30.5 C
Athens
28.5 C
Thessaloniki
Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
More

  Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Το σχόλιο του ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων για το τελικό πόρισμα


  Την ώρα που η διερεύνηση των συνθηκών θανάτων των τριών παιδιών στην Πάτρα έχουν μπει στην τελική ευθεία και η προανακριτική διαδικασία προχωρά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων τόνισε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στο πόρισμα της άτυπης επιτροπής.

  «Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει καθυστέρηση στο πόρισμα της άτυπης επιτροπής τριών συναδέλφων. Οι δύο μάλιστα συνάδελφοι που συμμετέχουν σε αυτή δεν έχουν πραγματοποιήσει νεκροψία-νεκροτομή ούτε έχουν καμία σχέση με τα υπό κρίση περιστατικά και καλούνται να εκτιμήσουν τα ιατροδικαστικά ευρήματα σε συνδυασμό με τους ιατρικούς φακέλους της υπόθεσης και τα λοιπά διαθέσιμα στοιχεία. Είναι ακριβώς η δουλειά που καλούνται και κάνουν οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροδικαστές σε κάθε υπόθεση αντίστοιχης φύσης που αναλαμβάνουν. Εργασία που απαιτεί πολλές ημέρες, εβδομάδες και πολλές φορές και μήνες», έγραψε σε νέα ανάρτησή του στο Twitter.

  Σε προηγούμηνη ανάρτησή του, ο κ. Λέων είχε επικαλεστεί τη βιβλιογραφία και συγκεκριμένα το βιβλίο ιατροδικαστικής του DiMaio, σχετικά με τα όσα επιφέρει η απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών.


  Ο κ. Λέων είχε γράψει:

  «Η απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών επιφέρει τα ακόλουθα:


  • Βραδυκαρδία
  • Μείωση της αναπνοής σε αγωνιώδη αναπνοή και σε ενδεχόμενη παύση της
  • Επιβράδυνση και τελικά επιπέδωση του εγκεφαλογραφήματος (ΕΕG)

  Όποια ομοιότητα με σχετική φωτογραφία monitor είμαι βέβαιος ότι θα εκτιμηθεί από όσους συναδέλφους χειρίζονται την υπόθεση. Η βιβλιογραφία είναι από το βιβλίο ιατροδικαστικής του DiMaio, ιατροδικαστή στην πόλη της Νέας Υόρκης».

  Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ιατροδικαστής σε μία άλλη ανάρτησή του στο Facebook είχε αναφερθεί σε μια σοκαριστική υπόθεση δολοφονίας ενός βρέφους δύο μηνών στην Κύπρο, το οποίο αρχικά δηλώθηκε από τους γονείς ως ατύχημα και μετά τη νεκροτομή ο πατέρας ομολόγησε.

  «Στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα κατέληξε βρέφος δύο μηνών. Οι γονείς ισχυρίστηκαν ότι το βρέφος πέθανε κατά τη σίτιση κσι ότι το μετέφεραν άμεσα στο νοσοκομείο. Από τη νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος του βρέφους επήλθε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και σε χρόνο προγενέστερο από τον αναφερόμενο. Ο πατέρας μετά τα ευρήματα των ιατροδικαστών ομολόγησε».

  Στην τελική ευθεία οι έρευνες

  Καθοριστική φαίνεται πως θα είναι η εβδομάδα που ακολουθεί, καθώς οι έρευνες για τις συνθήκες των θανάτων φαίνεται πως μπαίνουν στην τελική ευθεία. Στις έρευνες θα ενταχθεί και το πόρισμα της τοξικολογικής εξέτασης της Τζωρτζίνας, του τρίτου παιδιού της οικογένειας από την Πάτρα, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι θα λάβουν τις απαντήσεις που θέλουν, καθώς τα δεδομένα έχουν αναλυθεί εξονυχιστικά.

  Μέσα στην εβδομάδα, η άτυπη επιτροπή των ιατροδικαστών που έχει συσταθεί για τους θανάτους των τριών παιδιών, θα έχει έτοιμο το τελικό συμπέρασμα.

  Φαίνεται πως ήδη οι επιστήμονες έχουν συγκεντρώσει τα στοιχεία που αναζητούσαν από τους ιατρικούς φακέλους τόσο της Μαλένας, όσο και της Ίριδας. Μάλιστα, στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις καταλήγουν πως οι θάνατοι δεν οφείλονται σε προϋπάρχουσες παθήσεις ή γενετικό αίτιο, αλλά προκλήθηκαν από μη αιτιολογημένη παθολογικά έλλειψη οξυγόνου.

  Οι Αρχές προσπαθούν να συνθέσουν και τα τελευταία κομμάτια του παζλ, με τους γονείς ωστόσο των τριών κοριτσιών να διατηρούν την ίδια ψυχρή στάση ζητώντας παράλληλα σεβασμό στο πένθος τους. Μια φωτογραφία ντοκουμέντο της 9χρονης Τζωρτζίνας βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες για μελανιές στο σώμα της 9χρονης.

  Στη φωτογραφία, που δημοσίευσε η εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!», απεικονίζεται το χέρι της 9χρονης γεμάτο μελάνιες τις οποίες η οικογένεια φέρεται να αποδίδει στο αναπηρικό αμαξίδιο που χρησιμοποιούσε η 9χρονη.

  Όπως είπε η Σίσσυ Χριστίδου: «Το κέντρο μας είπε ότι έγινε μία έρευνα σε σχέση με την τοποθέτηση του χεριού της μικρής στο αμαξίδιο και ότι συζητήθηκε αυτό με την οικογένεια. Με το που άλλαξαν την τοποθέτηση του χεριού σταμάτησαν να υπάρχουν».  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ