Τσιάρας: Ο βιασμός ανηλίκου τιμωρείται με μία ποινή, τα ισόβια – Δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης στα 18 χρόνια (βίντεο)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας τοποθετήθηκε για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό, επισημαίνοντας ότι οι βιαστές ανηλίκων που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι αντιμέτωποι με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Μάλιστα εξήγησε τι σημαίνει αυτό, αναφέροντας τα χρόνια που οι δράστες θα παραμένουν στη φυλακή.

18 χρόνια τα ισόβια

«Με τον προηγούμενο ποινικό κώδικα, του ΣΥΡΙΖΑ, με το 4619 του 2019, η τιμωρία για βιασμό ανηλίκου ήταν κάθειρξη για 5 έως 15 χρόνια και αυτό έδινε τη δυνατότητα στον όποιο δράστη να μπορεί να αποφυλακιστεί και να τεκμηριώνει δικαίωμα αποφυλάκισης μετά από 5 χρόνια κάθειρξη. Σήμερα η συγκεκριμένη ποινή έχει μία και μόνο αναφορά και αυτή είναι τα ισόβια. Τι σημαίνει αυτό, ότι στοιχειοθετεί δικαίωμα αίτησης προκειμένου να αποφυλακιστεί μετά από 18 χρόνια και με βάση αλλαγές που κάναμε στον Ποινικό Κώδικα και αυτό είναι κάτι που θα περάσει από την κρίση του Συμβουλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης προκειμένου να μην υπάρχουν κενά και αμφιβολίες προς τους πολίτες απέναντι σε τέτοιου είδους αδιανόητες παραβατικές συμπεριφορές»’, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ακόμη πως η εισαγγελία θα αποφασίσει για το εάν θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα της λίστας με τους 213 εμπλεκόμενους στην υπόθεση της 12χρονης.

Παράλληλα τόνισε πως θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την καταχώρηση των υποθέσεων που σχετίζονται με ανήλικα παιδιά. Επίσης, ανέφερε πως μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες του δικαστικού συστήματος είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες