ΣτΕ: Εν αναμονή της απόφασης για το «ψαλίδι» σε συντάξεις και δώρα στον ιδιωτικό τομέα με το «νόμο Κατρούγκαλου»

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία θα κριθούν οι αιτήσεις που έχουν καταθέσει συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα ζητώντας να τους επιστραφούν αναδρομικά οι περικοπές που έγιναν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις με το νόμο «νόμο Κατρούγκαλου».
Επίσης, με τις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι ζητούν την αναδρομική επιστροφή και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και του επιδόματος της θερινής τους αδείας. Οι παραπάνω αξιώσεις των συνταξιούχων αφορούν σε περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο και συγκεκριμένα από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου επίμαχου νόμου.
Οι συνταξιούχοι με τις αιτήσεις που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ στρέφονται κατά της υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας και ζητούν την ακύρωσή της.
Πιο συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή δεν προβλέπεται η επιστροφή των περικοπών σε συντάξεις και δώρα. Οι περικοπές επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ το 2015.
Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για το θέμα αυτό στο ΣτΕ προέρχονται, κατά βάση, από συνδικαλιστικούς φορείς και ενώσεις, όπως είναι μεταξύ των άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, κ.ά.
Η έκδοση των αποφάσεων που θα κρίνουν τις προσφυγές αναμένεται το προσεχές διάστημα από το ΣτΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστές έχουν ολοκληρώσει τις διασκέψεις τους υπό την πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Μαίρη Σάρπ, η οποία αποχωρεί αύριο από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες