19.3 C
Athens
17.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Ντράγκι και Πούτιν – Επιμένει στο «όχι» στο ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο ο Λαβρόφ


    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Όπως έκανε γνωστό η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, «η συνομιλία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις της κατάστασης στην Ουκρανία και στις προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται για να εξευρεθεί μiα κοινά αποδεκτή λύση, σε ό,τι αφορά την επισιτιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις σοβαρές επιπτώσεις της, στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

    Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παράλληλα, απέρριψε το ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία. «Οι σοβαροί πολιτικοί, οι οποίοι θέλουν να πετύχουν αποτελέσματα και δεν ενδιαφέρονται μόνον για την αυτοπροβολή στους ψηφοφόρους τους, δεν μπορούν να προτείνουν τέτοιου είδους πράγματα», δήλωσε ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.

    Η Ιταλία κατέθεσε στον ΟΗΕ σχέδιο ειρήνευσης

    Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση της Ιταλίας, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία, το οποίο βασίζεται σε τέσσερα σημεία, το οποίο απερρίφθη από τη Ρωσία ήδη από την Τρίτη.

    Τα σημεία του σχεδίου για την Ουκρανία

    Πρώτο σημείο, κατάπαυση του πυρός. Η προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο είναι και η δυσκολότερη. Πρόκειται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, από την στιγμή που μια απλή, προσωρινή εκεχειρία δεν θεωρείται αρκετή. Σύμφωνα με το ιταλικό σχέδιο, η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να συνοδεύεται από μηχανισμούς εποπτείας και από ολική αποστρατιωτικοποιήση της πρώτης γραμμής του μετώπου.

    Δεύτερο σημείο, ουδετερότητα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δεύτερο σημείο αφορά μια πολυμερή διαπραγμάτευση για το μελλοντικό καθεστώς της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, θα ήταν χρήσιμο να επιτευχθεί μια ουδετερότητα του Κιέβου, με την παροχή «πολιτικών εγγυήσεων» από μέρους της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα η συμφωνία αυτή θα πρέπει να είναι συμβατή με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

    Τρίτο σημείο, αυτονομία των περιοχών υπό αμφισβήτηση. Προβλέπεται παράλληλα συμφωνία με αντικείμενο τις αμφισβητούμενες περιοχές, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κριμαία και στο Ντονμπάς. Η εν λόγω συμφωνία θα αφορά την κυριαρχία, τον έλεγχο της επικράτειας, το νομικό καθεστώς των περιοχών αυτών και τυχόν αυτόνομη διακυβέρνηση.

    Θα παρασχεθούν εγγυήσεις για την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα. Γίνεται δηλαδή αναφορά σε μια αυτονομία των υπό αμφισβήτηση περιοχών, η οποία να μην έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχία του Κιέβου εφ’ όλης της χώρας.

    Τέταρτο σημείο, συμφωνία για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη. Το τελευταίο σημείο του ιταλικού ειρηνευτικού σχεδίου, αφορά την υπογραφή μιας νέας, πολυμερούς συμφωνίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, με ευθεία αναφορά στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ρωσία.

    Οι κύριοι στόχοι είναι η διασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας, ο έλεγχος των εξοπλισμών, η υιοθέτηση μέτρων για την πρόληψη των πολεμικών συγκρούσεων. Παράλληλα, στην ιταλική πρόταση δίδεται βάρος στην ανάγκη να επιτευχθεί καθεστώς παρόμοιο με εκείνο που υφίστατο πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και -ως τελικό βήμα- στην χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ