23.6 C
Athens
22.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Τσίγκας (Πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής): «Όλες οι πυρκαγιές δυστυχώς ξεκινούν από ανθρώπινο χέρι»


    Ο Επιπυραγός και Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Τσίγκας, σε συνέντευξή του μίλησε για τη «μάχη» με τις φλόγες και για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πυροσβέστες.

    Είναι άνθρωπος της «πρώτης γραμμής». Πρώτος σε όλα τα μέτωπα πυρκαγιάς, μαζί με τους συναδέλφους του, δίνει καθημερινό αγώνα για να σώσει δάση, περιουσίες και πάνω απ’ όλα ανθρώπινες ζωές.

    Ο Κωνσταντίνος Τσίγκας που εκπροσωπεί τους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, μιλά για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην χώρα μας, αναφέρεται στις περιπτώσεις εμπρησμού και για τις ευθύνες που φέρουμε όλοι μας.

    «Ο μηχανισμός όσο αποτελεσματικός και να είναι δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να προλάβει όλες τις πυρκαγιές στο αρχικό τους στάδιο, δυστυχώς», τόνισε ο Επιπυραγός και Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.

    Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, σημείωσε με έμφαση πως «η πραγματικότητα δείχνει ότι απαιτούνται περισσότεροι πυροσβέστες για την αντιμετώπιση των σημερινών αναγκών, πρέπει να γίνουν νέες προσλήψεις».

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι ένα δεύτερο πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και το οποίο είναι χρόνιο και παραμένει άλυτο είναι «η αποζημίωση της υπερεργασίας των πυροσβεστών».

    Ακόμη, τόνισε ότι «οι συνεχείς παραπομπές στελεχών στα ποινικά δικαστήρια για θέματα που έχουν να κάνουν με την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο επιχειρησιακό έργο έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα ανασφάλειας σε μεγάλη μερίδα του πυροσβεστικού προσωπικού».

    tsigkas

    Και το φετινό καλοκαίρι σχεδόν καθημερινά έχουμε πυρκαγιές σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας. Που οφείλεται κατά την άποψή σας το φαινόμενο;

    Κ. Τσίγκας: Είναι γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι έχουμε πυρκαγιές στην χώρα μας όπως κάθε χρόνο. Μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι έχουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης αλλά και σε άλλες ηπείρους. Βασικό πρόβλημα που συντείνει στην αύξηση της έντασης του φαινομένου είναι κατά γενική ομολογία η κλιματική αλλαγή που έχει δημιουργήσει έντονη κλιματική κρίση.

    Στην τελευταία πυρκαγιά στην Πεντέλη, η πυρκαγιά ξέφυγε και έκαψε χιλιάδες στρέμματα πρασίνου και δεκάδες σπίτια. Ποια ήταν η αιτία;

    Κ. Τσίγκας: Η απάντηση είναι συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης,  αφού μεγάλες πυρκαγιές έχουμε σε όλη την Ευρώπη αλλά και αλλού. Ο μηχανισμός όσο αποτελεσματικός και να είναι δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να προλάβει όλες τις πυρκαγιές στο αρχικό τους στάδιο, δυστυχώς. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά δεδομένων των ιδιαίτερων και ακραίων συνθηκών που επικρατούσαν, ελέγχθηκε σε λιγότερο από 18 ώρες και περιόρισε ζημιές, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερες και με περισσότερο δυσάρεστες συνέπειες.

    Τελικά ήταν εμπρησμός η φωτιά που ξέσπασε στην Πεντέλη και υπήρξε άμεσος κίνδυνος να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές;

    Κ. Τσίγκας: Υπήρχε κίνδυνος αφού η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε περιβάλλον μίξης αστικού και δασικού αλλά δεν τεκμηριώνεται πρόθεση για κάτι τέτοιο, δηλαδή για εμπρησμό, μέχρι στιγμής.

    Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι κάθε χρόνο εμπρηστές υποκινούμενοι από διάφορα κέντρα επιχειρούν να κάψουν όσα δάση  και περιουσίες μπορούν στην Ελλάδα. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

    Κ. Τσίγκας: Οι πυρκαγιές δυστυχώς όλες ξεκινάνε από ανθρώπινο χέρι. Καθημερινά υπάρχουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τουλάχιστον 50 περιπτώσεις που προκαλείται πυρκαγιά από ανθρώπινη αιτία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών γενικότερα, περίπου το 95%    είναι από αμέλεια. Το υπόλοιπο ποσοστό αντιστοιχεί σε φυσικά αίτια και σε  εμπρησμούς των οποίων τα κίνητρα δεν γνωρίζουμε πάντα. Για εμπρησμούς υποκινούμενους από διάφορα κέντρα δεν έχουμε στοιχεία που να μπορούν να το υποστηρίξουν βασίμως. Όπως ξέρετε οι έρευνες στηρίζονται πάντα σε στοιχεία και όχι σε εικασίες και ισχυρισμούς.

    tsigkass

    Πολύς λόγος γίνεται κάθε καλοκαίρι για έλλειψη προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ποια είναι η πραγματικότητα;

    Κ. Τσίγκας: Η πραγματικότητα δείχνει ότι απαιτούνται περισσότεροι  πυροσβέστες για την αντιμετώπιση των σημερινών αναγκών. Έχουν γίνει μελέτες που αποτυπώνουν τις ανάγκες οι οποίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουν νέες προσλήψεις για να αντικατασταθούν οι πυροσβέστες  που συνταξιοδοτούνται αφενός και αφετέρου να μειωθεί ο γενικός μέσος όρος ηλικίας του πυροσβεστικού προσωπικού.

    Είδαμε πέρυσι στην τεράστια πυρκαγιά στην Εύβοια πυροσβέστες από άλλες χώρες, όπως από την Σερβία και την Ρουμανία, να διαθέτουν πολύ ανώτερη υλικοτεχνική υποδομή, όπως σε οχήματα και πυροσβεστικές στολές, σε σύγκριση με το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα.  Έχει αλλάξει από πέρυσι η κατάσταση; Έχετε ενισχυθεί σε υλικοτεχνική υποδομή;

    Κ. Τσίγκας: Η προσπάθεια για την βελτίωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού είναι συνεχής. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό σημείο στο Πυροσβεστικό Σώμα αφού οι προδιαγραφές των στολών και του εξοπλισμού γενικότερα ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Χωρίς να θέλω να μειώσω το επίπεδο των συναδέλφων που εστάλησαν για βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, θέλω να τονίσω ότι κι αυτοί όπως κι εμείς στις αποστολές στο εξωτερικό είναι αυτονόητο να διαθέτουν τον καλύτερο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Τους θεωρώ ισάξιους και εκ του επαγγέλματος αντιμετωπίζουν κίνδυνο και δυσκολίες και στα πλαίσια αυτά  δίνεται η δυνατότητα για ανταλλαγή τεχνογνωσίας είτε όταν κάποιοι ξένοι έρχονται στη χώρα μας είτε όταν εμείς μεταβαίνουμε στο εξωτερικό για τον ίδιο σκοπό.

    Με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη σε σύγκριση με πέρυσι; Έχουμε περισσότερα αεροσκάφη και ελικόπτερα  στη διάθεσή μας;

    Κ. Τσίγκας: Διαθέτουμε ως χώρα έναν από τους μεγαλύτερους  στόλους εναέριων μέσων. Τα εναέρια μέσα δεν αποτελούν πανάκεια στην κατάσβεση κάτι που παρατηρείται και σε άλλες προηγμένες χώρες ( π.χ. Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες). Γίνεται συνεχής διερεύνηση από τους αρμόδιους φορείς για την καλύτερη δυνατή ποσόστωση και μίξη στην διαθεσιμότητα των μέσων, εναερίων και επίγειων για τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης τόσο στο άμεσο μέλλον όσο και μακροπρόθεσμα.

    Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες και οι άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τους αρμόδιους της κυβέρνησης;

    Κ. Τσίγκας: Μπορώ να εστιάσω σε τρία προβλήματα τα οποία είναι σημαντικά και απασχολούν το Πυροσβεστικό προσωπικό. Όπως προανέφερα η ανάγκη για νέες προσλήψεις είναι δεδομένη αφού θα συμβάλλουν στην περαιτέρω στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος και στην αντικατάσταση των αποστρατευθέντων πυροσβεστών με αποτέλεσμα να μειωθεί και ο μέσος όρος ηλικίας μας. Ένα δεύτερο πρόβλημα που είναι χρόνιο και παραμένει άλυτο είναι η αποζημίωση της υπερεργασίας των πυροσβεστών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αλλά και οποιασδήποτε άλλης  καταστροφής που καλούνται  να συνδράμουν. Τέλος, οι συνεχείς παραπομπές στελεχών στα ποινικά δικαστήρια για θέματα που έχουν να κάνουν με την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο επιχειρησιακό έργο έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα ανασφάλειας σε μεγάλη μερίδα του πυροσβεστικού προσωπικού. Εμπιστευόμαστε απόλυτα την Ελληνική δικαιοσύνη αλλά θα πρέπει να δούμε ξανά το θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο προκύπτουν τέτοια ζητήματα. Φανταστείτε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης κατάσβεσης μιας δασικής πυρκαγιάς να δεχόμαστε κλήσεις από ανακριτές για να καταθέσουμε για την αποτελεσματικότητα των περσινών επιχειρήσεων κατάσβεσης.

    Πηγή govnews.gr


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ