Το ΣτΕ φρέναρε την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά

Φρέναρε η Ολομέλεια  του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά και κατ΄ επέκταση τα σχέδια της εταιρείας Cosco Group, στην οποία έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του πρώτου λιμένα της χώρας.

Και αυτό καθώς οι σύμβουλοι Επικρατείας  ακύρωσαν το πλαίσιο έγκρισης του Master Plan (Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο) του «Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.) Α.Ε.»,  για τις υποχρεωτικές επενδύσεις,  που προέκυπταν από τη  σύμβαση  παραχώρησης του λιμένα Πειραιώς (2016) στην Cosco Group (Hong Kong) Limited.

Πιο συγκεκριμένα από το ΣτΕ ακυρώθηκαν οι πράξεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, με τις οποίες είχαν εγκριθεί, στο πλαίσιο έγκρισης του  Master Plan  της εταιρείας  Ο.Λ.Π. Α.Ε, οι υποχρεωτικές επενδύσεις,  βάσει της σύμβασης παραχώρησης στην Cosco, που συνήφθη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ο.Λ.Π. Α.Ε.  και κυρώθηκε με το νόμο 4404/2016.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ.  547-548/2022 αποφάσεις της έκρινε ότι:

1) Οι πράξεις έγκρισης ήταν μη νόμιμες, διότι δεν είχε προηγηθεί, κατά παράβαση της οδηγίας 2001/42/ΕΚ και της κοινής υπουργικής απόφασης ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/28.8.2006, στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση του νέου σχεδιασμού του λιμένα του Πειραιά, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη νότια επέκταση του επιβατικού λιμένα του Πειραιά, νέο χερσαίο επιβατικό σταθμό, τέσσερα νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, την επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων στον εμπορικό Λιμένα Ηρακλέους και την κατασκευή πενταώροφου κτηρίου στάθμευσης αυτοκινήτων στον Προβλήτα Ηρακλέους και νέων αποθηκών σε χώρο 80 στρεμμάτων (μειοψήφησαν επτά μελών του δικαστηρίου) και

2)  Η πράξη του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία χορηγήθηκε η άδεια κατασκευής του έργου της νότιας επέκτασης του επιβατικού λιμένα Πειραιά θα πρέπει να ακυρωθεί.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες