10.9 C
Athens
8.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024
More

    «Βόμβα» από τη Βουλή για τα Τέμπη: «Δεν μπορεί να είναι μέλος της Εξεταστικής ένας συνήγορος ή μάρτυρας»

    Τη γνώμη ότι «όποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας ή κατέθεσε ως μάρτυρας, δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στην αυτή υπόθεση και, επομένως δεν μπορεί να είναι μέλος της» εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, διατύπωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του σώματος Κωνσταντίνο Τασούλα. Σημείωσε μάλιστα ότι «είναι άνευ νομικής επιρροής το αν τα καθήκοντα συνηγόρου ασκήθηκαν επ’ αμοιβή ή όχι».

    Σχετικό ερώτημα, διά μέσου του κ. Τασούλα, είχε διατυπώσει ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Δ. Μαρκόπουλος, μετά από παρέμβαση του μέλους της επιτροπής Θ. Πλεύρη για ενδεχόμενο κώλυμα της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, και (επίσης) μέλους της εξεταστικής επιτροπής, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Συγκεκριμένα, ότι τίθεται θέμα αποκλεισμού από το να εκτελεί ανακριτικά καθήκοντα ως μέλος της επιτροπής, όποιος είναι συνήγορος κατηγορουμένου ή του υποστηρίζοντος την κατηγορία στην ίδια υπόθεση.

    Η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε κάνει λόγο για επιχείρηση συγκάλυψης και αποκλεισμού της από την επιτροπή λέγοντας ότι συγκρούσεις συμφερόντων υπάρχουν σε εκείνους τους βουλευτές της ΝΔ, που υπερασπίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής τον τέως υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Αχ. Κ. Καραμανλή και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Εγώ, είχε προσθέσει, είμαι αφιλοκερδώς συνήγορος τριών οικογενειών θυμάτων, και δεν έχω κανένα συμφέρον, παρά να φωτιστεί η αλήθεια.


    Εξάλλου, ο κ. Πλεύρης, είχε αναφέρει ότι εάν ο ίδιος κληθεί ως μάρτυρας στην ίδια υπόθεση (ως πρώην υπουργός Υγείας) δεν θα μπορεί να είναι μέλος της εξεταστικής επιτροπής.

    Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου που συνεδρίασαν χθες, αναφέρουν -μεταξύ άλλων – και τα εξής:


    • -Στη συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου ήταν διαδικτυακά παρόντες ο Πρόεδρός του, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Μαυριάς, και τα εξής μέλη της Ολομελείας του Επιστημονικού Συμβουλίου: ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Σκανδάμης, ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Ιωάννης Βασιλείου, o τ. Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Πανάρετος, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, o Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, o Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρίστος Μυλωνόπουλος, o Καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κ. Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, ο Καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Καραμάνης και ο Πρέσβης επί τιμή κ. Χαράλαμπος Καραμπαρμπούνης.
    • Μετά διαπίστωση της απαρτίας, δύο μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Χρίστος Μυλωνόπουλος και ο Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, δήλωσαν ότι συντρέχει στο πρόσωπό τους λόγος εξαίρεσης εγκείμενος στο γεγονός ότι, o μεν κ. Μυλωνόπουλος είναι συνήγορος υπεράσπισης προσώπου κατά του οποίου διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για τη σύμβαση 717 από την εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέα, o δε κ. Χρυσανθάκης, γιατί έχει συντάξει γνωμοδότηση για το αυτό θέμα, η οποία του ανατέθηκε από τον ύποπτο.
    • Τα λοιπά μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου έκαναν ομοφώνως δεκτές τις αιτήσεις εξαίρεσης των δύο ως άνω μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου, τα οποία αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
    • Πριν από την έναρξη της συζήτησης επί των ερωτήσεων του Προέδρου της Βουλής προς το Συμβούλιο, τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου συζήτησαν, προς ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, επ’ αφορμή επιστολής της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Ελεύθερη Πλεύση κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που απεστάλη με ηλεκτρονικό μήνυμα στη γραμματέα του Επιστημονικού Συμβουλίου την 29η τρέχοντος.
    • Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επικοινωνεί, όταν απαντά σε ερωτήματα του Προέδρου της Βουλής, μόνο με τον Πρόεδρο της Βουλής, ακριβώς γιατί υπάγεται απευθείας σε αυτόν, και, για τον ίδιο λόγο, μόνον ο Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να θέτει ερωτήματα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και να επικοινωνεί με αυτό.
    • Οι γνώμες τις οποίες διατυπώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής είναι απλές γνώμες επί επιστημονικών ζητημάτων, και δεν αποτελούν εκτελεστές διοικητικές πράξεις ούτε προκύπτει από διάταξη του Κανονισμού της Βουλής ότι αποτελούν μέρος σύνθετης διοικητικής ενέργειας. Επομένως, δεν εφαρμόζονται επ’ αυτών οι ρυθμίσεις περί του δικαιώματος ακροάσεως κατά το άρθρο 20 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.
    • Επί του ερωτήματος που αφορά τη σύνθεση της Εξεταστικής Επιτροπής: «… όποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας ή κατέθεσε ως μάρτυρας, δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στην αυτή υπόθεση και επομένως δεν μπορεί να είναι μέλος της. Του νόμου μη διακρίνοντος, είναι άνευ νομικής επιρροής το αν τα καθήκοντα συνηγόρου ασκήθηκαν επ’ αμοιβή ή όχι».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ