Υπόθεση Siemens: Σήμερα η τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου για τους 54 κατηγορούμενους

Την ποινική μεταχείριση που θα τους επιφυλάξει η ελληνική δικαιοσύνη αναμένεται να μάθουν από ώρα σε ώρα, οι 54 κατηγορούμενοι της πολύκροτης υπόθεσης των μαύρων ταμείων της Siemens. Και αυτό καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώπιον του οποίου εξετάστηκε για μια τριετία περίπου η συγκεκριμένη υπόθεση ανακοινώνει σήμερα, την τελική απόφαση του.
Η ετυμηγορία των δικαστών ανακοινώνεται σχεδόν 14 χρόνια μετά την έναρξη της πρώτης δικαστικής έρευνας στην Ελλάδα, και ενώ από τη χώρα έχουν διαφύγει βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης, όπως ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλης Χριστοφοράκος και το πρώην διευθυντικό στέλεχός της Χρήστος Γκαραβέλας.
Η εισαγγελέας της Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Ελένη Σκεπαρνιά, είχε ζητήσει τον περασμένο Ιούλιο, την ενοχή των 22 από τους 54 συνολικά κατηγορούμενους της υπόθεσης για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατ’ εξακολούθηση. Μεταξύ των κατηγορουμένων για τους οποίους η εισαγγελέας είχε ζητήσει ενοχή είναι οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλoντ Όσβαλντ.
Αντίθετα, η εισαγγελέας είχε ζητήσει, επικαλούμενη τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, απαλλαγή για το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου όλων των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελεχών της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών. Όπως είχε επισημάνει η εισαγγελέας το συγκεκριμένο αδίκημα υπέπεσε σε παραγραφή μετά την μετατροπή του από κακούργημα σε πλημμέλημα.
Σε ό,τι αφορά στον πάλαι πότε «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ, το οποίο αντιμετωπίζει.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι μίζες που δόθηκαν στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 100.000.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά διατέθηκαν προκειμένου ο γερμανικός κολοσσός να έχει την πρωτοκαθεδρία στην ελληνική αγορά.

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες