Θρίλερ στη Γαλλία με τον πρώην επικεφαλής των Mυστικών Yπηρεσιών – Γιατί κατηγορείται

Ο πρώην γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE) στη Γαλλία κατηγορείται για συνέργεια στην απόπειρα εκβιασμού ενός επιχειρηματία, ο οποίος υποστηρίζει ότι η γαλλική υπηρεσία πληροφοριών, το 2016, τον κράτησε παρανόμως για να του αποσπάσει χρήματα.

Ο Μπερνάρ Μπαζολέ, που ήταν επικεφαλής της DGSE από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Μάιο του 2017, οπότε συνταξιοδοτήθηκε, κατηγορείται για αυθαίρετη στέρηση της ατομικής ελευθερίας από πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα, ανέφερε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία της εφημερίδας Le Monde.

Τον Μάρτιο του 2016 ο Αλέν Ντιμενίλ, ένας 73χρονος Γαλλοελβετός επιχειρηματίας που έχει εμπλακεί σε πληθώρα δικαστικών υποθέσεων αναφορικά με τη διαχείριση των εταιρειών του στη Γαλλία και την Ελβετία, ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση για τη Γενεύη από το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Στο γκισέ της Air France τον έλεγξαν δύο τελωνειακοί υπάλληλοι. Αφού του ζήτησαν το διαβατήριό του, τον κάλεσαν να τους ακολουθήσει σε ένα αστυνομικό τμήμα για να συνεχιστεί ο έλεγχος.

Σύμφωνα με τη Le Monde, στο δωμάτιο μπήκαν τότε δύο πράκτορες της DGSE, με πολιτικά. Δηλώνοντας ότι αυτοί είναι «το κράτος», του είπαν ότι χρωστάει 15 εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία και θα πρέπει να έρθει σε επαφή με έναν δικηγόρο για να δει πώς θα σβήσει το χρέος. Για να στηρίξουν το αίτημά τους, του έδειξαν φωτογραφίες του ιδίου και της οικογένειάς του στην Αγγλία και την Ελβετία. Ο Ντιμενίλ υποστηρίζει επίσης ότι τον απείλησαν.

Η «συζήτηση» κράτησε μερικά λεπτά, ο επιχειρηματίας δήλωσε ότι σκοπεύει να υποβάλει μήνυση και οι πράκτορες έφυγαν. Τον Οκτώβριο του 2022 ο Μπαζολτ έδωσε κατάθεση και του ασκήθηκε δίωξη. Τα ονόματα των πρακτόρων που «ανέκριναν» τον Ντιμενίλ δεν θα αποκαλυφθούν ποτέ αφού καλύπτονται από το κρατικό απόρρητο. Για τον Μπαζολέ, ο στόχος ήταν να έρθει σε επαφή με τον επιχειρηματία τον οποίο η DGSE θεωρούσε «άπιαστο» καθώς οι πολυάριθμες απόπειρες να του μιλήσουν στο παρελθόν είχαν αποτύχει.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες