτές με Τούρκους αξιωματούχους να εμφανίζονται αμετακίνητοι στη θέση τους για συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακάρ: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το δικαίωμα και το δίκαιο του έθνους μας
Με αφορμή την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής άσκησης «Sea Wolf 2019» (Θαλασσόλυκος), ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έστειλε νέο μήνυμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο στόχος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η διασφάλιση, διαφύλαξη και προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και των συμφερόντων της Τουρκίας στις θάλασσες».
Στη συνέχεια ο Ακάρ, δήλωσε πως «με αποφασιστικότητα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις ενάντια σε FETÖ, PKK / YPG, Daesh» ενώ προσέθεσε ότι «εκτός από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».
Επαναλαμβάνοντας την «αγαπημένη» φράση του, την «Γαλάζια Πατρίδα», ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας έστειλε «μήνυμα» αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις είναι πιο προηγμένες ποιοτικά και αριθμητικά υπέρτερες συγκριτικά με το παρελθόν».
Στη συνέχεια είπε πως «δίνουμε μεγάλη προσοχή στη φιλία και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το δικαίωμα και το δίκαιο του έθνους μας στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο» καταλήγοντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή θα συνεχιστούν στην προσεχή περίοδο.
Ανάβει φωτιές ο γαμπρός του Ερντογάν
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο CnnTurk ρίχνει λάδι στην φωτιά για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είπε: «Η Μεσόγειος δεν είναι λίμνη κανενός. Εκεί έχουμε δικά μας χωρικά ύδατα. Έχει χωρικά ύδατα και η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου᾽. Υπάρχει ένα ‘κράτος’ εκεί. Η Τουρκία έχει επιδείξει ισχυρή βούληση για την βόρεια Κύπρο. Εμείς θα ρέπει να δώσουμε αυτό τον αγώνα στα δικά μας χωρικά ύδατα μέχρι τέλους. Το ‘Φατίχ’ έχει κινητοποιηθεί ήδη και αυτές τις μέρες θα κινητοποιηθεί και το άλλο γεωτρύπανό μας ‘Γιαβούζ’»
Ο Αλμπαϊράκ ανέφερε πως η ανατολική Μεσόγειος είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία. Είναι απαράδεκτο να μας κάνουν υποδείξεις δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας και διαλόγου καθώς αναφέρει «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βρισκόμαστε σε μια κατάσταση kazan-kazan (win-win) με όλους τους ενδιαφερόμενους. Όμως πρέπει να ξέρουν πως καμία επένδυση στην Ενέργεια στην περιοχή της Μεσης Ανατολής δεν θα είναι λειτουργική αν δεν συμμετέχει και η Τουρκία».
Σε αυξημένη ετοιμότητα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Από ελληνικής πλευράς, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και τα επί μέρους Γενικά Επιτελεία, η παρακολούθηση της νέας τουρκικής ασκήσεως πραγματοποιείται από τις ελληνικές ΕΔ με όλα τα διατιθέμενα μέσα και με πλοία στο Αιγαίο και με την αυξημένη ετοιμότητα – για την οποία μιλάγαμε ήδη από την περασμένη εβδομάδα – να εξακολουθεί να υφίσταται σε όλους τους Κλάδους.
Πήγες του ΥΠΕΘΑ επισήμαιναν ότι τυπικά και φυσικά η Τουρκία ως ανεξάρτητο κράτος μπορεί να πραγματοποιεί ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεών της και αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα έγκειται – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – στο ότι η Τουρκία εκδίδει συνεχώς παράνομες NOTAM και NAVTEX με τις οποίες δεσμεύει παράνομα περιοχές που δεν τις ανήκουν ούτε και μπορεί να πράττει κάτι τέτοιο, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και αλληλλοκαλυπτόμενες χρονικά. Η Αθήνα είναι σε ετοιμότητα στρατιωτική και διπλωματική και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς.

Tags

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες