Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η έκθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, είχε σήμερα ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κ. Μενουδάκος. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υποβολή της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων της Αρχής στον κ. Παυλόπουλο για το έτος 2018.
Όπως τόνισε ο κ. Μενουδάκος, η ετήσια έκθεση της Αρχής αποτελεί έναν αναλυτικό απολογισμό της δράσης της κατά το 2018, ένα έτος «ορόσημο», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, δεδομένου ότι τις 25 Μαΐου «η έναρξη εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σηματοδότησε μια νέα αφετηρία».
Μάλιστα, ο κ. Μενουδάκος αναφέρθηκε στα «διαχρονικά προβλήματα» που αντιμετωπίζει η Αρχή, όπως είναι η ελλιπής στελέχωση και η έλλειψη επαρκών πόρων, ενώ αναφερόμενος στο έργο της κατά το 2018, τόνισε πως πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 65 «υπευθύνους επεξεργασίας δεδομένων», οι οποίοι δραστηριοποιούνται διαδικτυακά στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών ασφάλισης, ηλεκτρονικού εμπορίου, υπηρεσιών εισιτηρίων και των υπηρεσιών δημοσίου τομέα.
Ακόμη, όπως τόνισε ο κ. Μενουδάκος, η Αρχή διεκπεραίωσε, μεταξύ άλλων, 1.132 προσφυγές – καταγγελίες, 979 υποθέσεις γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών προσωπικών δεδομένων και 68 υποθέσεις περιστατικών παραβίασης δεδομένων. Επιπλέον, επέβαλε σειρά κυρώσεων, με τα πρόστιμα να ανέρχονται στο ποσό των 689.000 ευρώ.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Μενουδάκος «η ελλιπής στελέχωση σε συνδυασμό με το ευρύ σύνολο αρμοδιοτήτων και τον αυξανόμενο όγκο εισερχόμενων υποθέσεων αποτελεί, πάντως, παράγοντα που δυσχεραίνει ουσιωδώς τις προσπάθειες της Αρχής να ανταποκριθεί πλήρως στη διευρυνόμενη αποστολή της».
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα -επισήμανε ο πρόεδρος της Αρχής- «είναι αναγκαία η αύξηση των διατιθεμένων πιστώσεων, στο πλαίσιο φυσικά των υφιστάμενων δημοσιονομικών δυνατοτήτων».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον κ. Μενουδάκου τόνισε τα εξής: «Θέλω να επισημάνω –και αυτό σας το οφείλω, και σε εσάς και στην Αρχή– ότι ιδίως τα τελευταία χρόνια και κατά την διάρκεια της προεδρίας σας η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει επιτύχει μεταξύ άλλων και τα εξής δύο σημαντικά: Το ένα είναι ο τρόπος που συντάσσονται οι εκθέσεις. Θυμάστε, το είχαμε πει από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντά σας -και ευχαριστώ γιατί το τηρήσατε- οι εκθέσεις σας πρέπει να περιλαμβάνουν εκτενείς περιλήψεις σχετικά με τον τρόπο που ερμηνεύετε τις σχετικές διατάξεις. Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την Δικαιοσύνη όταν δικάζει – δεν δεσμεύεται βεβαίως, αλλά εν πάση περιπτώσει, η αιτιολογία των αποφάσεών σας την διευκολύνει – πολύ περισσότερο διευκολύνει όμως τις δημόσιες υπηρεσίες και τους ιδιώτες για να εφαρμόζουν σωστά τις διατάξεις αυτές. Και το δεύτερο το οποίο θέλω να επισημάνω είναι πως σε όλη αυτή την διαδρομή έχετε καταφέρει να ισορροπήσετε ανάμεσα σε δύο αγαθά τα οποία πρέπει να προστατεύονται εν προκειμένω: Το ένα είναι ότι βεβαίως πρέπει να υπάρχει ελευθερία όσον αφορά την έρευνα, οι επιχειρήσεις επίσης πρέπει να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους. Ιδίως δε η επιστημονική έρευνα πρέπει να διευκολύνεται. Αλλά πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά για την τεχνολογία την οποία διαθέτουμε σήμερα και ιδίως για τον τρόπο με τον οποίο εμείς την χρησιμοποιούμε – γιατί δεν φταίει σε αυτό η τεχνολογία, αλλά είναι ο τρόπος με τον οποίο την χρησιμοποιούμε – πώς θα προστατεύσουμε τον Άνθρωπο. Διότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα έχουν πολύ μεγάλη σημασία και για την υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου και για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Έχετε καταφέρει πολλά. Σας συγχαίρω θερμώς και κυρίως γιατί τα έχετε καταφέρει με πολλές ελλείψεις. Και πάλι σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή χρονιά και καλή δύναμη».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες