Συνάντηση μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με Τσιάρα – Ποια θέματα συζητήθηκαν

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα είχαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), Χριστόφορος Σεβαστίδης και Παντελής Μποροδήμος, αντιστοίχως.
Κατά τη συνάντηση όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΕ, συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το κλάδο των δικαστών, όπως η συμμετοχή εκπροσώπων τους στην Επιτροπή του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης εν μέσω περιοριστικών μέτρων κ.ά.
Μάλιστα, ως προς αυτό το τελευταίο ζήτημα τα μέλη της ΕΔΕ ανέφεραν στον κ. Τσιάρα πως μια από τις προϋποθέσεις για την ομαλή επαναλειτουργία των Δικαστηρίων είναι ο εμβολιασμός των δικαστικών λειτουργών.
Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΕ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης αναφέρει τα εξής:
«Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης συναντήθηκαν χθες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον Υπουργό κ. Κ. Τσιάρα. Επαναλάβαμε το γραπτό αίτημα των Δικαστικών Ενώσεων για το αυτονόητο δικαίωμα συμμετοχής εκπροσώπων μας στη νέα Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών που ρυθμίζει την υπηρεσιακή μας κατάσταση. Ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι είναι στις άμεσες προθέσεις του η συγκρότηση της Επιτροπής και ότι είναι ανάγκη η ολοκλήρωση των εργασιών της σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σταθήκαμε επίσης στο χρονοδιάγραμμα της πλήρους λειτουργίας των Δικαστηρίων με τη διαφαινόμενη πρόθεση του Υπουργείου για άνοιγμα όλων των πολιτικών διαδικασιών στις 8 Φεβρουαρίου. Τονίστηκε με παράθεση στατιστικών στοιχείων ότι και στη δεύτερη περίοδο του lockdown οι δικαστικοί λειτουργοί εξακολούθησαν να εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις στον ίδιο ρυθμό με τους προηγούμενους μήνες και ότι μεγάλος αριθμός πολιτικών και ποινικών δικών πραγματοποιήθηκε από το Νοέμβριο μέχρι και σήμερα. Συμφωνήθηκε ότι η σύντομη κάλυψη των δικασίμων που ματαιώθηκαν και ο εκ νέου προσδιορισμός ενός μεγάλου τμήματος αυτών θα έχει ως συνέπεια να μην επηρεαστεί ο χρόνος των δικαστικών διακοπών. Διατυπώσαμε τη θέση ότι μία από τις προϋποθέσεις για την ομαλή επαναλειτουργία των Δικαστηρίων είναι ο εμβολιασμός των δικαστικών λειτουργών και ο Υπουργός υποσχέθηκε να ενεργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων υγείας.
Εκφράσαμε επίσης προβληματισμούς για την διαδικασία απομαγνητοφώνησης των πρακτικών των ποινικών δικών η οποία ξεκίνησε πιλοτικά και επισημάναμε πιθανές δυσλειτουργίες που θα επιφέρουν επιβράδυνση της ποινικής διαδικασίας. Ο Υπουργός ζήτησε από την Ένωση να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις ώστε να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Τέλος διατυπώσαμε την ανησυχία μας για την εμπρόθεσμη καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων και χρονοεπιδομάτων που οφείλονται από την περίοδο 2017-2018 καθώς και για εκείνα που αφορούν στο διάστημα από 1-1-2019 και εντεύθεν και λάβαμε την διαβεβαίωση για την ακριβή τήρηση του χρονοδιαγράμματος της 2/81897/ΔΕΠ (ΦΕΚ Β’ 5815/2020) ΚΥΑ.».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες