Τοξικομανής με… βεβαίωση μετακίνησης για τη δόση του – Απίθανες δικαιολογίες εφευρίσκουν οι πολίτες

«Ι… Κ… Μένω Φ… Ίλιον, 26-3-2020 08:00 Πρωί και θα γυρίσω 14:00 ειμε τοξικομανης και παω να παρω τη δόση μου” με αυτή τη… βεβαίωση στην τσέπη εντοπίστηκε το πρωί της Πέμπτης από αστυνομικούς ένας τοξικομανής στο κέντρο της Αθήνας.
Ο χρήστης με αυτόν τον τρόπο θέλησε να εξηγήσει την αναγκαιότητα της παρουσίας του στο δρόμο εν μέσω απαγόρευσης μετακινήσεων.
Σε μια άλλη απίστευτη περίπτωση επίδειξης βεβαίωσης, ένας 60χρονος αντί να στείλει SMS στο 13033 ή να γράψει σε μια λευκή κόλλα χαρτί το αίτημα του για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, παρουσίασε στους αστυνομικούς ένα κομμάτι… χαρτί υγείας, πάνω στο οποίο είχε γράψει τα στοιχεία του και πως πήγαινε για ψώνια! Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό και αφού δεν προέκυπτε από τις σχετικές διατάξεις βεβαίωση σε χαρτί υγείας του επιβλήθηκε το προβλεπόμενο πρόστιμο των 150 ευρώ.
Οι απίθανες δικαιολογίες για την αποφυγή του προστίμου
Την ώρα, λοιπόν, που αρκετοί πολίτες επιχείρησαν, έστω και με τρόπο παράδοξο να δικαιολογήσουν την παρουσία στους δρόμους, άλλοι αδιαφόρησαν για τις εντολές και σε κάποιες περιπτώσεις λοιδορούσαν τους αστυνομικούς που καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την τήρηση του νόμου.
Στην Καλαμάτα εντοπίστηκε πολίτης που έφερε χαρτί και υποστήριζε πως βγήκε για σωματική άσκηση, μόνο που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει το γεγονός πως αθλούνταν σε απόσταση… 60 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας του!
Στη Θεσσαλονίκη πολίτες βγήκαν για τρέξιμο αλλά δήλωσαν άγνοια για το γεγονός πως θα έπρεπε να φέρουν τη σχετική βεβαίωση, ενώ εντοπίστηκαν άτομα που ξεκίνησαν να… γράφουν τη βεβαίωση μπροστά στα μάτια των αστυνομικών την στιγμή που τους βεβαίωναν τα πρόστιμα!
Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις όπου οι πολίτες αδιαφόρησαν για τη δημόσια υγεία σε μια στιγμή που κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή όλων των πολιτών για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊου, υπήρξαν και περιπτώσεις που δοκίμασαν τις αντοχές των αστυνομικών.
Στην Κρήτη μια 54χρονη έκρυψε την 6χρονη κόρη της στο πορτ παγκαζ του αυτοκινήτου της. Εντός του οχήματος, στην θέση του συνοδηγού βρισκόταν μια φίλη της ενώ στα πίσω καθίσματα η άλλη κόρη της, ηλικίας 10 ετών. Η παρουσία του παιδιού στο χώρο των αποσκευών του αυτοκινήτου έγινε αντιληπτή κατά την διάρκεια ελέγχου από αστυνομικούς. Όπως είπε η μητέρα του παιδιού, «έπρεπε να μετακινηθούμε όλοι, αλλά επειδή δεν είναι επιτρεπτό δεν ήθελα να μου επιβληθεί πρόστιμο», τελικά δεν το κατάφερε.
Σε μια άλλη περίπτωση στην Κάλυμνο, ένας άνδρας εντοπίστηκε πάνω στη μοτοσυκλέτα του μαζί με τη γυναίκα και το ανήλικο παιδί του. Όταν οι αστυνομικοί του ζήτησαν βεβαίωση για τον λόγο της κυκλοφορίας, αρνήθηκε να συνεργαστεί καθώς δεν έφερε, ούτε βεβαίωση ούτε ταυτότητα, ενώ όταν του επισημάνθηκε πως απαγορεύεται να επιβαίνουν τρία άτομα σε μοτοσυκλέτα, ανέβασε τους τόνους κατά των αστυνομικών. Σε βάρος του επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 150 ευρώ, ενώ συνελήφθη με τις κατηγορίες της απευθείας και έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο.
Τα πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις και ανοιχτά μαγαζιά
Τα πρόστιμα από την πρώτη ημέρα για άσκοπες μετακινήσεις, σε πολίτες που βγήκαν από τα σπίτια τους και κυκλοφορούσαν χωρίς να φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα που να δικαιολογούν την παρουσία τους στο δρόμο, πέφτουν «βροχή».
Έτσι η Ελληνική αστυνομία βεβαίωσε από την Δευτέρα 23 Μαρτίου 5.762 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. Επίσης, από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 όταν και επιβλήθηκε το μέτρο προσωρινής αναστολής λειτουργίας καταστημάτων, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 279 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 289 άτομα.Για όσους εντοπίζονται να κυκλοφορούν ασκόπως, το πρόστιμο είναι 150 ευρώ, ενώ για όσους παραβιάζουν την υποχρεωτική καραντίνα ή λειτουργούν παρανόμως την επιχείρηση τους, το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ.
Γιάννης Τιπάλδος: «Έτσι βιώσαμε την καραντίνα»
Ο Γιάννης Τιπάλδος είναι ένας από τους 14, για την ακρίβεια ο πρώτος που ήρθε σε επαφή με τον 26χρονο που έφτυνε αστυνομικούς και τους έλεγε πως έχει κορονοιό, σε ένα πρωτοφανές περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της 22ας Μαρτίου στη Βούλα.
Ο κ. Τιπάλδος βίωσε το υποχρεωτικό καθεστώς καραντίνας σε ένα σπίτι μαζί με ακόμη 3 συναδέλφους του που ήρθαν σε επαφή με τον άνδρα και όπως δηλώνει στο Lawandorder, «ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για εμάς και τις οικογένειές μας. Μείναμε μακριά από συζύγους και τα παιδιά μας για μέρες και η ανακούφιση όταν μάθαμε ότι βγήκε αρνητικό το τεστ που του έγινε ήταν απερίγραπτη. Μετά την λήξη της περιπέτειάς μας, ευχαριστούμε όσους συγγενείς και φίλους μας κάλεσαν στο τηλέφωνο και μας είπαν μια καλή κουβέντα και μας στήριξαν ψυχολογικά τις μέρες που εμείς ήμασταν απομονωμένοι».
Ο κ. Τιπάλδος επισημαίνει την ανάγκη «να δημιουργηθεί μια δομή στην οποία θα διαμένουν μόνο οι αστυνομικοί που θα χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, για να υπάρχει η ασφάλεια των ένστολων και η αίσθηση ότι η πολιτεία είναι πραγματικά στο πλευρό μας στην δύσκολη στιγμή».

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες