26.2 C
Athens
24.5 C
Thessaloniki
Τρίτη 28 Μαΐου 2024
More

  Τι ανταλλάγματα ζητά η Σόφια για να αποσύρει το βέτο στη Βόρεια Μακεδονία  Όπως πρότεινε ο Σλάβι Τριφόνορ, το κόμμα του οποίου «Υπάρχει τέτοιος λαός» συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Βουλγαρία, λέει ότι η Σόφια μπορεί να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία υπό την προϋπόθεση να επιτρέπεται στους Βούλγαρους υπηκόους η είσοδος στις ΗΠΑ χωρίς βίζα και η Σόφια να γίνει αμέσως δεκτή στη Συμφωνία Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία.
  Συγκεκριμένα, μέσω ανάρτηση στο Facebook ο Τριφόνοφ έγραψε: «εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν να είμαστε πιστοί εταίροι, εντάξει, όμως η αφοσίωση θα πρέπει να είναι αμφίδρομη. Θα είμαστε πιστοί σε αυτούς, όμως πρέπει να είναι πιστοί σε εμάς. Αυτό θα ήταν το σωστό. Αυτό θα ήταν δίκαιο.»
  Επανειλημμένα η Βουλγαρία αρνείται να συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις
  Η Βουλγαρία έχει επανειλημμένως αρνηθεί να συμφωνήσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας, επισημαίνοντας πως η Βόρεια Μακεδονία πρέπει πρώτα να τηρήσει τους όρους καλής γειτονίας με τη Σόφια, που προβλέπουν μεταξύ άλλων να μπει ένα τέλος στη ρητορική μίσους εναντίον της Βουλγαρίας και στη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων στα σχολικά βιβλία και αλλού, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων BTA.
  Επιπλέον, προκύπτει από την ανάρτηση του Τριφόνοφ ότι οι προσδοκίες της Βόρειας Μακεδονίας θα βρεθούν στην ατζέντα μιας συνεδρίασης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας τη 10η Ιανουαρίου.
  Ο Τριφόνοφ, το κόμμα του οποίου ήταν το μεγαλύτερο στο προηγούμενο κοινοβούλιο, όμως δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, έγραψε στην ανάρτησή του ότι επισκέφθηκε τη Βόρεια Μακεδονία κάποια στιγμή και κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης είδε να έχει ζωγραφιστεί με σπρέι το σύνθημα «Να πεθάνετε, Βούλγαροι!» στον τοίχο ενός κτιρίου στην άλλη πλευρά του δρόμου που βρίσκεται η βουλγαρική πρεσβεία στα Σκόπια. Όπως ανέφερε, αυτό τον έκανε να διερωτηθεί τι λάθος έκανε η Βουλγαρία για να αξίζει αυτό το μήνυμα.
  «Τι πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια μας σαν Βούλγαροι»
  «Θα διεξαχθεί μια συνεδρίαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Εθνική Ασφάλεια με τον πρόεδρο τη 10η Ιανουαρίου για να συζητηθεί το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, διότι θέλουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Βουλγαρία εμποδίζει τη διαδικασία και όλοι μας πιέζουν να τους αφήσουμε να μπουν. (…) Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνουμε τώρα, εάν θέλουμε να κρατήσουμε την αξιοπρέπειά μας ως Βούλγαροι», έγραψε ο Τριφόνοφ.
  «Εάν οι ΗΠΑ θέλουν τόσο πολύ να δουν τη Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ, τότε στους Βούλγαρους πολίτες, όπως στους πολίτες των περισσότερων κρατών-μελών της ΕΕ, θα πρέπει να τους επιτρέπεται να επισκέπτονται τις ΗΠΑ χωρίς βίζα. Η Βουλγαρία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και οι Βούλγαροι, ως πραγματικοί Ευρωπαίοι, να μην χρειάζονται θεωρήσεις εισόδου για να πάνε στην Αμερική. Δεύτερον, και πάλι επειδή είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ, η Βουλγαρία θα πρέπει να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Αρκετά με την αναμονή… Είμαστε μάλλον Ευρωπαίοι αλλά όχι τόσο. Η λύση είναι καμία βίζα για τις ΗΠΑ και άμεση ένταξη στη ζώνη Σένγκεν», ανέφερε στην ανάρτησή του.
  «Υπό αυτές τις προϋποθέσεις και δεδομένου ότι η Βόρεια Μακεδονία θα τηρήσει τους όρους στη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  Κορονοϊός: «Σαρώνει» η μετάλλαξη Όμικρον – 36.246 νέα κρούσματα, 78 νεκροί, 615 διασωληνωμένοι
  Φιέστα Πακιστανών στο Σύνταγμα την Πρωτοχρονιά: Η «συγγνώμη» της κοινότητας άργησε 3 μέρες
  Μετάλλαξη Όμικρον: Σχεδόν 4 φορές πιο μεταδοτική σε εμβολιασμένους – Πιο προστατευμένοι όσοι έχουν κάνει τρίτη δόση
  «Εκείνη την εποχή ήθελα μία σεξουαλική διέγερση» – Τι ισχυρίστηκε ο Παναγιωτόπουλος για την ανάρτηση των ροζ βίντεο
  Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.
  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ