36.3 C
Athens
36.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024
More

  «Θέμα χρόνου σεισμός έως 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη» λέει ο Λέκκας


  Για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, για τον οποίο είπε ότι είναι «θέμα χρόνου να συμβεί» αλλά και για τους αντισεισμικούς ελέγχους σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια στην Ελλάδα για τα οποία είπε ότι θα πρέπει να πωλούνται ή να ενοικιάζονται μόνο αν διαθέτουν πιστοποιητικό στατικής επάρκειας μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

  Ειδικά για την Κωνσταντινούπολη είπε ότι «ναι, περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός. Είναι συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων της χώρας. Είναι λοιπόν, θέμα χρόνου. Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο σεισμός, δηλαδή τόσο πιο πολλή ενέργεια συγκεντρώνεται. Και βέβαια η πόλη έχει μεγάλη τρωτότητα. Έχει 20 εκατομμύρια πληθυσμό και πλέον το ένα τρίτο των κτιρίων είναι πολύ παλιά κτίρια. Το ένα τρίτο είναι νέα κτίρια σαν αυτά της Αντιόχειας και των Αδάνων».

  Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα ο σεισμός αυτός «συνολικά τα 8 Ρίχτερ δεν τα ξεπερνάει. Είναι γύρω στα 7,7 ή 7,8 αν σπάσει όλο το ρήγμα. Όταν είναι 20 εκατομμύρια συσσωρευμένα σε ένα στενό σχετικά χώρο, οπωσδήποτε θα υπάρξουν και θύματα.


  Βέβαια εξαρτάται και το σενάριο του σεισμού, Δηλαδή αν και τι ώρα θα γίνει και το πώς θα γίνει. Ας ελπίσουμε ότι θα σπάσει κατά διαστήματα το ρήγμα με μικρότερους σεισμούς και δεν θα έχουμε εν πάση περιπτώσει τεράστιες επιπτώσεις, όπως είχαμε για παράδειγμα στην Αντιόχεια».

  Μέσα στο 2024 ο αντισεισμικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτηρίων στην Ελλάδα

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ απόλυτη προτεραιότητα στην Ελλάδα «έχουν πράγματα, όπως η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και ο προσεισμικός έλεγχος που κάνουμε τώρα σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας, ο οποίος είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο».


  Όσον αφορά, δε, τα ιδιωτικά κτήρια ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «θα πρέπει να περάσουν έλεγχο. Προσδοκούμε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αντισεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια θα γίνει κάποια θεσμική νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να επεκταθεί αυτός ο υποχρεωτικός έλεγχος σε όλα τα κτίρια της χώρας, τα ιδιωτικά, με ευθύνη των ιδιοκτητών».

  «Κοιτάξτε, δεν μπορεί -όταν ενοικιάζεται ή πωλείται ένα διαμέρισμα να ζητάμε το ενεργειακό πιστοποιητικό και να αφήνουμε απέξω το πιστοποιητικό των σεισμών. Κανονικά πρέπει να υπάρχει ένα πιστοποιητικό στατικής επάρκειας των κτιρίων. Βεβαίως θα πρέπει να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες. Σταδιακά θα γίνει αυτός ο έλεγχος.

  Προτείνουμε να γίνει αυτός ο έλεγχος και βέβαια αυτό θα προσδώσει μια άλλη αξία στα κτήρια και όσον αφορά τα κτήρια τα οποία θα πρέπει να ενισχυθούν ή έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου ή οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να γίνουν με βάση το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τον κανονισμό επισκευής και επαναφοράς των κτιρίων στην αντισεισμική τους επάρκεια. Υπάρχουν κανονισμοί αυτοί από τον ΟΑΣΠ που έχουμε εκδώσει πρόσφατα» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

  Ερωτηθείς, τέλος, για τα μαθήματα που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία ο καθηγητής Γεωλογίας σημείωσε ότι «εκείνο το οποίο έχουμε να πάρουμε από τους Ιάπωνες είναι η συλλογικότητα, η ομαδικότητα, η πειθαρχία, η υπακοή, όλα αυτά τα οποία δεν τα έχουν όχι μόνο εμείς αλλά και οι άλλοι λαοί.

  Είναι πολύ συντεταγμένοι, εκπαιδευμένοι και η νοοτροπία τους είναι τελείως διαφορετική από τη δικιά μας. Συνεπώς υπακούν στις οδηγίες με στωικότητα, με καρτερικότητα και ό,τι κάνουν το κάνουν όλοι μαζί».  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ