ΣτΕ: «Στοπ» στη σφαγή ζώων για θρησκευτικές τελετές της μουσουλμανικής και εβραϊκής θρησκείας χωρίς αναισθητοποίηση

«Φρένο» στη σφαγή ζώων -χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση – η οποία γίνεται στο πλαίσιο θρησκευτικών λατρευτικών τελετών της μουσουλμανικής και εβραϊκής θρησκείας στην Ελλάδα, βάζει το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), κρίνοντας παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία την κοινή υπουργική απόφαση (κ.υ.α) του 2017.
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ με απόφαση του εξέδωσε ακύρωσε τη σχετική κ.υ.α. (951/44337/21.4.2017) του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, η οποία τροποποιήθηκε στην συνέχεια με την υπ΄ αριθμ. 292/46122/26.3.2018 κ.υ.α. Με την εν λόγω απόφαση, καθορίσθηκαν τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1099/2009, σχετικά με τη σφαγή των ζώων στο πλαίσιο θρησκευτικών εκδηλώσεων λατρευτικών τύπων αλλοθρήσκων.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά της παραπάνω κ.υ.α είχε προσφύγει η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία η οποία και δικαιώθηκε. Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1751/2021 απόφασή του, κάνει εκτενή αναφορά στο περιεχόμενο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1099/2009 για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους. Ακολούθως, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί επισημαίνουν η επίμαχη κ.υ.α. «η οποία επιτρέπει στο άρθρο 2 τη σφαγή ζώων στο πλαίσιο των λατρευτικών τύπων χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση» έχει εκδοθεί «κατά παράβαση του άρθρου 2 παρ. 2 του νόμου 1197/1981 ερμηνευόμενου σύμφωνα με το πνεύμα του Κανονισμού 1099/2009 και των αρχών της καλής διαβίωσης των ζώων, όπως αυτές θεμελιώνονται στο άρθρο 13 της ΣΛΕΕ και το πρωτόκολλο αριθ. 33».
Ακόμη το ΣτΕ επισημαίνει ότι «εσφαλμένα θεώρησε ο κανονιστικός νομοθέτης ότι δεσμευόταν από το άρθρο 4 παρ. 4 του εν λόγω Κανονισμού να επιτρέψει τη θρησκευτική σφαγή χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση των ζώων, παρά το γεγονός ότι η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του νόμου 1197/1981 που απηχεί τις σύγχρονες και σύμφωνες με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλήψεις περί της μεταχείρισης των ζώων κατά τη σφαγή τους, απαγορεύει ήδη τη θανάτωση θηλαστικών στα σφαγεία χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση».
Τέλος το ΣτΕ αναφέρει, στο σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσε, πως η επίμαχη κ.υ.α ακυρώθηκε έτσι ώστε «η διοίκηση να ρυθμίσει το ζήτημα της σφαγής ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων με τρόπο που να εξασφαλίζει τόσο την προστασία των ζώων από κάθε ταλαιπωρία κατά τη σφαγή τους όσο και τη θρησκευτική ελευθερία των θρησκευόμενων Μουσουλμάνων και Εβραίων που ζουν στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν οι ανωτέρω διατάξεις του άρθρου 26 του Κανονισμού 1099/2009».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ – Άνοιξε η Πατησίων (εικόνες & βίντεο)
Εξάρχεια: Ένταση μεταξύ αναρχικών και αστυνομικών – 5 συλλήψεις, 3 τραυματίες αστυνομικοί! (εικόνες & βίντεο)
Καταδίωξη στο Πέραμα: Τι κατέθεσαν οι αστυνομικοί για το θάνατο του 20χρονου
Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες