17.8 C
Athens
18.6 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Υπ. Δικαιοσύνης: Λαμπρή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσία Σακελλαροπούλου και ομιλητή τον Μαρκ Μαζάουερ (εικόνες)


    Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και με τη συμμετοχή, ως βασικού ομιλητή, του φιλέλληνα ιστορικού και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης Μαρκ Μαζάουερ, πραγματοποιήθηκε χθες λαμπρή εκδήλωση στην νέα αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
    Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Μορφές της Δικαιοσύνης κατά την Ελληνική Επανάσταση».
    Την εκδήλωση συντόνισε και προλόγισε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστετελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Γιαβής και σε αυτή παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, οι πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, Μαίρη Σάρπ, Αγγελικής Αλειφεροπούλου και Ιωάννης Σαρμάς, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδροι δικαστικών Ενώσεων, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, κ.ά.
    Ξεχωριστή ήταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η εκφώνηση της διάλεξης του κ. Μαζάουερ, σε άπταιστα ελληνικά, όπως και η κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα, στο κλείσιμο της εκδήλωσης, να προσφέρει στον κ. Μαζάουερ αναμνηστική πλακέτα την οποία φιλοτέχνησε ο Θεόδωρος Αντωνιάδης. Η πλακέτα απεικονίζει το λάβαρο της Επανάστασης, καθώς και το λάβαρο του αγώνα των Ψαρών, το οποίο συμβολίζει την ελπίδα, την πίστη, την πυγμή και τη δύναμη του Ελληνικού έθνους.
    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κυρία Σακελλαροπούλου σε σύντομο χαιρετισμό, αναφέρθηκε στο έργο του κ. Μαζάουερ και ανέφερε:
    «Έχετε υπογραμμίσει, κ. Καθηγητά, με αφορμή την επέτειό μας και το νέο σας βιβλίο για το 1821,τη μείζονα σημασία της ελληνικής ανεξαρτησίας ως ενός γεγονότος που ξεπερνά κατά πολύ την ελληνική ιστορία. Σε καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή έκβαση της Επανάστασης έχετε αναδείξει τον ρόλο της ηρωικής και μακρόχρονης αντίστασης των Ελλήνων, που κατάφεραν να την διατηρήσουν ζωντανή μέχρι να μετατοπιστούν ευνοϊκά υπέρ της Ελλάδας οι διπλωματικοί συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ελληνικός αγώνας δεν ήταν μόνον πόλεμος της ανεξαρτησίας, αλλά μια φωτισμένη εθνική επανάσταση με μήνυμα οικουμενικό. Παρότι έχουν ήδη περάσει δύο αιώνες, η αναδρομή στο 1821 και στα επαναστατικά κείμενα και τις πηγές εξακολουθεί να δημιουργεί σε όλους μας μια ιδιαίτερη αίσθηση οικειότητας και εγγύτητας. Υπό το φως των αναλύσεών σας για την εθνική κυριαρχία, τη θρησκεία και την πολιτική στο ελληνικό παράδειγμα του 19ου αιώνα, συλλαμβάνουμε την αλήθεια της εντυπωσιακής μετάβασης από τις προνεωτερικές κοινότητες σε ένα μοντέρνο Κράτος, με καθολικούς κανόνες και αρχές. Αντιλαμβανόμαστε επίσης το βάρος και το νόημα που φέρουν σήμερα οι δικαιοπολιτικές μας αξίες. Σε αυτή τη διαδρομή έχουμε την τιμή να σας έχουμε συνοδοιπόρο».
    Ο κ. Τσιάρας στο χαιρετισμο του επισήμανε: «Τους προεπαναστατικούς όρους και τις συνθήκες στις οποίες διαμορφώθηκαν οι θεσμοί του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε μπροστά μας. Ένας διάλογος που καλλιεργεί την συνείδηση και τη συλλογική μας μνήμη, ως Έθνος. Αλλά κυρίως, ένας διάλογος που υπενθυμίζει το κοινό όραμα που διαμορφώνουμε για το μέλλον». Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε: «Κατά την διάρκεια των 200 αυτών ετών, η Ελλάδα δοκιμάστηκε πολλές φορές, και επαναπροσδιορίστηκε. Μέσα από θλιβερές αποτυχίες, αλλά και εθνικούς θριάμβους. Μέσα από ολέθρια λάθη, αλλά και σοφές αποφάσεις. Πέρασε από τις Συμπληγάδες του εθνικού διχασμού, αλλά ανέκτησε την εθνική της ενότητα. Και κατάφερε, στο διάβα της ιστορίας, από μια περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να καταστεί ένα ανεξάρτητο, σύγχρονο Κράτος του Δυτικού Κόσμου».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ