19.4 C
Athens
16.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Τραγωδία Marfin: Οι συγκλονιστικές περιγραφές εργαζομένων και πυροσβεστών που έζησαν το έγκλημα χωρίς τιμωρία


    Τον εφιάλτη που βίωσαν όταν το κτήριο της Marfin τυλίγονταν στις φλόγες είχαν περιγράψει στη δίκη που είχε διεξαχθεί για την συγκεκριμένη υπόθεση το 2016, εργαζόμενοι στην τράπεζα, που είχαν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες. Όλοι είχαν ζήσει όσα διαδραματίστηκαν στις 5 Μαΐου του 2010, λίγο πριν το κτήριο της τράπεζας τυλιχτεί στις φλόγες και ενώ στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούνταν μεγάλη αντιμνημονιακή συγκέντρωση. Κατά τη διαδήλωση, το υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου πήρε φωτιά και τρεις άνθρωποι ηλικίας από 32 έως 35 ετών έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις, ανάμεσα τους και η μια έγκυος.
    Το «L&O» ανατρέχει στις καταθέσεις αυτές, οι οποίες είχαν δοθεί στο πλαίσιο της δίκης που είχε διεξαχθεί το 2016 και είχε καταλήξει σε ομόφωνη αθωωτική απόφαση για τους δυο κατηγορούμενους, τότε, της υπόθεσης. Η αθώωση ήταν μονόδρομος για το δικαστήριο, αφού από κανένα στοιχείο της υπόθεσης, ούτε από τις μαρτυρικές καταθέσεις ενώπιον του ακροατηρίου δεν προέκυπτε η ενοχή των συγκεκριμένων ατόμων. Έχουν όμως αξία και είναι συγκλονιστικά τα όσα είχε περιγράψει τότε κάποιοι από τους εργαζόμενους στην τράπεζα αλλά και οι πυροσβέστες που είχαν κληθεί στο σημείο για να βοηθήσουν όσους είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο κτήριο της οδού Σταδίου.
    «Δεν ήξερα αν πρέπει να πηδήξω ή να καώ
    «…Είχε σπάσει το τζάμι του ισογείου (σ.σ. του κτηρίου που στεγάζονταν η τράπεζα) και ότι κάποια άτομα έριχναν εύφλεκτο υλικό. Πήρα πυροσβεστήρα αλλά δεν τα κατάφερα. Έτσι ανεβήκαμε πάνω στον δεύτερο όροφο. Η φωτιά ανέβαινε…» είχε περιγράψει στο ακροατήριο ένας από τους εργαζόμενους στην τράπεζα και είχε προσθέσει: «Ήμουν εγκλωβισμένος στο μπαλκόνι δεν ήξερα αν πρέπει να πηδήξω ή να καώ. Πετούσαν πέτρες. Τα άτομα αυτά παρείσφρησαν στην πορεία… Τους βλέπαμε να σπάνε τον «Ιανό». Δεν ήταν οι διαδηλωτές που ήρθαν να διαδηλώσουν για το Μνημόνιο. Είχαν μπει μέσα στη πορεία. Είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους. Γύρω στις 14:00 ακούσαμε το σπάσιμο της τζαμαρίας. Εν τέλει πήδηξα από το μπαλκόνι….».
    Άλλος εργαζόμενος της τράπεζας είχε καταθέσει: «Ήμουν στον ημιώροφο. Κάποια στιγμή είδα απέναντί μου μια ομάδα νεαρών. Ήταν κουκουλοφόροι, πέταγαν πέτρες. Πέταξαν μολότοφ, έβγαζε ένα καπνό που δεν έχω ξαναδεί, γιατί και άλλη φορά μας είχαν πετάξει μολότοφ. Δεν τους είδα, άκουσα το θόρυβο. Αμέσως ο καπνός ανέβηκε πάνω. Πνιγήκαμε κυριολεκτικά. Ανεβήκαμε προς το πάνω. Φτάσαμε στον τρίτο όροφο σε ένα μπαλκονάκι….».
    Τρίτος υπάλληλος της τράπεζας είχε περιγράψει ως εξής τα γεγονότα εκείνης της ημέρας: «Αρχικά έγινε φασαρία έξω από το κτίριο της τράπεζας και μετά άρχισαν να σπάνε… Τους φωνάζαμε σταματήστε αλλά τίποτα. Παρ’ όλο που ήμουν πληγωμένος και προσπαθούσα να σηκωθώ με βρίζανε.’ Έσπασα ένα παράθυρο για να φύγω. Φορούσαν μάσκες, δεν είδα χαρακτηριστικά. Μακάρι να έβλεπα. Ήταν ομάδα με οργάνωση. Είχαν δομή, πήγαιναν συντεταγμένα σαν στρατιωτικοί. Πήγαν για να κάνουν ό,τι έκαναν»
    «Θα σας κάψουμε και εσάς»
    «Προσπαθούσαμε να διασώσουμε τους ανθρώπους στα μπαλκόνια. Η κατάσταση δεν ήταν τεταμένη όταν φτάσαμε. Αν και κάποιοι νόμιζαν ότι πήγαμε να τους διαλύσουμε την πορεία… Τους εξηγήσαμε ότι καίγονται άνθρωποι…» είχε αναφέρει πυροσβέστης ενώ άλλος συνάδελφός του είχε καταθέσει: «… Φτάσαμε και το ισόγειο καίγονταν. Υπήρχαν δυο άτομα με πυροσβεστήρες, δεν ξέρω αν ήταν πολίτες ή υπάλληλοι. Είχε καεί όλο το ισόγειο και ο ημιώροφος. Απεγκλωβίσαμε δύο γυναίκες από το μπαλκόνι. Ο καπνός ήταν πολύ πυκνός….». Τρίτος πυροσβέστης που κατέθεσε στο δικαστήριο, ανέφερε: «Ο κόσμος μας φώναζε: “φύγετε από δω”. Υπήρχαν απειλητικές φωνές από κόσμο που ανέβαινε την πορεία. Μας έβριζαν και μας φώναζαν. Μας φώναζαν: “Φύγετε από εδώ, θα σας κάψουμε και εσάς”».
    Άλλα τρίτα πρόσωπα που είχαν βρεθεί στο σημείο, είχαν ακόμη καταθέσει τα εξής στη δίκη: « Ξαφνικά μέσα στην πορεία εμφανίστηκε μια ομάδα ανθρώπων, ντυμένοι όλοι ίδια και με μαντήλια. Αυτή η ομάδα χωρίστηκε στα δύο. Η μία πήγε στη Marfin και η άλλη στον «Ιανό», όπου επιτέθηκαν με βαριοπούλα. Μετά έριξαν υλικό μέσα και πήρε φωτιά. Καταφέραμε να την σβήσουμε γρήγορα. Ήταν μια ομάδα περίπου 11 ατόμων. Υπήρξε και ομάδα που τους προμήθευσε με πέτρες και εύφλεκτο υλικό. Όλοι φορούσαν μαύρα. Αυτά τα άτομα δεν ήταν τα συνηθισμένα που πάνε στις πορείες…».
    Σήμερα, δέκα χρόνια μετά το έγκλημα της Marfin το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι ο φάκελος της υπόθεσης ανοίγει εκ νέου και παράλληλα διαφαίνεται πως ανοίγει και ο δρόμος ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ