13.7 C
Athens
9.4 C
Thessaloniki
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024
More

    ΣτΕ: Στα 10 πλέον χρόνια και όχι στα 20 η παραγραφή αξιώσεων για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ

    Σε 10 έτη και όχι σε 20, όπως ισχύει σήμερα, θα παραγράφονται οι αξιώσεις για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ, έκρινε με μια σημαντική απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία και κατόπιν εκδίκασης της υπόθεσης με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης.
    Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απόφαση που εξέδωσε (1833/2021) έκρινε πως ο γενικός κανόνας της 20ετούς παραγραφής των αξιώσεων αντιβαίνει στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ασφάλειας δικαίου. Να σημειωθεί εδώ πως ο 20ετης κανόνας παραγραφής των αξιώσεων για την καταβολή εισφορών των εντασσόμενων στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέων κοινωνικής ασφάλισης θεσπίστηκε με το άρθρο 95 παρ. 1 του νόμου 4387/2016.
    Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το επίμαχο άρθρο 95 του εν λόγω νόμου «αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, καθόσον χρόνος παραγραφής 20 ετών δεν συνιστά εύλογη διάρκεια της οικείας προθεσμίας, η οποία απαιτείται να είναι σχετικά σύντομη, δεδομένης και της αυξανόμενης ταχύτητας και πολυπλοκότητας των σύγχρονων βιοτικών σχέσεων και συναλλαγών, που αξιώνουν, κατ’ αρχήν, ταχεία εκκαθάριση των εκάστοτε τρεχουσών υποχρεώσεων των διοικουμένων».
    Ακόμη το ΣτΕ στην απόφασή του αναφέρεται και στην οργάνωση και λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων στην απόφασή του πως: «Ο προβλεπόμενος χρόνος παραγραφής πρέπει να επαρκεί, ώστε, με τη συνδρομή και των σύγχρονων δυνατοτήτων της τεχνολογίας, να διενεργούνται, στο πλαίσιο της ορθολογικής οργάνωσής τους, επίκαιροι και αποτελεσματικοί, από την άποψη της εισπραξιμότητας, έλεγχοι με στόχο την προστασία του ασφαλιστικού κεφαλαίου και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, χωρίς να εκτείνεται σε μεγάλη διάρκεια, η οποία, λόγω της χρονικής απόστασης από την παράβαση δεν συμβάλλει στην ορθή, κατά το χρόνο ισχύος της, εφαρμογή της διαρκώς μεταβαλλόμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας και τη δημιουργία συνείδησης συμμόρφωσης προς αυτή, οδηγεί αναγκαίως, δεδομένης και της σοβαρής υποστελέχωσης των υπηρεσιών, σε ανεπίκαιρους και για το λόγο αυτό μειωμένης εισπραξιμότητας ελέγχους, συνεπάγεται μη διαχειρίσιμο φόρτο για τις υπηρεσίες και, ενδεχομένως, ενθαρρύνει την απραξία των ασφαλιστικών φορέων».
    Σε ό,τι αφορά τώρα τους υπόχρεους καταβολών ασφαλιστικών εισφορών το ΣτΕ επισημαίνει πως: «Ο χρόνος της παραγραφής απαιτείται να είναι ο αναγκαίος, ώστε, αφενός, να διασφαλίζεται το δικαίωμα άμυνας αυτών έναντι δυσχερειών απόδειξης περιστατικών αναγόμενων στο απώτερο παρελθόν, αφετέρου δε να μην οδηγούνται οι οφειλέτες σε οικονομική εξουθένωση λόγω της υποχρέωσης ταυτόχρονης καταβολής συσσωρευμένων οφειλών περισσότερων ετών, με περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση και την εθνική οικονομία γενικότερα».
    Τέλος, να σημειωθεί πως οι δικαστές που μειοψήφησαν στην έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, είχαν την άποψη ότι η εικοσαετής γενική παραγραφή, δεν αντίκειται σε καμία συνταγματική ή υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη και αρχή.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Αποκλειστικό «L&O»: Σοβαρά επεισόδια Γερμανών χούλιγκαν στην Αθήνα – Τραυματίστηκε άνδρας των ΜΑΤ (εικόνες & βίντεο)
    Βιασμός εκπαιδευτικού στη Λάρισα: «Αλλες 17 πέρασαν τα ίδια» – Το φόρεμα θα ρίξει φως στην καταγγελία! (βίντεο)
    Νέα μέτρα: Με self test θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών στους μεικτούς χώρους
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
    Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ