ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι προσφυγές του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της ACS κατά Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων

Την ακύρωση της υπ΄ αριθμ. 62599/2021 απόφασης του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη με την οποία καθορίστηκε, μεταξύ των άλλων, το πλαίσιο λειτουργίας του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), όπως και η διαδικασία εγγραφής και πρόσβασης σε αυτό που προβλέπει ο νόμος 4808/2021 για την προστασία της εργασίας, κ.λπ., ζήτησαν σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Πρόκειται για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων ACS, τα προσέφυγαν στο ΣτΕ αναφέροντας ότι η επίμαχη απόφαση του κ. Χατζηδάκη είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας και παράνομη.

Ειδικότερα, οι προσφυγές του Κέντρου και του σωματείου συζητήθηκαν σήμερα στην επταμελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με τους δικηγόρους των προσφευγόντων να υποστηρίζουν ότι η επίμαχη απόφαση αναστέλλει και καταργεί σειρά δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως είναι το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης, η σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών έναντι των απολύσεων και της μετάθεσης, κ.ά.

Ακόμη, οι προσφεύγοντες ανέφεραν σήμερα στο ΣτΕ ότι η απόφαση παραβιάζει τον πυρήνα της συνδικαλιστής ελευθερίας, της συλλογικής αυτονομίας και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, ενώ η ίδρυση και λειτουργία των συνδικαλιστικών Οργανώσεων εξαρτάται από προηγούμενη άδεια του υπουργείου.

Αντέκρουσε η συνήγορος του Δημοσίου τους ισχυρισμούς των οργανώσεων

Από την πλευρά της η συνήγορος του Δημοσίου (υπουργείου Εργασίας) αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των δυο συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Να σημειωθεί τέλος πως με αφορμή τη συζήτηση στο ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης η ΑΔΕΔΥ είχε κηρύξει τάση εργασίας (9. π.μ. έως 12μ.). Έξω από το δικαστήριο είχα συγκεντρωθεί εργαζόμενοι και συνδικαλιστές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες