Ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια οι πρόσφυγες από την Ουκρανία – Τα νεότερα στοιχεία του ΟΗΕ

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), 3.000.381 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 4 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας εκτιμάται σε 1,85 εκατομμύρια, ανέφερε ο ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα – αριθμός που θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν τα 7 εκατομμύρια τους επόμενους μήνες.

Ο χάρτης με τις προσφυγικές ροές όπως τον έχει συντάξει το BBC
Ο χάρτης με τις προσφυγικές ροές όπως τον έχει συντάξει το BBC

Όπως μεταδίδει το BBC, οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τις πόλεις που δέχονται επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις. Είκοσι ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε 691 επιβεβαιωμένους θανάτους αμάχων και 1.143 τραυματίες.

Περίπου 29.000 άνθρωποι μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων την Τρίτη, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Ορισμένοι πολίτες μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τη νότια πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, όπου 20.000 πρόσφυγες εγκατέλειψαν την πόλη την τελευταία ημέρα με 4.000 ιδιωτικά αυτοκίνητα. Οι τοπικές αρχές λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τα λεωφορεία να απομακρύνουν τους αμάχους πρόσφυγες από την πόλη, η οποία δέχεται έντονους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Δυο κομβόι με πρόσφυγες έφυγαν από το Σούμι

«Συνολικά περισσότερα από 100 λεωφορεία ταξιδεύουν σε δύο διαφορετικές οχηματοπομπές, μια κοινή επιχείρηση μεταξύ ημών και του ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Reuters στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Τζέισον Στραζιούσα.

Τα λεωφορεία από το Σούμι πορεύονται προς την Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, αλλά ενδέχεται να μην μπορούν να φτάσουν απευθείας σε αυτό τον προορισμό, είπε, σημειώνοντας ότι η ρωσική πλευρά έδωσε το πράσινο φως για την απομάκρυνση αμάχων.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα πρόξενου
Νωρίτερα έγινε γνωστό στα καθ’ ημάς πως ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Γενικού Προξένου στην Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

Οι ανωτέρω αναμένεται να κινηθούν με κατεύθυνση τα δυτικά. Για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν λεπτομέρειες.

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης με την αδερφή του στο Γενικό Προξενείο στην Ατλάντα / Πηγή φωτογραφίας: facebook/Manolis Androulakis

 

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα του πρόξενου, ο Νίκος Δένδιας είπε: «Μέσα στο πολεμικό πλαίσιο που προκλήθηκε από την Ρωσική εισβολή βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ομογενείς μας και διπλωμάτες μας.

Σας ενημερώνω ότι τη στιγμή αυτή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης και του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη, μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ. Βρίσκονται ήδη στη κατεύθυνση προς Ζαπορίσια.

Έχω την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει ασφαλής στην πατρίδα μας. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η παρουσία του Προξένου μας στην Οδησσό στη κατεύθυνση να προστατεύσει και να βοηθήσει τους ομογενείς όπως και του πρέσβη και προξένου στη Μαριούπολη τιμούν τη πατρίδα μας. Τους απευθύνω και πάλι τα θερμότερα συγχαρητήριά μου, τους ευχαριστώ πολύ»

Βοήθεια 13,6 δισ δολαρίων στην Ουκρανία
Νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν έκτακτη βοήθεια ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, εκ των οποίων μέρος θα διοχετευχθεί για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους εντός της χώρας. «Μόλις υπέγραψα το διακομματικό νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης σε νόμο – διατηρώντας την κυβέρνηση ανοιχτή και παρέχοντας ιστορική χρηματοδότηση ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία».

«Με αυτό το νομοσχέδιο, θα στείλουμε ένα μήνυμα στον αμερικανικό λαό – ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν πραγματικά να έρθουν μαζί και να κάνουν κάτι… για να εκπληρώσουμε τις πιο βασικές μας ευθύνες, να κρατήσουμε την κυβέρνηση ανοιχτή και λειτουργική για τον αμερικανικό λαό, να εξυπηρετήσουμε τον αμερικανικό λαό, να επενδύσουμε στις κοινότητές σας και να επενδύσουμε στον αμερικανικό λαό θα το κάνουμε με έναν δημοσιονομικά υπεύθυνο τρόπο» είπε ο Τζο Μπάιντεν.

«Αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ιστορική χρηματοδότηση, 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των επιπτώσεων στις γύρω χώρες» συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με το CNN.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες