26.2 C
Athens
24.5 C
Thessaloniki
Τρίτη 28 Μαΐου 2024
More

  Θεοδωρίδου: «Η τρίτη δόση προστατεύει 90% από ενδεχόμενη νοσηλεία»  Για τη σημασία της τρίτης δόσης εμβολιασμού μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, επικαλούμενη διεθνείς μελέτες σύμφωνα με τις οποίες η αναμνηστική δόση προστατεύει κατά 90% από ενδεχόμενη νοσηλεία.
  Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την μετάλλαξη Όμικρον είναι ανεπαρκής με δύο δόσεις, ενώ «με την τρίτη δόση φαίνεται ότι προσφέρεται άμεση προστασία, αλλά ακόμα δε γνωρίζουμε για πόσο διάστημα».
  Βρετανική μελέτη: Η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από νοσηλεία
  Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει στη Νότιο Αφρική, τη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ξεκινά από 33% φτάνει ως το 55% ακόμα και στο 80%.
  Πάντως όπως είπε «είναι σημαντικό να κρατήσουμε ότι από άλλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο προκύπτει ότι η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από εισαγωγή στο νοσοκομείο».
  Αυξημένη μεταδοτικότητα, ήπια κλινική νόσο με την Όμικρον
  Η κυρία Θεοδωρίδου, για ακόμη μία φορά είπε ότι παραμένει σημαντική η κυτταρική ανοσία ακόμη και για την Όμικρον για όσους έχουν νοσήσει και πρόσθεσε πως με την Όμικρον έχουμε μεν αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά ήπια κλινική νόσο.
  Όπως εξήγησε υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο ιός με την μετάλλαξη Όμικρον «πολλαπλασιάζεται ταχύτερα στους ιστούς του ανώτερου αναπνευστικού και τους βρόχους αλλά με αργούς ρυθμούς στους πνεύμονες και γενικότερα στο κατώτερο αναπνευστικό» και χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή θετική, ωστόσο έσπευσε να πει ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν αφορά και τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
  Ασφαλή τα εμβόλια για παιδιά έως 12 ετών
  Αναφερόμενη στα παιδιά ηλικίας πέντε έως 12 ετών και στην ασφάλεια των εμβολίων, είπε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 8,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί και επιβεβαιώνεται ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή με ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνος, πυρετός, κόπωση κεφαλαλγία που ίσως είναι πιο συχνές μετά τη δεύτερη δόση. Αναφερόμενη σε άλλη μελέτη στους εφήβους ηλικίας 11 έως 17 ετών είπε ότι φάνηκε πως οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντική αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης σε έρευνα που έγινε σε πραγματικές συνθήκες.
  Έφηβοι 11 έως 17 ετών: 3η δόση μόνο στις ευπαθείς ομάδες
  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι όσον αφορά τους εφήβους 11 έως 17 ετών, επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα για επαναληπτική τρίτη δόση παρά μόνο για όσους έχουν σοβαρά νοσήματα και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  Μιλώντας για τις συλλοιμώξεις, δηλαδή άλλες λοιμώξεις μαζί με την μετάλλαξη Όμικρον, είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί και να ταλαιπωρήσει κυρίως ανθρώπους ηλικιωμένους αλλά και ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, γι’ αυτό εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός και το 2022, καθώς σύντομα -όπως προσέθεσε- θα έχουμε κοντά μας και την γρίπη.
  Καταλήγοντας είπε ότι είναι σημαντική η συνεργασία των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο ώστε ο στόχος που είναι η ενδημικότητα του κορονοϊού να γίνει σύντομα πράξη.
  Ζαούτης: Το 70% των κρουσμάτων και των εισαγωγών σχετίζονται με την μετάλλαξη Όμικρον
  Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεμιστοκλή Ζαούτης αναφερόμενος στα επιδημιολογικά που αφορούν την μετάλλαξη Όμικρον είπε ότι από ελέγχους στις μεγαλύτερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, προκύπτει ότι πλέον το 70% των κρουσμάτων σχετίζονται με την μετάλλαξη Όμικρον.
  Το 67,3% έχει φτάσει το ποσοστό εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους.
  Σημειώνεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί να σαρώνει την Ελλάδα, με πρωτόγνωρη διάδοση καθημερινά. Η Αττική φαίνεται πως είναι το επίκεντρο αυτής της νέας έξαρσης, του πέμπτου κύματος, καθώς εκεί καταγράφεται σχεδόν καθημερινά πενταψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων.
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  Κορονοϊός: «Σαρώνει» η μετάλλαξη Όμικρον – 36.246 νέα κρούσματα, 78 νεκροί, 615 διασωληνωμένοι
  Φιέστα Πακιστανών στο Σύνταγμα την Πρωτοχρονιά: Η «συγγνώμη» της κοινότητας άργησε 3 μέρες
  Μετάλλαξη Όμικρον: Σχεδόν 4 φορές πιο μεταδοτική σε εμβολιασμένους – Πιο προστατευμένοι όσοι έχουν κάνει τρίτη δόση
  «Εκείνη την εποχή ήθελα μία σεξουαλική διέγερση» – Τι ισχυρίστηκε ο Παναγιωτόπουλος για την ανάρτηση των ροζ βίντεο
  Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.
  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ