ΣτΕ: Νόμιμος ο ανασχεδιασμός του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Συνταγματικό και νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το Προεδρικό Διάταγμα για τον ανασχεδιασμό του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, συνολικής έκτασης 176 στρεμμάτων.
Συγκεκριμένα, με το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα επιχειρείται να επιλυθούν τα πολεοδομικά προβλήματα και τα προβλήματα δόμησης της έκτασης του Εκθεσιακού Κέντρου της συμπρωτεύουσας που εκκρεμούν από το 1954. Για το λόγο αυτό μάλιστα μέχρι σήμερα δεν είναι σαφές το καθεστώς δόμησης στην εν λόγω έκταση, ούτε η ρυμοτομία, ούτε οι όροι δόμησης, έτσι ώστε να αρθούν τα εμπόδια στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ-HELEXPO και να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας.
Τώρα, στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα που είχε κατατεθεί για επεξεργασία και κρίθηκε νόμιμο αφορά:
1) την έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην περιοχή του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης,
2) τον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης,
3) την περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και
4) την έγκριση Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΠΣΕ) αυτού.
Το ΣτΕ που επεξεργάστηκε το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα με την υπ αριθμ. 38/2021 γνωμοδότησή του που εξέδωσε το έκρινε νόμιμο και συνταγματικό. Σύμφωνα με το ΣτΕ οι ρυθμίσεις που επιφέρει το Προεδρικό Διάταγμα «συνιστούν βελτίωση του οικιστικού, πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή και στην πόλη της Θεσσαλονίκης εν γένει».

Tags

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες