Συνάντηση Ευάγγελου Τουρνά με Υφυπουργούς Εσωτερικών της Αλβανίας

Συνάντηση με τους Υφυπουργούς Εσωτερικών της Αλβανίας, Romina Kuko και Julian Hodaj, είχε σήμερα ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, παρουσία και της Πρέσβεως της Αλβανίας στη χώρα μας, Luela Hajdaraga. Στη συνάντηση μετείχαν επίσης, οι κκ. Katerina Marku, Behar Zeneli και Oltion Rrumbullaku, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τιράνων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Τουρνάς, οι φυσικές καταστροφές δεν γνωρίζουν σύνορα, ενώ Ελλάδα και Αλβανία, ως χώρες της Μεσογείου, αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πολλές φορές συνδράμει τη γειτονική Αλβανία, ενώ θα συνεχίσει να παρέχει τη συνδρομή της όποτε αυτό είναι αναγκαίο, τόσο διμερώς όσο και μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς μάλιστα έχει αναλάβει αναβαθμισμένο πόλο ως κόμβος (hub) του Μηχανισμού για την ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης.

Τι συζητήθηκε

Από την πλευρά τους, οι δύο Υφυπουργοί ευχαρίστησαν θερμά τη χώρα μας για τη συνδρομή που παρείχε προς την Αλβανία για την κατάσβεση πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι. Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα διευκόλυνσης της διασυνοριακής συνεργασίας για τη βελτίωση της απόκρισης σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών, συνεργασία μεταξύ των Πυροσβεστικών Σωμάτων των δύο χωρών, θέματα κοινών εκπαιδεύσεων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, καθώς και θέματα ενίσχυσης του εθελοντισμού.

Σημειώνεται ότι μόλις χθες, η χώρα μας ανταποκρίθηκε στο αίτημα των αλβανικών Αρχών, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για παροχή συνδρομής, καθώς μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Δρυμάδες, του Δήμου Χειμάρρας. Από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, τα οποία επιχείρησαν χθες στην Αλβανία. Είναι, μάλιστα, η δεύτερη φορά φέτος που η χώρα μας συνδράμει τη γειτονική χώρα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες