Τις πόρτες της εκκλησίας χτυπούσαν οι δανειστές προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματα τα οποία είχαν δώσει σε αρχιμανδρίτη που φέρεται να σπαταλούσε αμύθητα ποσά σε παράνομες δραστηριότητες.
Με το ThessToday.gr να ρίχνει φως στις σκοτεινές πτυχές των πρώτων καταγγελιών που οδήγησαν, τελικά, στην επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η δράση του εν λόγω αρχιμανδρίτη ξεκίνησε τρία με πέντε χρόνια πριν. Εκκλησιαστικοί κύκλοι αντιλήφθηκαν ότι ο συγκεκριμένος ιερομένος –ο οποίος έχει πολλά χρόνια θητεία στην Εκκλησία δίχως μέχρι τώρα να έχει δώσει κάποιο δικαίωμα– είχε πάρει αρκετά χρήματα, όταν κάποιοι εκ των δανειστών του, χτύπησαν κυριολεκτικά την πόρτα του Ναού ζητώντας εξηγήσεις και, παράλληλα, απαιτώντας να λάβουν πίσω τα ποσά τα οποία έδωσαν. Συγκεκριμένα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ThessToday.gr, η άκρη του νήματος άρχισε να ξετυλίγεται όταν εμφανίστηκαν τρία άτομα, τα οποία είχαν δανείσει στον ιερέα ένα μικρό ποσό, ύψους 5.000 ευρώ.
Οι άνθρωποι της εκκλησίας προέβησαν σε σύσταση στο συγκεκριμένο αρχιμανδρίτη, ο οποίος δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι θα επιστρέψει το ποσό. Κάτι που, φυσικά, δεν έγινε ποτέ. Έτσι, μετά από λίγο καιρό εμφανίστηκε μια γυναίκα με την κόρη της, η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε δανείσει στον αρχιμανδρίτη το ποσό των 10.000 ευρώ. Και σε εκείνη την περίπτωση, όπως προβλέπεται από τους εκκλησιαστικούς κύκλους, προχώρησαν σε νέα σύσταση. Όμως και πάλι, ο αρχιμανδρίτης αθέτησε τον λόγο του, ενώ το πρόσχημα για την παραλαβή αυτών των χρημάτων, ήταν πως τα είχε… ανάγκη.
Εκείνο πάντως το οποίο έκανε εντύπωση τους κύκλους της Εκκλησίας, ήταν το γεγονός πως οι δανειστές δεν προχώρησαν σε επίσημες καταγγελίες ή να κάνουν χρήση της δικαστικής οδού για την επιστροφή των χρημάτων με ποινικές διώξεις, αλλά αντ’ αυτού, ενημέρωναν τους ίδιους τους κληρικούς, γεγονός που πιστοποιεί πως ο αρχιμανδρίτης φέρεται να εκμεταλλευόταν λόγω οικειότητας το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων με τους οποίους είχε καθημερινή επαφή.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι περιπτώσεις χρηματικής εκμετάλλευσης ενδεχομένως να είναι δεκάδες, ενώ τα ποσά εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Παρόλα αυτά, επίσημα η Εκκλησία δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα, δεδομένου ότι οι επισημάνσεις από τους δανειστές ήταν ως επί το πλείστον προφορικές και όχι γραπτές.
Ο αρχιμανδρίτης, πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα επιστρέψει όλα τα χρήματα τα οποία είχε δανειστεί. Πλην όμως μέχρι και σήμερα αυτό δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα, πλέον, να έχει συσταθεί και ανακριτική επιτροπή και από την Εκκλησία, ώστε να συνδράμει στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στη διαφώτιση των εν λόγω καταγγελιών. Η έρευνα της Αρχής κράτησε αρκετούς μήνες και όπως φαίνεται, έχει ήδη λάβει τον δρόμο της ποινικής δικαιοσύνης.