14.3 C
Athens
9.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ζάκυνθος: Δείτε φωτογραφικά ντοκουμέντα από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 – Μοναδικό λεύκωμα

    Ένα μοναδικό λεύκωμα με ανέκδοτες φωτογραφίες, που αποτελούν ντοκουμέντα, από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953, δώρισε στην Ιστορική Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ James Baker, ο οποίος βρέθηκε στο νησί, ως αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, για την υποστήριξη των σεισμοπαθών του νησιού.

    Ο τότε νεαρός αξιωματικός, James Baker, κατέγραψε με τη φωτογραφική του μηχανή, μοναδικά στιγμιότυπα, από την ισοπεδωμένη από την μανία του Εγκέλαδου και την πυρκαγιά που ξέσπασε μετά, Ζάκυνθο, τον πόνο των κατοίκων, που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα αλλά και τις περιουσίες τους, τις μεγάλες ουρές για να προμηθευτούν με τρόφιμα και νερό.

    sismos zakinthos 2


    Το Λεύκωμα φέρει τον τίτλο «Φωτογραφικά ντοκουμέντα James Baker III από το νησί της Ζακύνθου, τον Αύγουστο του 1953» περιέχει κείμενα στην ελληνική και την Αγγλική γλώσσα και περιλαμβάνει βιογραφικό του αποστολέα, πρόλογο από τον πρόεδρο της Δ.Ι.Β.Ζ. Φίλιππο Συνετό, κείμενο του James Baker III με τίτλο «Μια όμορφη πόλη, φλεγόμενη και ερειπωμένη» και 29 φωτογραφίες, κατανεμημένες σε δύο ενότητες.

    Η παρουσίαση του Λευκώματος θα γίνει το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023.


    Στην επιστολή του προς τη Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου ο James Baker III, αναφέρει: «Όταν ο Έκτος Αμερικανικός Στόλος έμαθε για τον μεγάλο σεισμό της 12ης Αυγούστου 1953, εδόθη εντολή αμέσως σε 10 πλοία να πλεύσουν άμεσα στην Ζάκυνθο, που εκείνη την εποχή ξέραμε ως Ζάντε, και σε δύο άλλα κοντινά νησιά. Δύο ημέρες αργότερα, Αμερικανοί πεζοναύτες έφτασαν στην Ζάκυνθο και προσέφεραν τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες στους κατοίκους του νησιού.

    sismos zakinthos 1

    Ήμουν ένας νέος ανθυπολοχαγός που υπηρετούσε στους πεζοναύτες. Ποτέ δεν ξεχάσαμε αυτό που είδαμε. Μία όμορφη πόλη, κατεστραμμένη, να καίγεται. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά – πολλοί πληγωμένοι, όλοι υποφέροντες – που μας χαιρέτησαν με αξιοπρέπεια και ζεστά χαμόγελα. Ήμασταν ευγνώμονες για την ευγενική υποδοχή και την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να προσφέρουμε στους ανθρώπους αυτού του νησιού.

    Ανταποδίδοντας, σας παρακαλώ να δεχτείτε αυτή την προσφορά προς τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη, της συλλογής από τις φωτογραφίες που πήρα το 1953. Μέσω αυτών,οι πολίτες της Ζακύνθου μπορούν να δουν πάλι αυτό που είδαμε τότε, διατηρώντας τις αναμνήσεις. Και μέσω αυτών θέλω να τιμήσω αυτούς που χάθηκαν, την αντοχή των γενναίων ανθρώπων που επέζησαν κα την σκληρή δουλειά αυτών που έχουν ξαναχτίσει το νησί.

    Ελπίζω επίσης ότι αυτές οι φωτογραφίες καταδεικνύουν την συνεχόμενη φιλία μεταξύ των ανθρώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτών της Ζακύνθου και όλης της Ελλάδας».

    Για την παρουσίαση του λευκώματος του James Baker, μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου Φίλιππος Συνετός, ο οποίος ανέφερε ότι «η ΔΙΒΖ διατηρεί ένα μεγάλο πλούτο από σπάνιες εκδόσεις, αρχεία και ντοκουμέντα που έρχονται από τα βάθη των αιώνων. Φέτος με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953 στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, αποφασίσαμε να τυπώσουμε, σε μια αναμνηστική έκδοση, το μοναδικό για την εποχή, έγχρωμο αρχείο φωτογραφιών που μας έστειλε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών James Baker.

    sismos zakinthos 3

    Πρόκειται για μοναδικά φωτογραφικά στιγμιότυπα που ο ίδιος ο James Baker τράβηξε ευρισκόμενος στη Ζάκυνθο ως αξιωματικός του Αμερικανικού στρατού, στα οποία καταγράφεται το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας και η συνδρομή των στρατιωτικών αποστολών των συμμαχικών χωρών στους σεισμόπληκτους.

    Με την έκδοση αυτή θέλουμε να θυμίσουμε στους νεότερους το μέγεθος της τραγωδίας του 1953 και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη βοήθεια που προσέφεραν εκείνες τις δύσκολες ώρες οι σύμμαχοι μας στον τόπο μας, με την αποφασιστική παρουσία τους. Το Λεύκωμα αυτό θα αποσταλεί στον ίδιο τον κ. Baker σε τιμητική αποστολή και κατά την παρουσίαση του έχουμε προσκαλέσει τον Αμερικανό Πρέσβη στη Ζάκυνθο».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ