Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου κάθισαν την Πέμπτη (16/1) δύο φαρμακοποιοί κατηγορούμενοι για χρήση πλαστού εγγράφου κατ’ εξακολούθηση κατά συναυτουργία και απάτη κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα κατά συναυτουργία.
Σύμφωνα με την dimokratiki.gr, το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε τον πρώτο ένοχο με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή και την δεύτερη ένοχη με τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειάς της της έμπρακτης μετάνοιας και της επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή.
Στις 16/1 ο πρώτος κρίθηκε αθώος και η δεύτερη ένοχη μόνο για την πράξη της πλαστογραφίας και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών.
Φαρμακοποιοί στη Ρόδο: Η απόφαση για πλαστογραφία και απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ
Κρίθηκαν συνοπτικώς ένοχοι του ό,τι στη Ρόδο, κατά το χρονικό διάστημα από 30.4.2018 έως 3.7.2018, με πρόθεση, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, εν γνώσει τους χρησιμοποίησαν περισσότερα του ενός πλαστά έγγραφα με σκοπό να παραπλανήσουν άλλον σχετικά με γεγονός που έχει έννομες συνέπειες και να προσπορίσουν στις ίδιες παράνομο περιουσιακό όφελος, βλάπτοντας την περιουσία άλλου.
Συγκεκριμένα, φέρονται να υπέβαλαν στον ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ (Κεντρική Υπηρεσία) μέσω του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου πέντε ασφαλιστικές ενημερότητες που φέρονται να ήταν πλαστές, αφού η πρώτη κατηγορούμενη, και φαρμακοποιός κατά κύριο επάγγελμα δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμερη κατά τους χρόνους υποβολής των ενημεροτήτων, έγγραφα τα οποία ουδέποτε είχαν εκδοθεί από τους ανωτέρω φορείς.
Φέρονται να προέβησαν δε στην πράξη τους αυτή με σκοπό να παραπλανήσουν τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, ως προς τη γνησιότητα των παραπάνω εγγράφων και του γεγονότος ότι η πρώτη κατηγορούμενη ήταν ασφαλιστικά ενήμερη, ήτοι ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις για την είσπραξη χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ.
Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2018 χρηματικό ποσό ύψους 10.383,98 ευρώ, τον Μάιο του 2018 χρηματικό ποσό ύψους 11.660,40 ευρώ και τον Ιούλιο του 2018 χρηματικό ποσό ύψους 10.510,80 ευρώ.
Για την απόδειξη, δε, ότι στο πρόσωπο του πρώτου κατηγορούμενου συντρέχει η προϋπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας, υπέβαλαν τα ανωτέρω αναφερόμενα πλαστά έγγραφα.
Τελικώς ο πρώτος κατηγορούμενος έλαβε χρηματικά ποσά ύψους 10.225,01, 10.954,70 και 9.125,61 ευρώ, αντίστοιχα, τα οποία άλλως λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών θα παρακρατούνταν άμεσα από τον ΕΟΠΠΥ και θα αποδίδονταν στον ΕΦΚΑ, προς τον οποίο είχαν ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές, προκαλώντας έτσι στον ΕΦΚΑ περιουσιακή ζημία με ισόποσο παράνομο περιουσιακό όφελος για τους ίδιους.
Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρέστη ο κ. Δήμος Μουτάφης και ως συνήγορος για την υποστήριξη της κατηγορίας η κ. Δέσποινα Κούτη.