Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί – Είστε ο πρωθυπουργός των υποκλοπών»

Τη δημοσιοποίηση των λόγων παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη αλλά και το αν παρακολουθούνται άλλα πολιτικά πρόσωπα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως δεν έλαβε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που έθεσε. Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τροποποίησε τον ποινικό κώδικα με πρόσχημα την αυστηροποίηση των ποινών δίνοντας τελικά άλλοθι σε υψηλόβαθμα στελέχη να πράττουν κατά το δοκούν.

Δεδομένη η δυσπιστία του ελληνικού λαού

«Την δυσπιστία του λαού την έχετε δεδομένη και πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής από τον ελληνικό λαό και απαλλαγής από το δικό σας καθεστώς», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν κάνατε καμία αναφορά στην υπόθεση παρακολούθησης Κουκάκη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν δώσατε απάντηση για το πόσους βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθείτε» είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Εάν θέλετε να μιλήσω ακριβολογώντας ο κ. Γεραπετρίτης έκανε τον “ψόφιο κοριό” στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».

«Γνωρίζατε ή όχι ότι ο κ. Κοντολέων θα έλεγε αισχρά ψέματα αναφορικά με το ότι ουδέποτε υπήρχε επισύνδεση στις επικοινωνίες του κ. Ανδρουλάκη, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. «Εκείνη η συνεδρίαση ήταν το “θέατρο της απάτης”. Αναρωτιέμαι εάν ο κ. Ανδρουλάκης συμμετέχει σε περιπτώσεις κατασκοπείας ή υβριδικού πολέμου. Δεν ντρέπεστε λιγάκι να μιλάτε για κυβίσθηση. Η πρωτολογία και η δευτερολογία σας δημιουργεί κενά», επεσήμανε ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται

«Είστε προβλέψιμος στις παρεμβάσεις. Αναδείξατε από το βήμα της Βουλής με κάθε τρόπο την τοξικότητα, αναφερθήκατε στις τοξικές αναρτήσεις του διαδικτύου. Προσπαθήσατε να αναδείξετε ότι είναι κανονικότητα οι παρακολουθήσεις. Αναφερθήκατε στον κ. Πανούση, τον κ. Βαρουφάκη και την κ. Βαλαβάνη. Οι τρεις του έκαναν δηλώσεις και είπαν ότι ουδέποτε παρακολουθούνταν. Καταθέτω τις δηλώσεις τους έτσι για την ιστορία. Όλα αυτά αναδεικνύουν τον πανικό σας. Ακούστε κ. Μητσοτάκη. Δεν θα κρυφτείτε πίσω από δήθεν καταγγελίες. Εάν έχετε κάποια σοβαρή καταγγελία που να αφορά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να την πάτε στον εισαγγελέα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», επεσήμανε ακόμη.

«Μας πήγατε σε ειδικό δικαστήριο για τη Novartis και για τις τηλεοπτικές άδειες. δεν θα στήνατε ειδικό δικαστήριο εάν είχατε καταγγελίες για παρακολουθήσεις; πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αφού δεν απαντάτε, στο όνομα της Δημοκρατίας είμαι υποχρεωμένος να δώσω εγώ απαντήσεις: Τον κ. Ανδρουλάκη δώσατε εσείς εντολή να τον ακούν. Γιατί μέσα στην αλαζονεία σας, δε σας έφτανε να είστε αρχηγός του 1ου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο 3ο κόμμα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Τον κ. Κουκάκη δεν τον ακούγατε για λόγους εθνικού συμφέροντος, αλλά επειδή ασχολήθηκε με την ασυλία που δώσατε σε υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών για ανοιχτές ποινικά υποθέσεις θαλασσοδανείων με κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας. Αυτά τα πολύ ενοχλητικά για εσάς ερευνούσε», συμπλήρωσε.

«Όταν, αμέσως μετά την καταγγελία Κουκάκη στην ΑΔΑΕ ότι παρακολουθείται, νομοθετήσατε να μην ενημερώνεται ο πολίτης για τυχόν παρακολούθησή του, δε γνωρίζετε τι νομοθετούσατε; Πάλι δεν ξέρατε; Δεν ήσασταν εσείς ο πρωθυπουργός αν δεν ξέρατε, να ψάξουμε να βρούμε ποιος ήταν», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προσπαθείτε ματαίως να ανακαλύψετε φτηνές δικαιολογίες

«Κύριε Μητσοτάκη πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί και τώρα προσπαθείτε ματαίως να ανακαλύψετε αντιπερισπασμούς και φτηνές δικαιολογίες» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να διενεργήσει ξεχωριστή εξεταστική, αναφορικά με ενδεχόμενες παρακολουθήσεις, μόνο για τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Είστε ο πρωθυπουργός των υποκλοπών αυτό έχει καταγραφεί» έχετε αγωνιώδη προσπάθεια να αλλάξετε την ατζέντα τόνισε αναφορικά με το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια. «Υποκλοπέας συνδιαλέξεων να είστε αλλά και υποκλοπέας της εξόδου από τα μνημόνια δεν μπορείτε να είστε».

«Δεν έρχεστε ως τιμητής, αλλά ως υπόλογος για θεσμικό παράπτωμα – Θέλατε να ελέγχεται και το τρίτο κόμμα!»

Με ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε την πρωτολογία του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν έρχεστε εδώ ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε:

«Ο λαός μας λέει φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Εδώ όμως δεν θα φοβηθεί κανείς. Γιατί είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη, όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος».

Αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού λέγοντας: «Είχατε μία τοξική παρουσία μήπως συσπειρώσετε το κοινό σας αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Γιατί παρακολουθήσατε τον κ. Ανδρουλάκη;»

Συνέχιζε την επίθεση λέγοντας: «Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις. Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;».

Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για «Θράσος και δειλία γιατί δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Δεν φταίω εγώ φταίει ο ανηψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό».

Για μειωμένη δυνατότητα αντίληψης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντάς τον ανεύθυνο και ανεπαρκή.

«Όταν μάθατε, δεν ρωτήσατε τον κ. Κοντολέων και τον ανιψιό σας να μάθετε για τον κ. Ανδρουλάκη; Ποιος ήταν ο λόγος της εθνικής ασφάλειας; Τον γνωρίζετε;»

«Δεν είναι στη λίστα Πέτσα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης», είπε ο Τσίπρας προς τον Μητσοτάκη, κάνοντας αναφορά για όσα έγραψαν τις προηγούμενες μέρες τα διεθνή ΜΜΕ.

«Επί 3,5 χρόνια χτίζετε ένα καθεστώς, προκειμένου να παραμείνετε στην εξουσία. Δημιουργήσατε ένα καθεστώς νεποτισμού, σήψης και παρακμής που παρόμοιό του δεν έχει δει η σύγχρονη Ελλάδα».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Εσείς δώσατε εντολή να ακούνε τον Ανδρουλάκη»

«Για τον κ. Ανδρουλάκη δεν αποφάσισε ούτε ο ανιψιός σας ούτε ο διοικητής της ΕΥΠ, εσείς δώσατε την εντολή να τον παρακολουθήσουν. Προσωπικά εσείς, και όχι γιατί είναι “πράκτορας”», ανέφερε ο Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη πως τις πρώτες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Predator, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέπλεξε τη χώρα σε διπλωματικό κίνδυνο, εμπλέκοντας στην υπόθεση αυτή τρίτες χώρες.

«Δε διστάσατε προκειμένου να αναζητήσετε κάποιο άλλοθι να διακινδυνεύσετε τις σχέσεις της χώρας μας και την εξωτερική μας πολιτική», είπε, θυμίζοντας τις αναφορές για πιθανές εμπλοκές της Κίνας, της Αρμενίας ή της Ουκρανίας. «Κάνατε τη χώρα ρεζίλι διεθνώς, από τον πανικό σας να κρύψετε αυτή την πρωτοφανή εγκληματική πράξη», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε δε στη κριτική που έχει ασκηθεί από τα διεθνή ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας πως «αυτά δεν είναι στη λίστα Πέτσα».

Συνέχισε να κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως λέει ψέματα πως δεν είχε ενημερωθεί για όσα αφορούσαν την υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη, ενώ απευθύνοντάς του τον λόγο διερωτήθηκε αν δεν γνώριζε περί παρακολουθήσεων όταν αποφασιζόνταν η νομοθέτηση για την απαγόρευση της δυνατότητας του μέσου πολίτη να ενημερώνεται σε περίπτωση που παρακολουθείται.

Ο Τσίπρας για την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη

Για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και για το λόγο που ετέθη υπό παρακολούθηση, ούτε για αυτό γνωρίζατε; Πείτε μας, λοιπόν, έστω για ποιο λόγο ετέθη υπό παρακολούθηση ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης; Και αυτός πράκτορας ξένων μυστικών υπηρεσιών;”, ανέφερε.

Συνέχισε αναφέροντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για να γίνει παρακολούθηση στο κινητό του Ν. Ανδρουλάκη, για να ελέγχει τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα.

«Τον κ. Ανδρουλάκη, κύριε Μητσοτάκη, δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε. Όχι γιατί είναι πράκτορας, ούτε γιατί είχε σχέσεις με Κινέζους, με Αρμένιους και με Ουκρανούς Τον κ. Ανδρουλάκη δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε γιατί μέσα στην αλαζονεία σας, δε σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα. ώστε να διασφαλίσετε τις πολιτικές εξελίξεις, δεδομένου του νέου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που απαιτεί κυβερνήσεις συνεργασίας. Για αυτό τον ακούγατε τον κ. Ανδρουλάκη», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Και τον κ. Κουκάκη, που πολύ καλά γνωρίζατε ότι παρακολουθείται, δεν τον παρακολουθούσατε επειδή είχατε λόγους εθνικού συμφέροντος. Αλλά επειδή τόλμησε να ασχοληθεί και να ερευνήσει εξονυχιστικά τη νομοθετική σας πρωτοβουλία να δώσετε ασυλία σε υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών για ανοιχτές ποινικά υποθέσεις θαλασσοδανείων με κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας. Και να προχωρήσετε στην αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών εκατοντάδων εκατομμυρίων για όσους ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αυτά τα πολύ ενοχλητικά για εσάς, ερευνούσε εκείνη τη περίοδο ο κ. Κουκάκης. Και αυτές οι έρευνες, όπως επίσης και τα σχετικά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο και ειδικότερα στους FT, ήταν που σας οδήγησαν στη παγίδευση του τηλεφώνου του.», πρόσθεσε.

Τσίπρας: «Οι παρακολουθήσεις δεν ήταν “μια κακιά στιγμή”, αλλά ένα οργανωμένο σχέδιο»

«Δεν είναι μια κακιά στιγμή η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Κουκάκη Είναι οι άκρες, μόνο οι άκρες, ενός οικογενειακού παρακρατικού μηχανισμού, που στήθηκε μεθοδικά, και με πλήρη γνώση του εγκληματικού του χαρακτήρα, από σας κύριε Μητσοτάκη και το περιβάλλον σας».

Κάλεσε τέλος τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις σχετικά με το αν παρακολουθείται ένας μέσος πολίτης, ένας μέσος επιχειρηματίας.

«Αν παρακολουθείται ένας ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την Προεδρία ενός κόμματος και ένας δημοσιογράφος που ερευνά οικονομικά σκάνδαλα, τότε ποιος πολίτης μπορεί να κοιμάται ήσυχος ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και με αυτόν; Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης, όταν ρωτήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το εάν παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, απάντησε ότι «a priori κανείς δεν εξαιρείται». Και σήμερα ήρθατε εδώ και το επιβεβαιώσατε υψώνοντας και τον τόνο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δε χρειαζόταν να διαρρεύσει αυτό που είπε ο κ. Δεμίρης. Το επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας με τους βουλευτές της ΝΔ να αντιδρούν έντονα.

Τσίπρας προς βουλευτές ΝΔ: «Εσείς θα αποφασίσετε αν το σκάνδαλο θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ή της Νέας Δημοκρατίας»

Στο σημείο εκείνο, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε προσωπικά στους βουλευτές της ΝΔ, αναφέροντας «πως εσείς θα αποφασίσετε αν το σκάνδαλο θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ή της Νέας Δημοκρατίας».

Ζήτησε δε από τον πρωθυπουργό να επαναφέρει τη διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε βουλευτή και ευρωβουλευτή να λάβει γνώση αν το κινητό του ήταν συνδεδεμένο σε ακρόαση. «Αν το αρνηθείτε, θα αποδείξετε πως ο,τι έγινε είναι η κορυφή του καταστροφικού παγόβουνου που έχει την υπογραφή σας».

Κλείνοντας, ανέφερε πως «αυτές τις μέρες βιώνουμε την έξοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με όρους αρχαίας τραγωδίας. Η ΕΥΠ είναι ο όνυχας που δείχνει τον λέοντα. Αυτό που ζούμε δεν είναι κανονικότητα, είναι εκτροπή, που δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αφήσουμε να περάσει έτσι».

Κάλεσε δε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης σε σύγκλιση, καθώς όπως είπε, «η απαλλαγή της χώρας από τη σήψη, είναι κοινός τόπος. Κοινός τόπος πρέπει να είναι να αντισταθούμε στον φόβο, στις λογικές Μεγάλου Αδερφού, στις δολοφονίες χαρακτήρα».

Τσίπρας: «Παραιτηθείτε και δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν»

«Όσο για εσάς, κύριε Μητσοτάκη, δε νομίζω πια ότι έχετε και πολλές επιλογές. Για την ακρίβεια έχετε δύο. Τη δημοκρατική, που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Και την καθεστωτική, που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, διχασμό, αλλά και «κινήσεις πανικού» που θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία αλλά και τη διεθνή εικόνα της χώρας».

Ο Τσίπρας πρόσθεσε, «σΣας ενθαρρύνω, με όση αξιοπρέπεια σας έχει απομείνει να πράξετε το πρώτο. Παραιτηθείτε και δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν. Παραιτηθείτε και μη βυθίζετε άλλο την πολιτική ζωή και τη χώρα σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας. Οι υποκλοπές, η κακοποίηση του κράτους δικαίου, οι καθεστωτικές πρακτικές, δεν μπορούν να γίνουν πια ανεκτές από το δημοκρατικό λαό μας. Σε ό,τι μας αφορά και σε ότι αφορά πιστεύω τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

«Τα υπόλοιπα, πολύ σημαντικά για το αύριο της κοινωνίας και της χώρας, θα τα κρίνει η ψήφος του λαού. Που εδώ που φτάσαμε αποτελεί μοναδική διέξοδο για όλους».

Πηγή: The Standard

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες