ΣτΕ: Έχασε οριστικά τον τίτλο επίτιμου διδάκτορα ο Γερμανός καθηγητής Χάινς Ρίχτερ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάνθηκε ότι η σοβαρή προσβολή του κύρους των ελληνικών Α.Ε.Ι. και κατ’ επέκταση των καθηγητών τους από πανεπιστημιακό δάσκαλο, αποτελεί λόγο αφαίρεσης του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα. Και αυτό χωρίς να παραβιάζονται τα άρθρα 14 και 16 του Συντάγματος και το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Με το σκεπτικό, δε, αυτό το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του Γερμανού ιστορικού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, του οποίου ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα ανακλήθηκε με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.
Σε ανακοίνωση του το ΣτΕ αναφέρει για την συγκεκριμένη υπόθεση τα εξής:
«Ο επίτιμος διδάκτορας Πανεπιστημίου δήλωσε σε συνέντευξη σε εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας ότι:
1) Αν ο καθηγητής ελληνικού πανεπιστημίου Φ. πει κάτι που δεν αρέσει θα τον απολύσουν και
2) Αν του αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα θα είναι ο δεύτερος Γερμανός στον οποίο θα συμβεί αυτό – από τον πρώτο αφαίρεσαν τον τίτλο οι ναζί».
Η απόφαση ΣτΕ
Τώρα, η αυξημένη σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2571/2021 απόφασή της απέρριψε την αίτηση ακυρώσεως του Χάινς Ρίχτερ που είχε προσφύγει κατά της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου Κρήτης μετά την ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα.
Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία: «Η απονομή και κατοχή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα ερείδονται στην εκδήλωση αμοιβαίας τιμής μεταξύ του απονέμοντος Πανεπιστημίου και του αναγορευομένου.
Συνεπώς, Η απόφαση ΣτΕπου δικαιολογούν την αφαίρεση του τίτλου περιλαμβάνουν και πράξεις όπως είναι η σοβαρή προσβολή του κύρους των ελληνικών Α.Ε.Ι. γενικώς και κατ’ επέκταση των καθηγητών τους, επικουρούμενη και από προσβολή ειδικά του Α.Ε.Ι. που απένειμε τον τίτλο. Είναι δε αδιάφορο το ότι οι ως άνω λόγοι δεν ανάγονται στο επιστημονικό υπόβαθρο επί του οποίου ερείδεται η ανακήρυξη.
Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η επέμβαση στα δικαιώματα των άρθρων 14 και 16 Συντάγματος και του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ θάλπει τον θεμιτό σκοπό της προστασίας του κύρους των ελληνικών Πανεπιστημίων και των καθηγητών τους, όπως και ότι δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυτά είναι τα 6 νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων – Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ
Εύβοια: 39χρονη εξέπεμψε SOS ότι κινδυνεύει η ζωή της – Κατήγγειλε ότι την έδειρε ο σύντροφός της
Πάτρα: Πρόστιμο και πειθαρχικός έλεγχος στον αστυνομικό που έκοβε κλήσεις χωρίς μάσκα
Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Μέχρι τι ώρα θα κινούνται μετρό, λεωφορεία και τραμ
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες