Στη «φάκα» της ΕΛ.ΑΣ. η σπείρα που μετέφερε αλλοδαπούς από την Ελλάδα στην Ιταλία

Καίριο πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών και προσφύγων κατάφερε η υποδιεύθυνση αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων της ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώνοντας κύκλωμα που μετέφερε με σκάφη, μετανάστες στην Ιταλία.
Όπως προέκυψε από την έρευνα μάλιστα, κάθε ένας από τους μετανάστες, πλήρωνε για την μεταφορά στο ποσό των 4.000 ευρώ. «Εγκέφαλος» της σπείρας ένας κρατούμενος, ενώ οι άνδρας του οργανωμένου εγκλήματος της ασφάλειας Αττικής, συνέλαβαν 8 άτομα και συμπεριέλαβαν στην δικογραφία ακόμη 5.
Τα μέλη του κυκλώματος μετέφεραν τους μετανάστες από το κέντρο της Αθήνας σε παραθαλάσσιο σημείο της Αττικής και τους έβαλαν σε ιστιοφόρο. Το ιστιοφόρο εντοπίστηκε από σκάφη του λιμενικού, που κλήθηκαν σε συνδρομή της επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ , κοντά στην Ύδρα και ακινητοποιήθηκε. Διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν δύο χειριστές – μέλη της οργάνωσης, οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ στην καμπίνα του σκάφους εντοπίστηκαν 19 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και 4 ανήλικοι.
Κατά την έρευνα στο σκάφος κατασχέθηκαν πλοηγοί GPS υψηλής τεχνολογίας, χάρτες και βοηθητική λέμβος για την επιβίβαση των αλλοδαπών στο σκάφος, ενώ διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν τα απαραίτητα σωστικά μέσα, γεγονός που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων. Παράλληλα σε ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, από αστυνομικούς της ασφάλειας, συνελήφθησαν άλλα 6 μέλη της οργάνωσης, καθώς και οδηγός ταξί, που συμμετείχε στη μεταφορά των αλλοδαπών.
Η δράση του κυκλώματος είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2019 και αγόραζαν σκάφη μέσω αγγελιών. Εντόπιζαν υποψήφιους διακινούμενους, μέσω δικτύου που είχαν αναπτύξει τόσο με ομοεθνείς, όσο και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων που διαβιούν στη χώρα μας. Στο τελικό στάδιο οι διακινούμενοι αλλοδαποί μεταφέρονταν σε παράκτιες βραχώδεις περιοχές, όπου αποκρύπτονταν, μέχρι την αναχώρησή τους με το σκάφος της οργάνωσης. Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, καθώς και απείθεια και έκθεση κατά συναυτουργία.

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες